Simulare BAC. Scrisoare deschisă


Astăzi, simulare de BAC. Limba și Literatura Română, clasele a XI-a și a XII-a. Subiectele, aceleași banalități înfiorătoare. Aceleași concepte operaționale sublime prin inutilitatea lor, convenționale prin artificialitatea lor. Dacă n-aș ști că Limba și Literatura Română înseamnă și altceva, dacă aș fi astăzi elev de liceu, probabil că n-aș avea nici un motiv să merg la Facultatea de Litere.

               Tot astăzi, o surpriză extrem de plăcută. Subiectul III, clasa a XI-a… Cerință: relația dintre două personaje ale unei comedii studiate (plictisitor!). Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult.

               Notă: Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică.

 

 

               Nu am studiat comedia la clasă, dar pot să prezint relația între un elev și oricare profesor. Nu vreau să generalizez, așa că o să profit de ocazia asta și o să spun un secret.

               Nu mă interesează atât de mult materia pe care o predă cineva, cât mă interesează omul din fața mea. Am o profesoară care, în cele 50 de minute petrecute la clasă pe săptămână, nu zâmbește absolut deloc. Sunt aproape doi ani de când se întâmplă asta și la un moment dat prezența ei a devenit epuizantă. Am ajuns să fac tot posibilul să-i evit orele, astfel încât să evit depresia în care intru după oră. Sunt o persoană mai sensibilă, totul în jur mă afectează. Doamna dirigintă a intrat la oră într-o zi și, după ce s-a uitat puțin la noi, ne-a cerut să nu mai fim atât de veseli. Poate că exagerez, poate o să mă aleg cu o pedeapsă mare pentru tot ce-am scris aici. Dar a fost o vreme în care și dumneavoastră ați trăit adolescența, știți cum e. Poate vă aduceți aminte de momentele de tristețe sau de pasele proaste. Țin să vă anunț că există și acum, iar data viitoare, când o să mergeți într-o clasă, uitați-vă mai atent la sufletele prezente și nu uitați că nu pentru toți e ușor și uneori tot ce ne lipsește e o privire încurajatoare. Știu că fericirea nu e o materie și nu doriți să predați așa ceva.

               Ne amintim de fiecare om care a trecut prin liceu; vrem să ne amintim de bine. Nu o să-mi amintesc definiția romanului sau a schiței, dar o să-mi aduc aminte de acea zi în care v-ați permis să lăsați materia deoparte pentru a ne cunoaște, pentru a ne aminti că nu e prea târziu să vedem ființa umană.

 

 

Și acum, voi pretinde că textul îmi e adresat personal și voi schița un răspuns:

               Da, știm cum e adolescența, însă o cunoaștem acum doar  teoretic. Memoria noastră e ușor disfuncțională; ne imaginăm întotdeauna că am fost adolescenți mai responsabili decât voi, ne închipuim că toată adolescența noastră a fost petrecută prin biblioteci, că eram cuprinși de o sete nemărginită de cunoaștere. Dacă am fi sinceri cu noi înșine, ar trebui să admitem că nu eram deloc așa. Așadar, învață să îți ignori profesorii atunci când îți cer să nu mai fii veselă. Învață să fii selectivă. Nu te împovăra cu propriile noastre depresii, atunci când, nemaireușind să le facem față, le aducem în fața clasei. Sensibilitatea e o calitate și dacă vreunul dintre noi, profesorii, îți spune că nu e așa, ignoră-l! Fără agresivitate, fără revoltă exterioară, doar cu zâmbetul superior al aceluia care înțelege că noi, profesorii, avem automatismele noastre, rigiditățile noastre.  

               Nicio pedeapsă nu trebuie să te facă să-ți pierzi libertatea interioară de a gândi așa cum vrei, așa cum crezi! Limba și Literatura Română, ai dreptate, nu se reduce la definiția romanului și a schiței. Trebuie să vi le dictăm în caiete pentru că unii consideră că ele sunt esențiale și le-au trecut în programa de bacalaureat. Literatura română e un obiect care trebuie să îți stimuleze sensibilitatea, nu s-o inhibe. Dacă nu reușim să o predăm așa, înseamnă că noi suntem cei vinovați, nu materia în sine. Dacă suntem și preferăm să ne comportăm ca niște dinozauri, nu ne lua în seamă! Dinozaurii își imaginează că lumea le aparține, însă, în cele din urmă, ea aparține celor ca tine!

               Fericirea nu poate fi predată de către noi. Prin natura meseriei, prin faptul că trebuie să ne ducem existența cu salarii cuprinse între 200 și 400 de euro (lucru de care voi nu vă faceți vinovați!) și, nu în ultimul rând, prin faptul că, pur și simplu, suntem mai bătrâni, noi ne aflăm în situația nu de a preda fericirea, ci de a o învăța de la voi. De data asta, voi sunteți profesorii! Dacă vedeți că suntem prea încăpățânați ca să învățăm ceva de la voi, procedați așa cum facem și noi. Treceți-ne câte un doi în catalogul vostru personal, încercați să ne faceți să înțelegem ceva, iar dacă nu vom reuși, lăsați-ne corigenți și mergeți mai departe! Lumea noastră e aproape de apus, a voastră abia dacă a trecut de răsărit.

               

340 de gânduri despre „Simulare BAC. Scrisoare deschisă”

  1. Ovidiu, de la oameni ca tine se poate începe revoluția în educație. Un profesor de filosofie din Hunedoara, îmi atrăgea atenția într-o discuție legată de educație, că suntem responsabili să facem o revoluție în gândire. Poate o să o facă ei, elevii aceștia care încep să înțeleagă că sistemul este unul depășit. Noi poate în liceu nu am înțeles prea bine că este o tâmpenie totală să înveți acele comentarii literare pe de rost, pentru că nimeni nu ne-a învățat, nimeni nu ne-a îndrumat să înțelegem că literatura trebuie trecută prin filtrul sufletului fiecăruia dintre noi, iar comentariile unor iluștri nu sunt decât cu rol de îndrumare. Tu ca filoog și ca om ce ținea la cercul literar „Alternative” în vremea facultății înțelegi asta mai bine că e necesară schimbarea. Îți spun că am fost emoționat de textul tău din acest articol care a ajuns așa întâmplător la mine.

    Apreciază

    1. Invatamantul actual se rezuma la „tocit” . Degeaba vrei sa intelegi ceva cu sufletul , atat timp cat cineva te obliga sa tocesti zeci de pagini , care probabil dupa cateva zile le uiti .

      Apreciază

      1. Si eu sunt profesor de sport si tin sa va informez ca ma duc cu mare placere la orele de educatie fizica si sport.Imi place sa predau si intotdeauna zambesc copiilor sa ma fac placut si apreciat , si mai ales iubit de elevii mei, care peste ani ma vor opri pe strada sa ma salute si sa ma intrebe cum o mai duc…lucru care s-a intamplat deja…Revolutia in invatamant incepe de la noi profesorii care am uitat sa zambim si sa fim niste mentori pentru elevii nostri, nu monstri care vin la ore sa persecute si sa dea note mici in catalog…
        P.S.: ” NU UITATI SA ZAMBITI SI SA FITI FERICITI DRAGI COLEGI ! „

        Apreciază

      2. Tin sa te contrazic,invatamantul acum este exact invers,are la baza o multime de metode moderne,la biblioteca sunt o multime de carti de specialitate sau de critica literara in cazul literaturii romane,internetul este plin de articole,dar nu,elevii aleg site-urile pline de comentarii,si se apuca sa toceasca toate idioteniile.E si sistemul depasit,dar motivatia e nula.

        Apreciază

    2. sa fiu sincer , e foarte naspa la scoala , te simti ca la puscarie , is elev in a 12a , e foarte naspa ,gard cu sarma ghimpata sa nu sarim gardu , magazinu e la 5 metri de curtea scolii si nu ne lasa , si mai ales la romana, e naspa scriem 100 de pagini despre o povestire tampita , fara rost, si la mate facem exercitii ce nu o sa ne foloseasca niciodata in toata viata 🙂

      Apreciază

      1. Abia astept sa ne spui cum vor fi zilele tale de angajat! Daca scoala nu iti foloseste la nimic si e atat de plictisitoare!

        Apreciază

      2. Este ‘naspa’ la scoala dar nu mereu . Adica unii profesori nu isi dedica timpu pentru a invata pe elevi ci doar vin la scoala sa ia acei bani. Si la scoala mea tot asa este ‘o puscarie’ nu avem voie sa facem multe , dar este spre binele nostru . Acele exercitii la matematica nu o sa te ajute in viata (unele dintre ele) dar depinde unde vrei sa ajungi cu asta , un om mare cu propria firma de exemplu trebuie sa cunoasca , iar un maturator nu trebuie sa cunoasca . Asa ca pune mana si invata asa cum poti , o sa te ajute in viitor .{ Si eu sunt tot a 12-a }

        Apreciază

      3. Din pacate e naspa pentru cei ai caror loc nu e acolo, ci probabil la sapa. E naspa pentru ca astfel de oameni sunt lasati sa termine scoala si sa aiba pretentii ulterior de la restul adultilor.
        Sincer lucrez de peste 10 ani in domeniu ales de mine si pot spune ca tot ce am invatat la scoala l-am folosit cel putin o data in munca sau in viata personala, inclusiv derivatele partiale de ordinul doi – pentru ceva formule, care acum sunt folosite de sute de oameni, sau functia inversa pt masini care pot afisa distanta pana la obstacol de la senzorii de parcare.

        Apreciază

      4. Da ,ai dreptate in legatura cu matematica facem niste exercitii care nu o sa ne trebuiasca niciodata in viata , sau mai bine spus poate o sa ne trebuiasca , exercitiile sunt facute sa iti dezvolte gandirea , si chiar unele formule care le gasesti nefolositoare in viata o sa iti trebuiasca daca o sa alegi un viitor IT, Banca etc.

        Cat despre Limba si Literatura Romana , pot sa spun ca sunt nemultumit , de ce? deoarece cum ai spus si tu ni se preda 7 8 pagini intr-o ora din care , cand ajungi acasa te intrebi de ce am eu nevoie de atatea chestii sa inteleg aceasta opera , am nevoie de acest nivel de intelegere? viitorul meu se va axa pe aceasta diversificare a operei ? .
        Nu profesorii , nu elevii (mai bine zis, nu o parte din elevi) sunt de vina ci sistemul de invatamant care este unul bolnav , materii peste materii si iarasi materii care alea chiar nu te pot ajuta toate in viata . Sistemul ar trebui sa fie organizat pe viitorul elevului nu pe viitorul banilor celor din invatamant .

        Cei care vor sa se duca pe IT sa invete ce trebuie pentru IT , cei care vor sa se duca pe mate sa invete matematica , cei care vor sa se duca pe economie si nu mai stiu eu ce , sa invete ce au nevoie si tot asa .

        Nu ne alegem un profil si ajungem in cls a 12a cand avem 20 si ceva de ore din care 70% sunt module , si noi vrem sa ne duce de exemplu cum vreau eu sa ma duc la silvicultura , si eu invat nustiu ce circuite , si alte demente .

        Nimic nu se va schimba daca toti, or sa stea cu mana in pantaloni uitandu-se la televizor sau pe facebook la cum protesteaza altii pentru ei .

        Apreciază

      5. Replica la comentariul lui Andrei
        Sa fiu sincer, ar fi „foarte naspa” sa te am prin preajma!
        Ai si tu sensibilitatea ta, revoltele tale… dar modul cum le exprimi dovedeste ca exista un motiv pentru care esti „dincolo” de gardul cu sarma ghimpata.

        Hai sa incerc mai pe intelesul tau. Esti cam in situatia din bancul cu doua blonde, fiecare pe cate un mal al unei ape. „- Cum trec pe partea cealalta?” intreaba una. „-Dar esti pe partea cealalta” exclama cea de-a doua.
        Da, un banc tampit, ce are un rost… e naspa sa fi pe partea cealalta „in toata viata”!

        Apreciază

      6. Sa fiu sincer iti spun eu.Daca nu ai un liceu nimeni nu te baga in seama si chiar si asa nu fi 100% sigur ca reusesti m-ai bine este sa cunosti o meserie deoarece degeaba ai tu bac ,facultate daca nu stii sa bati un cui in gard.Problema se pune in felul urmator ca s-au scos scolile profesionale cea m-ai mare greseala pentru ca te invatau ceva.Nu zic ca profesorii sunt de vina dar si elevii sunt chiar disgratiosi in unele momente.

        Apreciază

      7. Știți ce? Ba este neplăcut la școală. Fiecare avem o anumită pasiune. Eu, personal, am vrut la științe ale naturii, dar fac matematică și informatică de parcă aș fi la mate-info. Nu spun că nu îmi va fi folositor, dar doar să trec un examen. Pe urmă? Vă spun eu că nu o sa am intrebe nimeni teorema lui Pitagora sau alte chestii.
        Profesoara mea de română predă mult si fara sens. Urăsc să fac acele texte argumentative pe teme fără pic de imaginație. Nu văd rostul multor chestii pe care le învăț ca papagalul și de asemenea urăsc că nu ne putem impune să fim cine vrem noi. Eu refuz să devin o marionetă și voi fi cum vreau eu să fiu și cine vreau eu. Iar cine vrea să-mi spună că nu o să reușesc, să o facă. Nu îmi pasă de părerea voastră.
        Îi multumesc enorm profesoarei mele de limba română de anul trecut, care m-a ajutat să-mi deschid ochii

        Apreciază

      8. Nu scoala este naspa, sistemul de educatie este naspa si o sa tot fie cata vreme vom alege parlamentari interesati doar de propriul buzunar

        Apreciază

      9. Ana […]! El are dreptate cam 90%. Traim intr-un sistem eronat, trist si fara speranta. Tu inveti ce vor ei sa inveti, adica nimic. Ei ne vor prosti, de aia cei de la conducere ne da’ materie pe care nu o poti invata, nu pentru ca nu se poate ci pentru ca nu iti place […]? Imi permit sa raspund imi numele tau. Pentru ca esti o persoana care nu vede inainte de aparente si se gandeste doar cum sa faca bani, bani si iar bani ! Nu asta conteaza cat traiesti pe pamant. Invata sa vezi cu ochii spiritului, dupa iti garantez ca o sa-ti schimbi radical viziunea asupra viitorului tau si al urmasilor tai !

        Apreciază

      10. Andrei,Esti sigur ca nu ai ramas repetent?? :/
        vad ca esti cam certat cu limba romana….mai ales cu gramatica.
        poate nu iti place scoala(nu te invinovateste nimeni pentru asta),dar trebuie sa intelegi ca ‘închisoarea ‘asta te va ajuta mult in viata! Fara studii nu o sa ajungi nimic in viata…nu ai vrea sa ai o slujba?sa lucrezi undeva?….poate ca nu 😐
        Dar gândește.te altfel : fara scoala=> fara servici => fara bani =>sărac => fara familie=> forever alone :)) …poate acum te ajuta parintii tai,dar nu te vei putea baza pe ei toata viata.nu vor fi mereu ‘acolo’ pentru tine,va trebui sa inveti sa te descurci singur.

        Apreciază

      11. Imi pare nespus de rau ca ati ajuns in clasa a 12-a si profesorii vostrii tot nu stiu, asa cum nu au stiut nici pe vremea mea, sa va zica, ca, defapt tot ce se invata in clasele 1-12 ARE aplicabilitate in viata (nu numai la un job).

        Pentru ca ati adus vorba de matematica, iar eu am mers pe profil real pot sa va spun ca toate exercitiile plictisitoare si inutile pe care le invatati acum, sunt defapt transpunerea pe hartie a evenimentelor reale.
        Un exemplu simplu sunt numerele factoriale. Daca ai de aranjat doua obiecte, atunci 2! care este egal cu 2 inseamna ca acele doua obiecte pot fi aranjate in doua moduri pe masa, fara sa se repete. Nu voi merge mai departe cu exemplul acesta ci voi trece la urmatorul. Matricile pot fi folosite pentru criptare, dar pot fi folosite si pentru rezolvarea problemei de transport (transporarea unor produse in diferite locatii). Sunt nenumarate alte exemple, pentru ca matematica vine din exemple.

        Eu sunt gravida acum si dintotdeauna am avut cateva lucrui pe care mi l-am propus, ca parinte, sa le fac. Unu ar fi sa nu uit ce am simtit in diferite momente, ca sa imi inteleg si sa imi ajut copii sa isi depaseasca momentele lor.

        Doi ar fi sa invat suficient eu, ca sa pot a le raspund pertinent la intrebari precum: „De ce trebuie sa merg la scoala?”. Raspunsul nu este „Pentru ca trebuie” ci „Pentru ca tot ceea ce inveti, inveti pentru tine in primul rand, si pentru ceilalti in al doi-lea rand. Pentru ca, fara educatie, poti fi manipulat, si fara educatie nu poti face nimic pentru cei pe care ii iubesti. Nu, nu din banii pe care ii castigi, ci prin mesajul pe care il transmiti. Iar daca tot ce stii sunt versurile cantecelor la moda, ce te faci cand acele cantece nu mai sunt la moda?”

        Inchei printr-o singura nota. In primul curs de matematica de la facultate (care are doua ore) profesorul ne-a facut recapitulare a celor patru ani de matematica de liceu, ne lasand nimic ne explicat. Dupa care, ora urmatoare am trecut la „lucruri serioase”, pentru ca „deja pierdusem o ora”. Ceea ce invatai in patru ani vi se va parea o gluma la facultate.

        Bafta la Bac!

        Apreciat de 1 persoană

      12. Sa scrii un comentariu sau o expunere nu e „naspa”, te ajuta sa legi doua propozitii, deoarece tineretul in ziua de azi nu mai stie sa se exprime corect si exercitiile la matematica iti dezvolta gandirea. Dar daca la BAC vei scrie cu atatea greseli, sigur nu treci. Invatati sa fiti carturari si sunt sigura ca veti fi lasati sa mergeti la magazin. Succes la BAC!!!

        Apreciază

      13. Am trecut si eu prin liceu, firesc de altfel. As vrea sa te contrazic putin, scoala are rolul ei!Poate peste multi ani nu iti vei mai aminti o formula de la matematica sau o definitie a unei opere literare insa toate aceste lucruri au rolul de a te forma, de a te ajuta sa rezolvi rapid problemele pe care le intampini in viata; au rolul de a-ti oferi sansa sa privesti lucrurile si din alt unghi si ,cel mai important, au rolul de a-ti oferi sansa de a trece orice infirmatie noua sau experienta noua printr-un filtru personal format cu ajutorul informatiilor acumulate anterior! Vei vedea ca pe masura ce te dezvolti incepi sa vezi frumosul in alte lucruri pe care pana atunci le ignorai! Sunt de aceeasi parere cand vine vorba de modul in care sunt prezentate informatiile, de sistemul subrezit si invechit de predare care a refuzat sa se alinieze progresului! Sunt de acord ca informatia esentiala e sufocata de detalii inutile care fac totul sa para covarsitor! Scoala ar trebui sa puna mai mult accent pe formarea de competente, pe descoperirea de talente si inclinatii ale anumitor elevi si dezvoltarea acestora.Mi se pare absurd faptul ca toti trebuie sa invete aceleasi lucruri, in acelasi fel cand toti sunt diferiti unul de altul!
        PS
        Felicitari domnului PROFESOR!

        Apreciază

      14. Gresit…Sunt exercitii de care o sa te lovesti in viata sa aplici acea ecuatie sa iti dea un rezultat asta credeam si eu ce pnm imi trebuie matematica mie ca nu o sa ma ajute in viata asa ceva pana a trebuit sa imi fac evaluarea la locul meu de munca si trebuia sa fac totalul la procentaj o simpla ecuatie care nu a bagat de seama sa o invat a trebuit sa cer ajutorul parintilor…ei la 57 de ani inca mai stiu lucruri care le-au invatat la scoala eu cred ca degeaba ai ajuns in clasa 12 pe ce pe branza oua si lapte?

        Apreciază

      15. Draga @Alexandra sa stii ca asa credeam si eu cand eram la liceu,ca nu o sa-mi folosesca multe ce imi predau profesorii in viata,ai aceeasi premiza care o aveam si eu la varsta ta,dar te anunt ca e gresita,trebuie sa inveti pentru tine nu pentru altcineva ca la un moment dat o sa iti trebuiasca sa aplici acele cateva notiuni care le inveti la scoala.Eu am 24 de ani si crede-ma pana acum m-am lovit de cateva ori de ceva care a trebuit sa stiu si am cerut ajutorul altcuiva.
        Cand am intrat la liceu am inceput sa fac franceza ceea ce pana atunci eu nu facusem,am avut o profesoara,nu tiu care e termenul cel mai potrivit cu care sa o descriu,dar crede-ma ca de drag stateam atenta sa invat,asta decat in primii doi ani ca dupa aceea s-a mutat la alt liceu,in schimbul ei a venit o profesoara cu o figura rece si daca o intrebam ceva ma lua la rost tipand „dar ce eu sunt dictionar!?”
        Sunt in toate liceele si scolile asemenea profesori de unii ai drag si iti aduci aminte toata viata de ei sau unii peste ani ai cosmaruri cu ei cum am patit eu nu de mult timp cu diriga :))Nu a fost o diriginta rea dar nu s-a implicat pentru noi cum s-a implicat profesoara de engleza din primmi 2 ani de liceu.In Romania de azi e greu sa mai poti fi optimist si visator poti decat sa speri ca o sa fie mai bine.Mult succes tuturor care sustin Examenul de Bacalaureat.Bafta pustilor!!!!

        Apreciază

      16. in loc sa spui ca scoala e „naspa”, mai bine te-ai intreba unde vrei tu sa ajungi. propune-ti sa ajungi undeva si ai grija ca nimeni si nimic sa nu te abata din drum…dar nu uita ca nu poti ajunge departe fara scoala. acolo iti construiesti bazele. ce faci mai departe e treaba ta…

        Apreciază

      17. Oare ce-nseamna „naspa” ? Am cautat pe Wikipedia si am gasit : „Student Affairs Administrators in Higher Education” (daca ai invatat rusa sau germana tradu din engleza pe Google). Ironia e ca tu-l intrebuintezi cu alt sens, peiorativ. Alta ironie e ca cel care a folosit prima data ”naspa” si-a batut joc de voi toti care-l intrebuintati acum cu sens de „nasol”. Si daca e „naspa” la scoala de ce ma mergi acolo ?! E o scoala de tractoristi unde de 4 ani NIMENI n-a luat bacalaureatul, dar oamenii ara pamantul. Sau intra in politica, poate ajungi primar ca Vanghelie si il sustii in initiativa sa de a se tipari pentru analfabeti manuale pt. invatamantul superior ! Succes !

        Apreciază

    3. Domnule Profesor! Jos cu palaria atat datorita atitudinii Dvs. cat si intelegerii unor adevaruri contemporane.
      Sunt convis ca atat lucrarea Elevei cat si raspunsul Dvs. ar trebui sa ajunga si spre stiinta celor care formeaza viitorul „strategic” al educatiei romanesti.
      Multe felicitari si Elevei care a avut curajul de a pune pe hartie acele ganduri!

      Apreciază

    4. Cristian, comentariile literare nu erau pe lista bibliografica. Erau solutia la care apelau toti elevii, pentru ca niciunul (am sa limitez afirmatia la cei din jurul meu si la mine insami) nu era in stare sa creeze exact ceea ce spui tu si anume propriul comentariu literar, propria interpretare a textului respectiv. Nu-mi aduc aminte sa ma (ne) fi fortat cineva sa memoram comentarii. Asta se facea din lipsa de imaginatie, cultura, studiu, inclinatie, etc necesare conceperii unui comentariu original. Sunt convinsa ca si la vremea aceea, dar si acum, profesorii sunt satui sa citeasca atatea copy-paste-uri mai mult sau mai putin exact reproduse.

      Apreciază

      1. Mon, este adevărat parțial ceea ce spui. Nu toți au fost obligați să citească comentarii literare și într-adevăr unii elevi optau să le citească pentru a fi mai bine pregătiți. Ceea ce subliniam eu este că au fost și sunt mulți profesori care din dorința de reușită a elevului îl obligă la ore să învețe un comentariu literar pe de rost. Eu cred și am cunoscut destui tineri care să aibă abilitatea să citească un comentariu literar sau mai multe pentru un roman sau un poem și să reușească să realizeze propriul comentariu. Dacă nu reușesc să facă asta, adică să filtreze prin propria minte și propriul suflet, înseamnă că parțial vina o are sistemul de educație dar și profesorul care nu a putut să depășească aceste limite ale sistemului și s-au comportat asemeni profesoarei din scrisoarea elevei. Desigur sunt tineri care nu au astfel de înclinații, nu au plăcerea să citească, nu au fost încurajați să o facă și să descopere în spatele lecturii o nouă lume, iar aici pot fi învinovățiți și părinți pentru că au neglijat acest aspect, considerând poate și ei la rândul lor că nu are rost.

        Consider că sistemul de educație românesc este unul total depășit și este nevoie de o revoluție în gândire, în care profesori asemeni lui Ovidiu și mai cunosc eu încă pe câțiva să înceapă să facă aceastăă schimbare, această revoluție prin astfel de scrisori-manifest. Consider că este vital ca părintele alături de profesor și elev să facă echipă în care personajul principal să fie elevul, elevul care are nevoi de ÎNDRUMARE și nu de o „pâlnie” care îi toarnă în cap cum e „bine” și cum e „rău”. Am mai spus-o și o repet, sistemul nostru de educație românesc nu mai este decât o competiție absurdă cu wikipedia dacă vrei. Informația este acum accesibilă oriunde și nu trebuie plantată în creierul tânărului. Acesta trebuie doar ajutat și îndrumat să fie capabil să facă o selecție a informației, să înțleagă procese și fenomene, nu ani și date statistice. Să luăm spre exemplu manualul de geografie care nu ține pasul cu modificările ce se întâmplă în România, darămite în lume, informațiile din aceste manual multe nefiind actualizate. Să nu mai vorbesc de manualul de istorie sau alte manuale care nu ajută tânărul să gândească ci îl îndeamnă să tocească.

        A se vedea articolul anterior a lui Ovidiu unul de o calitate mult mai bună decât acest manifest!

        Apreciază

    5. Așa cum Ovidiu poate fi un exemplu al „noii gândiri”, mulți alții pot fi, chiar și tu, chiar și eu, chiar și alții care, cred, au o gândire general pozitivă, o afinitate pentru înțelegerea și cunoașterea ființei umane cu care zilnic interacționăm, căci nu? … trăim într-o societate bazată pe comunicare, accentul se pune pe individ, iar dacă nu-l asculți să afli ce are de spus/oferit, să-i înțelegi punctul de vedere, să-l sprijini la nevoie, atunci consider că ești (la general vorbind) un alt „obstacol” ce interferează cu viața respectivului. Nu te costă nimic să acorzi atenție cuiva, cine știe ?! poate că acel cineva iți va oferi o noutate, pe care o vei primi cu bucurie. Toate astea raportându-mă puțin și la cazul adolescentei noastre.

      Deci, revoluția poate pleca de la oricare dintre noi care avem o gândire … „în ansamblu”, să-i spunem, împărtășind sentimente și păreri cu toți cei care ne înconjoară, iar cei care vor avea să înțeleagă, vor răspândi mai departe gândirea menită să schimbe sisteme. Asta cred, asta exprim.

      Subiectul se încadrează în categoria celor ample, poate fi dezbătut mult și bine, însă cuvintele scrise aci` necesită timp, așa că doar la atât mă voi rezuma. 🙂

      Apreciază

      1. De exemplu eu sunt in clasa a 3-a,si,e o placere sa ma duc la scoala si sa ma intalnesc cu doamna invatatoare.Mereu cu zambetul pe buze.Dar,in schimb urasc sa ma intalnesc cu profesoara de Engleza.Toata clasa se plange de ea.In cele doua ore petrecute cu ea pe saptamana intru intr-o depresie continua.Nu zambeste de loc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Raspuns pt. prima fraza.

        Apreciază

    6. In timp ce invata pentru bac , fiica-mea m-a intrebat” de ce trebuie sa invatam comentariile pe de rost?cel care a scris comentariul e sigur ca asta a vrut sa spuna autorul?daca a inteles gresit?daca eu vad altfel?” ….

      Cred ca orice scriitor s-ar bucura daca fiecare cititor si-ar spune parerea sincera, cu sufletul lui si nu i-ar mai transforma creatia intr-o masa inerta si rigida care trebuie interpretata intr-un singur fel …..mai bine sa incercam sa simtim ce au simtit ei cand au scris , decat sa invatam ca papagalii comentariile altcuiva…pana la urma studiem scriitorul sau criticul?

      Dragi profesori care faceti programa, treziti-va….

      Apreciază

      1. Programa scolara nu o fac profesorii, ci niste capete patrate din Ministerul Educatiei, care nu mai predau de ani buni si sunt rupti de realitatea invatamantului. Profesorii (daca nu toti, macar unii dintre ei) s-au trezit si au semnalat aceste sincope din sistem. Problema este ca nimeni nu-i baga in seama acolo unde se iau deciziile. In ceea ce priveste studiile critice, ele sunt necesare pentru a-ti forma niste reperere atunci cand interpretezi un text literar. Unde si cine spune ca elevii trebuie sa invete ca papagalii niste comentarii ? Ce mai multi o fac din comoditate. Daca scoala greseste cu ceva, este ca nu ii invata pe elevi sa fie creativi, sa sintetizeze cunostintele acumulate si sa le integreze in propriul sistem de gandire.

        Apreciază

  2. Bravo, domnule profesor, bravo, domnișoara elevă! Mă închin în fața ta sensibilitate, libertate de gândire, demnitate! Poate România mai are o șansă!
    acum câteva secunde ·

    Apreciază

    1. Romania ar avea mult mai multe sanse daca parintii ar sti sa isi educe copiii. Sunt eleva in clasa a 12 si raman uimita cand vad ca singurul subiect de discutie al elevilor sunt barfele iar cea mai mare grija si preocupare este cat sa fie de”cool” … asta in primul rand iar,in al doileaa rand sistemul de invatamant e mult prea depasit… stiu persoane care au terminat liceul si nu au pic de cultura generala sau nu stiu sa scrie…consider ca in timpul pierdut in liceu ar trebui sa ne dezvoltam cultura generala si sa invatam sa gandim logic…. am colegi care in 3ani de liceu nu au invatat nimic iar, in al 4 lea an au recuperat tot suficient cat sa ia bacul…. si pentru ce au facut liceul? Pentru nimic … un al mare si important motiv pt care elevii invata din ce in ce mai putin sunt profesorii care nu mai dau pic de interes pentru noi….sau sunt profesori de.a dreptu crizati care stiu decat sa tipe… cum. As putea eu sa iau o nota de peste9 la bac cand profesoara mea de romana asculta muzica in ora? Marea majoritate a profesorilor au probleme de personalitate si nu stiu sa se impuna… sunt de a dreptu ingrozita…. daca inainte se invata carte , se invata de frica …. acum noi, tinerii suntem mult mai deschissi in gandire dar ADULTII de la putere au aslte preocupari … sunt forate revoltata pe acesti adulti, oameni maturi din cauza carora lipsa de respect e la ordinea zilei iar pitipoancele se gasesc la tot pasu… asa ca draga adulti …nu aveti nicio scuza pentru ceea ce a ajuns tara… totul e din vina voasta …

      Apreciază

      1. Replica la comentariul postat de AnaMaria
        nu te supara domnisoara dar inainte nu se invata de frica ,invatai din respect fata de profesorul care chiar daca i-ti mai dadea cite un 4 sau alta note proaste citeodata nu stiai lectia sau nu ai avut tema facuta nu te tinea doar in aceste note .De foarte multe ori in loc sa predea materia incepeau sa ne povesteasca ce au facut ei ca elevi sau studenti stiau ce e adolescenta nu doar teoretic ci si practic ,am mai discutat de foarte multe ori cu fostii profesori cind ne am intilnit si spuneau si ei ca nu au ce face deoarece nu mai este interes nici din partea elevilor sa invete deci nici ei ca profesori nu mai au tragerea de a preda . Iar la problema ca parintii nu stiu sa-si educe copiii asta tine de fiecare parinte in parte cum stie sa discute cu copilul sau ,daca ai tai nu stiu cum sa vorbesca cu tine asta e problema ta personala

        Apreciază

      2. Ana Maria, ai perfecta dreptate. Am 47 de ani si sunt profesoara de franceza. Eu am avut PROFESORI care veneau la scoala sa-si faca datoria. Si datoria lor nu era doar sa ne predea materia respectiva ci si sa ne ofere exemple pozitive in ceea ce priveste comportamentul in viata. Si inca ceva: stiau sa ne asculte si sa ne corecteze cu blandete si sa ne faca sa ne simtim foarte importanti. Niciunul dintre profesorii mei din generala nu TIPA si nu ne adresa cuvinte injositoare , asa cum fac acum unii din colegii mei. Si inca ceva: nici unul nu era implicat intr-o relatie nepermisa, extraconjugala. Pe vremea mea se scriau scrisori , nu existau telefoane mobile pentru a-si trimite mesaje unul altuia dar eu n-am vazut vreodata pe niciunul din dascalii mei sa isi scrie scrisori de dragoste…
        Fii tare, tanara generatie!Va veni si vremea ta! Cand maturii ingusti la minte isi vor da seama ca sunteti o forta care poate asigura fericirea unei natii vom exclama asemeni lui Arhimede:”Evrika!”

        Apreciază

      3. Ana Maria, ai perfecta dreptate. Am 47 de ani si sunt profesoara de franceza. Eu am avut PROFESORI care veneau la scoala sa-si faca datoria. Si datoria lor nu era doar sa ne predea materia respectiva ci si sa ne ofere exemple pozitive in ceea ce priveste comportamentul in viata. Si inca ceva: stiau sa ne asculte si sa ne corecteze cu blandete si sa ne faca sa ne simtim foarte importanti. Niciunul dintre profesorii mei din generala nu TIPA si nu ne adresa cuvinte injositoare , asa cum fac acum unii din colegii mei. Si inca ceva: nici unul nu era implicat intr-o relatie nepermisa, extraconjugala. Pe vremea mea se scriau scrisori , nu existau telefoane mobile pentru a-si trimite mesaje unul altuia dar eu n-am vazut vreodata pe niciunul din dascalii mei sa isi scrie scrisori de dragoste…
        Fii tare, tanara generatie!Va veni si vremea ta! Cand maturii ingusti la minte isi vor da seama ca sunteti o forta care poate asigura fericirea unei natii vom exclama asemeni lui Arhimede:”Evrika!”

        Apreciază

      4. Imi cer scuze daca v.am jignit… poate mi.am format o parere proasta dsp sistemul de invatamant care a fost… nu acuz toti adultii pt toate aceste lucruri pt ca unii isi fac treaba asa cum trebuie… cum am mai spus sunt a 12 intr.un liceu care este bun …. si am foarte multi profesorii care tipa din cine stie ce motive …. tin sa spun ca mi s.a pus absenta pt ca unei profesoare nu ii placea cum imi statea parul… am parul cret iar in ziua respectiva statea ceva mai ciufulit …. nu spun ca toti elevii sunt usa de biserica. Insa sunt profesori care nu isi mai tin orele…. de exemplu eu de doi ani de zile nu mai fac engleza. Profesoara vine la ora si sta…. am si profesorii care mi.au devenit modele de viata … cu toate acestea chiar daca ma acuzati … stiu mai mult ca sigur ca ati intalnit copii needucati si rasfatati… iar asta se intampla din cauza adultilor…in fine …sunt multe exemple de dat aici … cat despre educatie si discutat… ai mei au incercat sa faca asta cat de bine au putut si cum au crezut ca e mai bine… daca a fost sau nu bine , pt mn nu mai conteaza pt ca ii respect pt ceea ce mi.au oferit si datorita lor am note bune, nu imi e frica de bac, sper sa intru cu brio la medicina, nu sunt rasfatata , consider ca sunt responsabila si ma preocupa destul de mult viitorul meu. Din nou… imi cer scuze in fata celor care isi fac treaba si tot respectul pt voi…iar referitor la sistemul de invatamant din trecut , asta am auzit….

        Apreciază

      5. AnaMaria draga ai spus lucrurilor pe nume!…Nu cred ca e cazul sa-ti ceri scuze de la nimeni.Si pe vremea noastra au fost profesori care tipau sau carora nu le placea freza noastra[ in clasa a II-a!!! am primit 2 la romana si 2 la mate,deoarece invatatoarei mele nu i-a placut cum imi purtam cordeluta,care era obligatorie pe vremea acea!]…Insa pot spune ca aveam si profesori care veneau cu drag la ore si ne faceau sa ascultam cu mult interes materia predata.Cred ca mai sunt si acum cativa insa din pacate viata de zi cu zi aduce atatea probleme si profesorilor dar si parintilor ca uneori uitam ca voi defapt sunteti tot ceea ce e mai important pentru noi : sunteti copii nostrii dragi si viitorul nostru! Si cred ca aici e toata problema: avem asteptari ca de la un adult,atat noi cat si profesorii…Profesorii care au asteptari sa stiti zilnic toate lectiile,dar care la randul lor nu sunt in stare sa ia note de trecere la titularizare,desi au deja o facultate si ani de predat in spate…Deci…
        Cred ca unii profesori sunt scarbitii de-a binelea si asta nu e bine…Nu e corect ca un profesor sa vina la ora stresat de probleme cotidiene si sa dea cu creta de tabla si sa se inchida in cabinet,fara sa predea lectia,iar ora urmatoare sa dea test elevilor din lectia respectiva…Nu e corect ca un profesor sa loveasca doua fete pentru ca au absentat la ora,cand defapt ele erau eleve de servici…Nu e corect ca profesorii sa lipseasca de la ore,ca dansii cica au probleme,iar apoi sa predea 2-3 lectii intr-o ora,ca sa tina pasul cu programa…
        Nu e corect ca un profesor sa nu se stie impune in fata elevului si sa nu stie sa-l respecte,dar el sa ceara respect…
        Si da,sunt multi,foarte multi copii care din pacate nu au fost educati acasa asa cum trebuie,poate din lipsa de timp sau interes…Insa chiar daca unii nu au „cei 7 ani de acasa”poate totusi nu e cea mai buna metoda sa-i educi,punandu-i in genunchi cu mainile ridicate….Eu NU cred ca un copil e rau din nastere,ci doar ca el ajunge mai rebel datorita adultilor din jur[si parinti si dascali]…Si poate data viitoare cand sunt galagiosi ar trebui sa stea de vorba cu ei,nu sa ii pedepseasca,dar din pacate chiar daca legea le interzice,multi invatatori/profesori recurg la aceste parctici de intimidare si umilinta….Apoi se mai mira ca nu primesc respectul cuvenit si ca acesti copii ajung niste adolescenti scarbiti de-a binelea de scoala ramaneasca!…

        Apreciază

      6. mi se pare ca nu ai dreptate cu un lucru: tinerii nu sunt mai deschisi la minte asa cum afirmi, daca ar fi ar sti cum sa selecteze lucrurile bune din viata, sa nu urmeze exemple eronate ale lumii mondene din romania, pana la urma o fi depasit sistemul de invatamant, dar cine are intr-adevar o gandire libera stie ce vres de la viata si se realizeaza
        voi stiti cat de bine educati sunt vazuti romanii care ajung prin strainatate? asta dovedeste ca nu e o problema arat de grava cu sistemul de invatamant cat cu atitudinea repulsiva fata de tot ce ne pune materia cenusie la lucru
        deci cred ca pe de alta parte ceea ce ai spus legat de educatia din familie e adevarat, dar pana la urma lipsa de educatie corespunzatoare vine de la oameni care nici ei la randul lor nu au pus mare pret pe educatie
        suna ca o insulta si probabil voi primi critici, dar sunt de parere ca scolarii de acum ar trebui sa fie invatati cum sa invete si care e rostul acelor ore plictisitoare cum se mai spune
        lipseste motivatia, probabil ca vazand cat de inutil e sa ii inveti pe unii tineri care sunt interesati doar de a obtine bani nemunciti si a se lauda cu averea lui mami si a lui tati, si profesorii realizeaza ca munca lor e zadarnica, asa ca din pacate capata o atitudine pesimista, iar cei care sunt afectati de acest lucru constientizeaza faptul ca educatia e necesara (deci bravo pentru remarci)

        Apreciază

  3. nu faci in viata doar ce iti place..daca nu iti place un profesor, nu te scuteste de RESPONSABILITATEA de a sta la ora (dar de conteaza? da doctorul de familie scutiri oricum..) sa bati campii asa e usor, toti au pareri, dar sa stai si sa studiezi ceva in loc sa „faci caterinca” cu prietenii si sa injuri profesorii e mai greu. domnisoara, raspunde la ce ai fost intrebata si lasa-ne cu teoria chibritului. are o atitudine puerila..
    si eu consider ca sistemul este defect, dar nu asa procedezi pt a-l schimba

    Apreciază

    1. Replica la comentariul Emei Petru
      S-o spun mai frumos, din cauza oamenilor ca dumneavoastra are tara asta probleme. Din cauza oamenilor care orbeste fac tot ce li se spune, oamneilor mecanicizati care nu gandesc, ci iau totul ca atare. De la ce a scris aceasta domnisoara, putem trage concluzia ca sistemul acesta are o problema. De ce se absenteaza? Din cauza profesorilor de genu. Din cauza ca institutia scolii nu mai stie sa-si apropie elevii, sa-i faca curiosi si sa-i indrume spre cunoastere. Ceea ce a facut aceasta eleva este foarte curajos, pentru ca a ridicat o problema foarte delicata. Sistemul asta se duce de rapa. Sa stai sa inveti un comentariu pe de rost este absolut absurd, depasit, fara aproape nicio utilitate.Nici n-ar trebui sa folositi termenul de respnsabilitate, pentru ca nu doar elevii au responsabilitati, au si profesorii. Cu tot respectul, dar cum v-ati simti sa va intre profesorul la clasa si sa inceapa sa va critice ca ati schitat un zambet? Se cere schimbare, o atitudine mai buna, etc etc…dar oare elevii nu au voie sa ceara acelasi lucru si de la profesori? Orice copil, de mic, are sete de cunoastere si de „vreau sa stiu mai mult” si profesorii au un rol imens in a i-l dezvolta sau a i-l omori complet. Acum sa ne intrebam de ce au ajuns elevii cum au ajuns.

      Apreciază

      1. Se absenteaza din cauza lipsei de interes. E mai comod intr-un bar decat la scoala. Trist , nu ?! Suntem speculanti, posibil si domnisoara sa fie . Dar, a avut curaj! A avut curaj sa scrie ce gandeste, sa se exprime .Ce-i daca nu a gasit „Scrisoarea pierduta”? A facut ea una noua, prin care transmite o idee a zilelor noastre .

        Apreciază

      2. Si eu sunt elev in clasa a XI-a si nici mie nu mi s-a predat comedia (si restul de 6 opere ce trebuiau pregatite) decat cu o saptamana inainte de simulare.Cu toate acestea nu m-am revoltat si m-am starduit sa fac totusi ceva.Intr-adevar gandurile domnisoarei eleve sunt de-a dreptul profunde,dar cum ar fi daca toti n-am revolta in asa fel,daca n-ar mai exista disciplina.Adultul se formeaza inca din adolescenta iar daca asta este una dezastruasa,sa nu ne mai miram ca „se duce tara de rapa”, in aceste circumstante nu doar conducerea are parte de vina ci si populatia;caci daca am lasa orgoliile de genul „nu vreau” la o parte,totul ar merge spre bine.Cat despre atitudidea profesorului la clasa…unii intr-adevar au probleme dar altii sunt chiar bataia de joc a elevilor datorita faptului ca nu preda o materie care sa-l captiveze dar acum elevii nu mai sunt pedepsiti,au prea multe drepturi si isi permit prea multe.De ce credeti oare ca promovabilitatea la bacalaureat este asa de mica?Oare nu din cauza elevilor?Sa fim sinceri,daca intr-adevar esti interesat de ceva,depui eforturi suplimentare daca nu esti pregatit indeajuns.

        Apreciază

      3. @Elev: in primul rand, ma intreb cum ai ajuns in clasa a XI-a. Probabil tu esti genul de copil care sta toata ziua si invata de spui ca desi ti-au fost predate toate cele cu o saptamana inainte te-ai straduit sa faci ceva. Crede-ma ca dupa ce termini liceul o sa te dai cu capul de pereti deoarece, in mare parte din tot ce te-ai straduit sa inveti in toti anii nu o sa-ti foloseasca. Si daca tu preferi sa stai sa inghiti toate mizeriile celor de la putere, perfect, iti urez succes! Nu toti suntem asa, nu toti suntem adormiti. Tara se duce de rapa datorita oamenilor care nu vor sa schimbe nimic, nu datorita celor care vor o schimbare si isi doresc un sistem competent. Romania, trezeste-te! Tineri, treziti-va!!!

        Apreciază

      4. Absenteaza din cauza profesorului?gandire mai ingusta nu mi-a fost dat sa vad .. si daca absenteaza egal drept la parere?revolta? Ajungi exact produsul ce tu urasti. . .toti vor tot pe tava cand defapt curioziratea se reduce la a te duce tu spre cunoastere tu sa cauti si tu sa depui efort.nu sustin invatamantul de azi,insa profesorii iti ofera un minimal ¦ TU trebuie sa si faci ceva decat sa fi leguma intr-o banca,un minimal rescpect ptr niste oameni care au salarii de rahat dar tot au curajul sa infrunte gloata . . . .

        Apreciază

      5. Iuliana, nimeni nu te obliga sa inveti un comentariu „pe de rost”. In clasa a 12 a, bazandu-te pe ceea ce ai deprins/invatat in prealabil, trebuie sa fii capabil/sa ai abilitatea sa il faci singur/a. Cat despre profesori, este adevarat ca unii dintre ei nu au acel „fler” sau disponibilitate de a preda, dar poate ca si elevii sunt de vina. Intra intr-o clasa dintr-un liceu oarecare sa vezi ca respectul fata de profesori/colegi lipseste cu desavarsire.
        Fiecare dintre noi a trecut prin teste, examene, etc., nu sunt inutile, toate lucrurile astea te pregatesc pentru viitor. Nu inveti sa faci un comentariu pe text doar ca sa fie, inveti lucrurile astea ca sa stii sa te exprimi, sa ai capacitatea sa culegi esentialul, sa simti ce a scris omul ala/sa intelegi natura lucrurilor.

        Tot mai des intalnim oameni care nu stiu sa scrie si sa citeasca…si tot asa vedem si cum tara noastra o sa fie sustinuta (lucru care sta sub semnul intrebarii) de niste persoane care nu au niciun interes pentru cultura generala; pentru arta muzica,literatura s.a.m.d

        Eleva respectiva intr-adevar a subliniat ceva foarte important, insa cum zicea si Dl profesor, invatati-i voi sa fie altfel…si daca vad efortul asta din partea voastra cu siguranta vor depune si dumnealor acelasi efort…poate ca nu toti, dar merita sa incercati, iar daca nu vor…atunci deja nu mai tine de voi…daca vrei sa inveti, sa cunosti o poti face din placere pentru materie, nu pentru profesor.

        Este trist sa vezi elevi care nu au niciun interes sa evolueze, este trist sa vezi elevi de clasa a IX a pana la a XII a care au uitat sa se comporte comform varstei pe care o au…si aici nu au nicio vina profesorii…

        Concluzia mea este ca trebuie sa ne gandim foarte mult si la comportamentul nostru si sa il indreptam pentru a avea asteptari.

        O zi buna 🙂

        Apreciază

    2. Replica la comentariul Emei Petru
      Tocmai unor persoane ca tine a fost adresat acest articol 🙂 N-ai cum sa intelegi vreodata la ce s-au referit aceste randuri scrise mai sus. Drept urmare si comentariul…

      Apreciază

    3. Replica la comentariul Emei Petru
      Si ce anume ar fi trebuit sa raspunda la subiectul 3? Ai citit macar articolul? Degeaba s-ar fi chinuit sa scrie aberatii pentru 10 puncte din 30, ca oricum comedia nu s-a predat la clasa. Inainte sa fii hater, gandeste, intereseaza-te, nu te arunca cu capul inainte. pwpp :*:*:*:*:*:*:*

      Apreciază

    4. Replica la comentariul Emei Petru
      Ma tem ca tu esti cea care are nevoie sa-si deschida ochii. Tocmai ca aceasta e o cale prin care ar trebui sa producem schimbarea. Poate nu e ideala pentru tine, dar e mai mult decat nimicul pe care il fac o gramda zi de zi si care in acelasi timp se lauda cu o zi „grea” in care au luptat cu marile nedreptati care exista.
      De ce critici aceasta eleva? Nici nu o cunosti. Ea reprezinta un soldat splendit care nu a facut decat sa apere elevii si sa incerce sa deschida ochii celorlalti. Te grabesti sa critici, dar spune-mi mie, spune-ne noua, tuturor, ce ai facut astazi ca sa schimbi lumea in care traim.
      Ar trebui sa ne ascultam mai mult unii pe ceilalti, sa incercam sa ne intelegem cu adevarat, nu sa ne improscam cu noroi unii pe ceilalti. Nu mai fiti asa individualisti si in loc sa va grabiti sa-i ingropati pe altii cu ura, protejati-i. Si comentariul tau de critica e o astfel de dovada, dar ele sunt mai multe, zi de zi.
      Fiecare zi in care nu facem nimic e o zi pierduta. Sistemul nostru de invatamant nu pregateste elevii pentru viata. Sistemul nostru e o fabrica de roboti, de oameni care nu stiu ce vor, care nu vor sa faca ceva, iar evenimentul acesta cu „scrisoarea” e o dovada vie.
      Inainte de a judeca un tanar ca este incult si ca nu vrea sa invete, trebuie sa va anunt ca sunteti dezinformati. Tinerii din ziua de azi au o sete de cunoastere mai mare decat cred generatiile trecute, doar ca pur si simplu vor sa treaca mai departe. Asta e. Sistemul nostru e in urma, iar societatea e in schimbare. Ce gasim astazi in scoli nu prea mai foloseste la mare lucru.
      „Omul nu este responsabil pentru ceea ce devine.”

      Apreciază

      1. Sistemul e învechit ,iar copii sunt foarte noi, cu noi gânduri, noi perspective, mai neafectate de trecut și de sistemele politice suprapuse peste cel de învățământ. Pentru a schima ceva în învățământ este nevoie să fie ascultați și copiii, nu să li se pună pumnul în gură și să li se spună: Voi nu știți ce spuneți, știm noi cei care am trecut prin viață. Da, ați trecut, dar ca gâsca prin apă

        Apreciază

    5. Replica la comentariul Emei Petru
      Ceea ce se zice mai sus nu a fost inteles de dumneavoastra… prin urmare si comentariul / parerea dumneavoastra. Nu ati inteles care este oful nostru, al elevilor.

      Apreciază

    6. Dragă doamnă Ema Petru, nimeni nu oblbigă pe nimeni să profeseze o meserie care nu îi face plăcere. Decât să faci ceva care nu îți place mai bine lasă pe tinerii ”fără experiență” care de cele mai multe ori se dovedesc mai eficienți decât personalul rămas cu vreo 30-40 de ani în urmă. Și cum propuneti dumneavoastră să procedăm noi ca elevi? Înțeleg totuși din comentariul dumneavoastră faptul că vă simțiți ofensată de o părere exprimată liber, drept obținut prin vărsare de sânge.
      Toate cele bune.

      Apreciază

    7. Replica la comentariul Emei Petru
      Dar cum ? stai degeaba si lasi comentarii care nu au nici un sens pe Internet ? sau astepti sa vina extraterestii sa ne schimbe mentalitatea ? doamna cred ca va regasiti in randurile scrise de adolescenta.

      Apreciază

    8. Dar cum procedezi dumneata, doamna ori domnisoara Ema Petru, cand doresti sa schimbi ceva? Nu cred in sinceritatea afirmatiei dumitale cum ca ai crede ca sistemul e defect…Crezi ca stand cu capul plecat, continuind sa inghitim aceleasi ,,bucate stricate” prefacandu-ne ca ne plac si mai si vrem, se schimba sistemul? Ma tem ca dumneata esti cea care bate campii. A studia nu se rezuma la a memora, am fi niste jalnici papagali. A studia presupune analiza, gandirea critica, implica sensibilitate, daca vrei. Dar dumneata nu vrei, asa e…Si in urma carei operatii mentale ai dedus ca eleva in cauza a injurat profesorii ori a facut caterinca??? Mai ,,studiati”, doamna, natura umana!

      Apreciază

    9. Nu sunt de acord cu dumneavoastra , doamna/domnisoara Ema Petru. Si da, dupa cum banuiti, si eu sunt eleva de liceu. Sunt in clasa a XII-a. O admir pe domnisoara respectiva, colega mea (suntem colege in acelasi sistem defect) pentru ca a indraznit sa spuna ceea ce gandeste. Am ajuns sa fim „tinuti in lesa” de o societate care ne obliga sa facem anumite lucruri doar pentru ca altii cred ca „trebuie” facute pentru a fi in rand cu ceilalti. Am devenit niste roboti controlati de unii care se cred superiori noua doar pentru ca detin un teanc de diplome,hartii care oricum nu vor conta dupa moartea lor. Degeaba cineva detine un teanc de diplome daca are un suflet putred inauntru. Un om cu sufletul putred este un nimic!
      La sfarsitul existentei noastre pamantesti doar Dumnezeu va avea dreptul sa ne „dea note”, iar aceste „note” vor fi date in functie de sufletul nostru, in functie de ce am facut noi pentru cei din jurul nostru, nu dupa numarul de diplome.
      Domni profesori si doamne profesoare, va rog in numele tuturor elevilor: Priviti in esenta!

      P.S.: Doamna/domnisoara Ema Petru, va rog sa scrieti corect chiar si atunci cand scrieti un comentariu pe internet.

      Apreciază

      1. si eu sunt mandra de voi ca aveti curajul sa va expuneti parerea. Sunteti f. mature! mai mature decat unii parinti care ii cunosc, ce isi doresc copii robot, docil..

        Apreciază

    10. Replica la comentariul scris de Ema Petru
      dar cum procedezi, draga doamna comunista?! taci si inghiti? poate generatia noastra nu accepta sa fie la fel de „rabdatoare” ca a dumneavoastra. si pe mine ma enerveaza sistemul foarte tare, toti sunt spalati pe creier (poate si eu dar nu-mi dau seama), toti vor numai bani, masini, asculta manele..dar fac asta pentru ca asta promoveaza sistemul asta bolnav ! ce lucru frumos mai poti vedea la tv in zilele noastre? daca n-ar exista nat geo, discovery si history as fi dat de mult televizorul. incercati la mai mult, cititi (ma adresez celor de varsta mea), lasati joaca si prostiile acum..daca acum iti faci „misiunea” cum trebuie, dupa 30 de ani in colo o sa ai un serviciu destul de lejer si mai mult timp de distractii..nu acum e vremea drogurilor si alcoolului..(aici ma refer la cei care o fac zilnic) o data pe saptamana e de-ajuns. CITITI CAT MAI MULT !

      Apreciază

    11. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      te rog sa ne dai un exemplu mai bun…. fata aceea a incercat sa isi exprime sentimentele proprii;
      traim intr-o tara democrata am trecut de comunism asa ca ar fi bine sa treci si tu la era noastra

      Apreciază

    12. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Ma bucur ca v-ati descris singura postarea aceasta de-a dreptul inutila : ” sa bati campii asa e usor, toti au pareri „.
      Metaforic vorbind, copacii ca dumneavoastra ne mananca noua, generatiei tinere, viitorul. 🙂

      Apreciază

      1. Adevarat ce-ai comentat peapetulburi, dar priveste putin cu mare atentie in jur si ai sa observi si cativa copaci mai vigurosi si sanatosi. Stiu, sunt doar cativa, dar hai sa-i admiram si sa-i iubim si sa-i protejam de cei plin cu omizi si de braconieri.

        Apreciază

    13. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Dar unde vezi d-ta ca sistemul e defect? Har Domnului ca eu am avut profesori excelenti acum 30 si de ani! Niciodata n-am invatat o analiza literara pe de rost si am luat Bacul cu 10 la lb. Romana. Imi amintesc de profesorii buni si acum, dar nimic nu ma impiedica sa chiulesc de la cei care ,,sunau” ca d-ta…

      Apreciază

    14. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Draga doamna sau domnisoara, gaseste dumneata o solutie atunci, nu-i mai critica pe altii! Probabil ca daca ai avea un copil, elev la liceu, ai intelege care sunt problemele, frustrarile si framantarile acestor tineri. Din fericire pentru mine, am o fiica minunata, eleva la unul dintre cele mai bune licee din Constanta,E ambitioasa, studiaza mult, dar cu toate acestea, nu neaga faptul ca in invatamantul nostru exista carente, mai ales in ceea ce priveste relatia profesori- elevi. Are insa un domn diriginte care este intotdeauna alaturi de ei, atat in ceea ce priveste materia predata, cat si in toate probleme pe care le au, stie sa le aduca si momente de bucurie, de sensibilitate si pentru asta e foarte iubit si apreciat. Dar cati din domnii si doamnele profesori sunt asa? Exemplul atitudinii trebuie sa porneasca de la domniile lor. Nu credeti? E mult mai simplu sa judeci…

      Apreciază

    15. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Doamna …. sunt eleva in clasa a 12 profil real, specializare stiinte ale naturii si vreau sa dau la medicina… desigur mi.as dori ca pe viitor sa fac studii in contabilitate dar, nu se poate in romania …in ultimii 2 ani cu exceptia biologiei si matematicii la restul orelor am stat degeaba…. de ce sa stau la scoala degeaba si sa pierd timpu cand eu de doi ani nu am facut o ora de engleza ? Mai bine imi iau cutire si stau acasa si ma pregatrsc pentru bac si facultate… cum am.mai.comentat mai sus…. de vina sunt adultii cauza principala pentru care noi tinerii am ajuns cum am ajuns…. eu nu m.am educat singura ci un adult…. daca nu ma duc la scoala e pt cca adultii mei accepta chestia asta…. daca st o pitipoanca si imi petrec timpu doar prin cluburi e din cauza parintilor…. si pot da n exemple…. nu ne mai acuzati pe noi tinerii….eu nu cred ca parintii nu stiu ccand ii vine odrasla beata, sparta acasa! … nu vreau sa las impresia ca st o tocilara…. nu st un om care s-a imbatat ,a fumat, s.s drogat….dar am realizat niste chestii si am renuntat la aceste vicii…. adulti trezitiva! Avem nevoie de oameni cerebrali sa reusim in viata….

      Apreciază

      1. AnaMaria,

        Sunt cateva puncte in care nu pot fi de acord cu tine, dar nu stiu cat de util ar fi sa polemizam. Cu siguranta lipsa cratimei din „adulti trezitiva!” nu este un mijloc subtil de a ma convinge.
        „Vreau sa dau la medicina… desigur mi.as dori ca pe viitor sa fac studii in contabilitate”, pe ce baza spui „vreau” si „desigur mi.as dori”? Pe baza muncii tale oneste sau pe baza prezumtiei ca „asa o sa-mi fie bine”? De doi ani nu faci o ora de engleza la scoala, dar acasa studiezi singura engleza, fara sprijinul unor „adulti”? De ce nu ajungi singura la nivelul de test Cambridge, crezi ca nu se poate? Eu am reusit asta, cu mult timp dupa ce am terminat scoala care mi-a oferit… limba rusa!

        Calitatea de „adult” este dobandita biologic, calitatea de om „cu judecata” se cultiva.
        Un punct in care „adultii” se comporta ca oameni fara judecata este incercarea prosteasca de a va oferi „totul” si de a astepta ca voi sa pricepeti asta. Sunteti total neaptati societatii si asta din vina adultilor care viseaza ca va protejeaza. Sunteti atat de neadapati incat simtiti nevoia sa spuneti „nu vreau sa las impresia ca st un tocilar/o tocilara”. Setea de cunoastere, calitatea de a fi „atfel” decat cel de alaturi sunt singurele plusuri care va pot ajuta in viata; in loc de asta voi doriti sa fiti la fel cu anonimii de langa voi, de teama sa nu fiti declarati „tocilari”. Tocilar este doar cineva care invata mult, prosteste si vizibil inutil (in sensul ca nu-l ajuta capul sa proceseze informatia), nu cineva care lucreaza pentru viitorul lui!

        Probabil ca ca nu realizezi ca astazi ai maximul material pe care ti-l poate oferi familia ta si doar tu, prin munca ta- iti poti oferi sansa de a nu fi un anonim din turma ce iese din scoala. Este foarte posibil ca tu, in viitor, sa poti oferi mult mai putin copiilor tai!

        Ar fi bine sa realizezi ca de la inceputurile omenirii, un mijloc ca cineva sa traiasca „bine” a fost ca aproapele sa traiasca „prost”. Suna cinic, dar asta a insemnat politica republicana sau imperiala a antichitatii, societatea evului mediu, burghezia, colonialismul, mizeria comunismului si chiar „globalizarea” din ziua de astazi.
        Lipsa educatiei a fost si este un mijloc prin care „ei” te pot convinge sa muncesti mult si sa accepti sa traiesti prost. Daca tu intri in jocul asta si accepti lipsa educatiei (in sensul acumularii de cunostinte) vei fi o victima sigura a vietii. Rezultatul asta va fi „din vina adultilor” si a ta!

        Si poate ar fi bine sa meditezi asupra sensurilor verbelor „a lucra” si „a munci”. Par echivalente, dar crezi ca degeaba se spune „lucrarile Domnului” si „muncile iadului”? Generatia voastra trebuie sa-si dezvolte gandirea pana la punctul in care „sa lucreze” inteligent, nu sa accepte silnicia muncii!

        Apreciază

      2. Marian, referitor la ora de engleza , am dat doar un exemplu… voiam sa scot in evidenta faptul ca eu stau la scoala degeaba pt ca profesorii nu isi tin orele…asa ca mai bine imi iau scutire si stau acasa si invat… am de gand ca dupa bac si admitere sa invat limba engleza bine… cat despre „vreau sau dau la medicina dar mi.as dori la contabilitate ” …nu am nicio scuza …sa rectific o sa dau la medicina dar mi.ar placea sa dau la contabilitate. Stiu cum se scrie treziti.va … insa am scris din neatentie impreunat … sunt de acord cu tine ca putem dobandii si singuri inf de care avem nevoie…dar nu poti spune ca in invatamant nu ar trebui schimbate niste lucruri…ma duc la scoala sa invat nu? Nu mi se pare ok ca sa stau degeaba.

        Apreciază

      3. Au mai fost probleme cu părul și profesoara, după ce v-a pus absență?…
        Au mai existat absențe nedorite?

        Apreciază

    16. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Domnisoara si-a spus parearea ei, nu cred ca ar putea sa schimbe invatamantul cu cateva cuvinte venite din suflet,cred ca cei care conduc tara gandesc ca tine,presupun ca esti trecuta prin multe incercari in viata si te-ai cam acrit de sensibilitati,invata sa traiesti si sa simti din nou,cu totii sunt constienti ca daca nu urmeaza regulile invatamantului nu vor ajunge prea sus ,oricine are dreptul de a exprima ceea ce simte si e dreprul adolescentului de a visa,oameni ca tine distrug suflete si sperante.Cred ca ai cam uitat puterea cuvantului si a unui zambet venit din suflet,uneori lucrurile simple te ajuta sa te ridici si sa mergi mai departe […]

      Apreciază

    17. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      Ai o gandire foarte limitata. Tipic comunista. Stii vorba aceea „daca taceai, filozof ramaneai”?! Banuiesc ca nu o cunosti. Ti se potriveste foarte bine in acest caz. Sant mama unui tanar de 23 de ani care a trecut (si inca mai trece) prin acest sistem greoi de invatamant. Si nu ne-a fost usor nici unuia dintre noi. Dumneavoastra doamna/domnisoara Ema Petru, la ce nivel v-ati oprit? Acela al sarpelui? Care se taraste, dar ataca letal? Vai de societatea care are asemenea oameni. Sper ca nu sant foarte multi ca tine.

      Apreciază

    18. scimbarea trebuie sa o faci la modul in care gindesti in primul rind dupa care o sa vezi ce usor se gasesc solutii la schimbarea sistemului ,iar teoria chibritului ai aplicat-o dumneata si nu eleva care a avut curaj sa scrie asa ceva ,pe ea o pot doar felicita si vreau sa adaug ca si eu am copii car sint la scoala dar au fost invatati sa gindeasca si in momentul in care ceva li se pare ca e gresit sa aiba curajul sa intrebe de ce e asa si nu e cum ar trebui sa fie ceea ce a mai deranjat vreo doi profesori deoarece a avut curajul sa intrebe

      Apreciază

    19. Eu nu inteleg cu ce a gresit fata.Deci sa iti exprimi opinia,sa ai curajul de a spune ce gandesti e o lipsa de respect? Ei bine asta a facut si o colega in clasa acum doua zile si profesorul (trecut de 60 de ani) a facut-o nesimtita si lipsita de respect si in alte moduri.Nu dai dovada de responsabilitate tacand si inghitind totul,ci spunandu-ti parerea dovedesti ca esti un om matur. De ce profesorul acela a facut-o nesimtita,iar ceilalti i-au aplaudat curajul de a spune ce gandeste? Pentru ca el a ramas fixat pe principiile din propria tinerete cand nimeni nu spunea nimic si profesorul era sfant,cuvantul lui fiind lege.Nu poti schimba mentalitatea unui om,dar o poti influenta intr-o anumita masura.Respectivul profesor mereu ne time predici despre „cum e viata” si ca noi nu o sa ajungem nimic in viata,dar cand fata asta l-a intrabat la ce ii foloseste ei legea a doua a lui Kirchhoff daca nu vrea sa studieze fizica respectivul si-a iesit din minti. De ce un altul (cu vreo 25 de ani sau mai bine,mai tanar) ne intelege si chiar el a spus ca mereu a invatat de la elevi si ca va invata mereu? Da,este strict si corect,dar stie cum sa se faca placut.De asemenea nu e genul care isi turue lectia de se satura toti de scris.Mereu se foloseste de diverse metode de a face lectiile interesante,principala fiind aceea ca noi sa cautam diverse lucruri;sau diverse activitati pe grupe,sau cati profesori au implicat toata clasa pentru a pune in scena procesul lui Ion,sa fie siguri ca raman si elevii cu ceva dupa 2-3 saptamani de studiat romanul? Simplu,foarte putini ar avea sau ar aplica asemenea idei. Si cati asfel de profesori care incearca sa faca materia pe placul elevilor,nu doar sa o predea ca vezi Doamne se da la BAC? Nici nu vreau sa ma gandesc,pentru ca probabil ma iau cu mainile de cap….
      Revenind la subiect,daca e gresit sa iti exprimi punctul de vedere liber,atunci cum sa incerci sa schimbi ceva? Folosindu-te de limbajul semnelor ca oamenii din preisorie? Nu,sustinand ce crezi cu toata convingerea.Daca atitudinea fetei e puerila,atunci nici nu e de mirare de ce se duce totul de rapa si de ce cei de la minister dau legi dupa legi,unele mai proase ca altele.Uneori am impresia ca s-au nascut acolo,si ca au uitat ca si ei au trecut prin scoala,si in loc sa indrepte ce si lor poate li s-a parut gresit,fac totul mai rau.
      Ma uit la colegii mei de clasa si la ceilalti din liceu.De ce la anumite ore,la anumiti profesori sunt toti prezenti si la alte ore cam jumatate?O fi de vina doar elevul? Nu zic ca toti elevii sunt sfinti,pentru ca nu sunt,dar stiu ce vor,atunci cand adultii care ii fac iresponsabili ar trebui sa ii indrume.
      Nu vorbesc din punctul de vedre al unui doctor docent,ci din al unui elev de clasa A X-A care merge la scoala sperand ca poate vor deschide si cei mari ochii intr-o zi si isi vor aminti de anii de scoala si de profesorii care le faceau antipatica o materie prin simpla prezenta.Cica in liceu iti formezi cultura generala,dar pe langa ce ar trebui sa se incadreze aici ne sunt bagate pe gat o gramada de lucruri care nu folosesc la nimic. Nu am inteles si nu voi intelege niciodata la ce iti foloseste sa tocesti o lectie din care sa fi evaluat apoi.Cred ca la nimic si stiu ca mai sunt persoane de aceeasi parere cu mine.
      Doar spunandu-ti parerea castigi ceva,nu tacand ca un prost.Poate acum unii ar spune „vai cine vorbeste,e in a x-a”,dar nu ma intereseaza.Sa vorbeasca si sa conteste adevarul cat vor daca nu il pot accepta.

      Apreciază

    20. Ema ….m-a socat numarul mare de reply-uri la adresa ta, asa am ajuns sa citesc postarea de mai sus . M-a socat vehementa ,cu care ai fost atacata tu,care pur si simplu ai pus la punct un copil cu o atitidine gresita. 99% dintre cei care ti-au raspuns, au fost incantati de atitudinea elevei.,de curajul elevei…inclusiv profesorul ! Este o mare greseala ! De ce ??? Pentru ca pana in clasa a 11 ,o copila trebuie sa fie in stare sa isi spuna deschis parerea despre ceva ceea ce nu -i place ,si s-o spuna atunci,cand este momentul ! O copila trebuie sa stie,ca la un examen trebuie sa dea tot ceea ce are mai bun in ea ,ca s-ar putea ,ca de acest examen sa ii depinda viitorul ! Nu era momentul potrivit in care ea sa abuzeze de libertatea cuvantului….a putut vorbi 11 ani ! Nu a facut ! A vorbit atunci,cand trebuia sa spuna cu totul altceva ! De ce a vorbit doar la examen???? De ce nu a raspusn la intrebare ??? …intrebari retorice… (raspundeti voi ! ).Din pacate mass media prin oamenii pe care ii atrage intr-o caterinca ieftina nu reuseste decat sa faca o defavoare enorma copiilor,care se vor concentra doar pe vorbarie goala . De am avea mai multe Eme in tara asta …. !!!……ca fapt divers :as vrea sa vad un concurs real de eseuri ,in care elevii de clasa a 11-a sa se revolte impotriva profesorilor!. Dar, eseuri sa fie ! Ceea ce aceasta domnisoara a scris, este ceva de nivelul clasei a 6-a…nicidecum eseu de eleva de cl 11….sau cei care au comentat nu stiu ce anume se ascunde in spatele notiunii de : ESEU….Domnului profesor : chiar credeti ,ca fericirea se estompeaza cu varsta ,si trebuie sa invatam de la elevi ????… Literatura romana si viata insasi va contrazice !

      Apreciază

      1. Mare dreptate ai! Sunt cadru didactic de varsta apropiata elevilor si chiar daca sunt de partea cealalta a catedrei nu mi-am schimbat parerea pe care o aveam in adolescenta! Fara carte nu faci nimic! Am avut colegi precum fata din articol si au sfarsit prost! Din pacate, daca se cere profesionalism profesorilor si acestia vor vrea acelasi lucru din partea elevilor, cei care vor sa fie tratati de la egal la egal, dar uita ca ei nu au, probabil, ani de viata, cat are un profesor de studiu!

        Apreciază

      2. „A putut vorbi 11 ani?” Ce ar fi putut spune in clasele primare, cand abia invata sa scrie? Ce ar fi putut spune in scoala genereala cand nimeni nu ar fi bagat-o in seama? Ce ar fi putut spune in clasa a 12a cand tocmai atunci ar fi avut „examenul de care sa ii depinda viitorul”, nu o simulare care nu a fost nici macar tratata cu seriozitate de catre unii profesori. Cereti opinia in texte argumentative dar, daca nu va place, inhibati dreptul de a avea o parere printr-o nota mica. Eu nu va condamn parerea. Dar nu aveti argumente potrivite pentru a o sustine.

        Apreciază

      3. Anne, ca si tine, am citit cu interes comentariile la postarea de mai sus. M-as fi limitat doar la a citi daca nu m-ar fi „socat” numarul mic de vorbitori ai limbii romane (gramatica face parte integranta)! Nu raspund elevilor in cauza (fac referire la cei care, habar n-au „cu ce se mananca” limba romana – n-au nicio vina ca au ajuns la liceu), insa ma irita ingrozitor cei care trambiteaza cuvinte „intelectuale” (gen ESEU), vrand sa lase impresia ca sunt in masura sa arunce critici in stanga si in dreapta. Intrebare: Aveti idee cate greseli gramaticale si de exprimare ati facut mai sus? Daca nu, o sa va ajut sa intelegeti: 1. Punctul se pune imediat dupa cuvantul de sfarsit, nu legat de cel ce urmeaza. La fel se procedeaza si in cazul virgulei si al celor doua puncte („:”). 2. Nu inteleg rolul virgulei aici: „M-a socat vehementa ,cu care ai fost atacata tu”. „O copila trebuie sa stie,ca la un examen trebuie sa dea tot ceea ce are mai bun in ea ,ca s-ar putea ,ca de acest examen sa ii depinda viitorul !” Dumnezeule mare! Ai idee cum era corect? Hai sa te ajut: „O copila trebuie sa stie ca, la un examen, trebuie sa dea tot ceea ce are mai bun in ea, ca s-ar putea ca, de acest examen, sa ii depinda viitorul !” Apoi, daca tot ai auzit de virgula, era cazul sa o folosesti si aici: „Pentru ca pana in clasa a 11” (corect era „Pentru ca, pana in …”), Se scrie „nu-i” si nu „nu -i”. Corect era „Nu a facut-o” sau „Nu a facut acest lucru”. Offf… sper ca ai inteles ideea si vei stii sa-ti corectezi restul textului! Ce anume te recomanda sa critici atitudinea copilei si, mai grav, pe cea a domnului profesor? Fata s-a exprimat atunci cand a simtit si chiar atunci era momentul. Dovada e faptul ca, mesajul ei nu a fost inabusit la clasa, cum se intampla de regula (ba mai primea si o sanctiune… plus bonus: afisaj la gazeta de perete sub deviza „Asa NU”). Sunt mama a doi copii: fata in clasa a XI-a (olimpica la istorie, geografie si engleza), iar baiatul este elev in clasa a X-a (nivel mediu). Stiu ce se intampla in scoli, stiu nivelul elevilor dar si al profesorilor. Cum poate un elev sa fie interesat de materie, cand profesorul nu are cunostintele necesare (nu stapaneste materia – marturie notele luate la examenele de definitivat si cazurile jenante in care sunt prinsi copiind, nu au habar de pedagogie, nu se fac placuti si par a nu-i interesa asta, fac discriminari pe diverse criterii, etc.)? Eram presedintele comitetului de elevi la clasa fiicei mele. In clasa a V-a, lucram cu fata la matematica pana tarziu in noapte. Pur si simplu luasem locul profesorului. Temele erau dificile, in contextul in care, la clasa, materia se preada artificial. Notele date la clasa erau minime. Primeam informatii ca, doi elevi, o fata si un baiat, intrasera in depresie. Inainte de sedinta pe scoala, am luat legatura cu profesorul, sa-i aflu punctul de vedere, in asa fel incat sa fiu impartiala. A inceput sa-mi laude fata, ca este foarte buna. I-am taiat-o scurt: „Nu sunt in fata dvs. in calitate de parinte al unui elev, asa ca o sa discutam doar despre clasa”. I-am zis ca, fie invatatoarea de la I – IV ne-a tras pe sfoara, mintindu-ne ca avem o clasa de copii foarte buni (90% aveau calificativul FB), iar el preda la o clasa de tampiti, fie invatatoarea a fost corecta iar el nu are interesul de a se face inteles la clasa pt a forta copiii sa mearga la pregatire. In acest ultim caz, i-am spus sa nu se bazeze pe copilul meu pt ca nu voi accepta niciodata sa se pregateasca suplimentar cu profesorul de la clasa, caci nu vreau sa platesc note! Cum este posibil ca, un copil notat cu 4 – 5, dupa 2 sedinte particulare, evolueaza la nivel de 9? Cand sunt corect evaluati? Inainte sau dupa inceperea pregatirilor? A recunoscut ca, celor de la pregatire, le da un punct in plus. De ce? L-am intrebat daca stie de cele doua cazuri de depresie si de frica pe care le-o inspira elevilor (nici aspectul fizic nu-l ajuta). Nu stia! I-am zis: „DOMNULE PROFESOR, nu va cer sa dati note mari elevilor, dati-le 4 daca atat merita! Dar faceti asta cu bunavointa, ceva gen: „Uite, pentru azi ai 4, dar sunt convins ca poti mai mult, am incredere in tine!”. Sunt convinsa ca efectul va fi cel asteptat! Mai mult decat atat: ce va costa, domnule profesor, sa zambiti?„ Aceasta discutie a avut un rezultat benefic! As putea spune multe: despre nortele date aiurea (si cele mari, si cele mici), despre atitudine, despre PUTEREA EXEMPLULUI! La liceu… la fel: lipseste exemplul! E adevarat: copiii sunt slab pregatiti si destui cei care nu au nicio legatura cu bunul simt! Dar sa nu uitam un lucru: ei sunt rezultatul a ceea ce am fost si suntem in stare sa cream!
        ANNE, sper ca nu esti profesor! Ar fi rusinos!

        Apreciază

      4. Dana …am 8 clase mari si late . Nu redactez corect ,clar ..prefer si acum scrisul de mana unde chiar nu are importanta un mm mai in stanga sau mai in dreapta punctului sau virgulei. Scuza-ma te rog,ca am indraznit sa ma bag unde nu-mi fierbe oala si mii de multumiri pentru timpul acordat corectarii randurilor mele . Pana aici este corect???? In schimb stiu un lucru bine de tot . Copiii mei(2 fete) trebuie sa fie pregatiti pentru viata ,inainte de toate . Cer maximul posibil de la ei ,pentru ca stiu,ca urmeaza ani grei .Mult mai grei decat pentru noi ! Nu voi avea bani pentru psihiatri,daca odraslele mele acum sunt purtate pe palme de profesori,si inconjurate mereu de oameni duiosi ,care sa le caute in coarne ,si s aincercea sa le predea asa cum si-ar dori ele. Nu le-ar face bine !Nu vreau mironosite ,vreau femei puternice ,cu simtul raspunderii ,categorice ,cu picioarele pe pamant ,care s ase poata acomoda oricarui post si viitor sef. Crezi ca nu mi-ar fi mai usor sa le tin zi si noapte in brate ,soptindu-le la ureche:sunteti sensibile,minunate ,nu lasati pe nimeni sa va atinga nici cu o privire rea . Aiurea ! Sunt niste revoltate din gene ,dar constiente de obligatii . De asta m-am revoltat impotriva atitudinii servile al
        profesorului ! Nu vreau zbiri ,animale la catedra ! Vreau oameni corecti,care scurt si cuprinzator pretind materia . Dar inainte de ei ,pretind eu in fiecare seara ,sa mi se prezinte situatia temelor . Nu sa le ajut ! Treaba mea si al sotului meu este sa le asiguram cele necesare vietii….datoria lor este sa se pregateasca pentru viata . Si nimic nu este mai placut decat o joaca galagioasa inainte de culcare ,si chiar cred ca sunt niste copile echilibrate si fericite … Am pus bine virgulele ????

        Apreciază

    21. Replica la comentariul postat de Ema Petru
      sigur esti o profesoara plictisita, fara drag de scoala sau materia care o predai si mai ales de copiii din fata ta!

      Apreciază

    22. Parerea mea personala este aceea ca, inainte de a posta intr-un blog public si de a sfaturi, de orice fel, fiecare din noi are obligatia de a scrie corect. In caz contrar, mai bine va abtineti, este, totusi, o discutie despre o lucrare la limba romana.

      Apreciază

    23. Este realmente dureros sa constientizam ca aceasta eleva are dreptate, ca un sistem care, la un anumit monent, a dat lumii oameni valorosi, iar acum, din lipsa de hrana, s-a transformat intr-o fiara flamanda, ale carei zbateri a inceput sa ranesca tinere suflete. Sunte-ti, doamna, exemplul ca simturile acestei tinere sunt corecte si vigilente, imaginea pe care o descrie este ce-a cirecta. Va multumim ca ne-ati crescut, cu bune si rele, cu armele si instrumentele care ne-au fost de folos ieri, dar opriti-va va rog, nu ne ucide-ti copii. Au dreptul la lumea lor, asa cum noi am avut dreptul la lumea noastra. Au dreptul, la fel ca orice generatie dinaintea noastra, la incercarea lor de a spune povestea vietii in felul lor, poate mai buna.

      Apreciază

    24. A propos: mi se pare mie sau ai fost scutita de „RESPONSABILITATEA” de a sta la ore? Dupa exprimare, inclin sa cred ca am dreptate! Sau stateai la ore si nu se lipea nimic de tine, fie ai avut un profesor la fel de dezagreabil ca si eleva citata mai sus!

      Apreciază

    25. Ema Petru,

      Sistemul este defect pentru ca stabileste doar „RESPONSABILITATEA” elevului. Dumneavoastra ati stabilit ce inseamna asta: ceva de genul „stai la ora”, „sa nu bati campii” (prunca 11?), „sa nu ai pareri”, „raspunde la ce ai fost intrebata”, „lasa-ne” (dar nu pleca!) „nu asa procedezi”….

      Aveti vreo parere si despre responsabilitatea profesorului? Sa fie aceasta responsabilitate doar vaicareala din cancelarie? Poate ne scrieti ceva despre responsabilitatea celor ce fac programele scolare?

      Va recomand un video pe site-ul adevarul.ro; „profesorul de matematică Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, a rezolvat în direct la Adevărul Live subiectele de la matematică, primite de elevi la simularea examenului de Bacalaureat.”.
      Este fascinat cum profesorul Troie se fandosește 60 de minute cu probleme care ii jignesc inteligenta.
      Mie subiectele respective nu-mi jignesc nici macar un neuron si am doua doctorate; unul in matematica si un altul in stiinte tehnice. Acele subiecte au dificultatea lor (in orice caz ma abtin sa filozofez ca ele sunt banale pentru mine, deci sunt banale pentru elevi!) si daca ar fi sa le explic nu as pufai 60 de minute demonstrand ce prosti sunt altii.

      Apreciază

  4. Draga Ema Petru, ai vreo urma de capacitate a procesarii informatiilor anexata creierului? Nu cred ca s-a pus problema selectivitatii actiunilor din viata, sau a agreerii vreunui profesor si nu exista asa ceva precum :”responsabilitatea de a sta la ora”! Cat despre tot ceea ce ai mai scris acolo, ar trebui sa mai citesti inca o data intreg articolul, ca sa pricepi ca nimeni nu a mentionat „injuratul profesorilor” si incearca sa faci diferenta intre „caterinca” (asa cum o numesti tu) si „critica constructiva”… Atitudine puerila tocmai ne’ai demonstrat ca ai tu, adevaratele valori in viata sunt legate mai mult de ce a exprimat fata respectiva in cele cateva fraze, in acea teorie a chibritului, decat in a raspunde la ce esti intrebat! Si da, Sistemul este defect, dar din cauza unora ca tine 😉

    Apreciază

  5. Daca toti ar gandi ca tine ar fii mult mai suor sa inveti, nu poti sa inveti ceva de la o persoana care iti este antipatica. Noi (elevi) intelegem ca si profesorii au problemele lor si ca uneori se descarca pe noi dar la fel de bine am intelege si daca data viitoare cand veniti la ore spuneti ca a fost vina voastra nu a noastra
    Eu unul recunosc ca nu sunt cel mai destept copil si ca uneori mai sunt obraznic si ca poate ar trebui sa inteleg mai multe lucruri doar ca nu vreau sa consider pe nimeni mai bun decat mine nici macar un profesor, da intradevar are mai multa scoala decat poate am sa fac eu dar mai intai este si el om. Si apropo de salariile profesorilor nu suntem noi vinovati intradevar dar noi peste cativa ani putem schimba asta doar ca nimeni nu mai are incredere in noi si asta e foarte descurajator 🙂
    Asta este parerea mea.

    Apreciază

  6. După 8 ore de curs din care doar 4 plătite sunt epuizată și de aceea nu comentez astăzi. Poate nici zilele următoare, urmează simularea la matematică. Vreau însă să mă abonez la articole deoarece sunt convinsă de faptul că mă voi delecta citindu-le.

    Apreciază

  7. Doamna/Dommisoara Ema Petru, dupa cum vedeti acel text scris de respectiva eleva este impecabil. Eu nu cred ca acea domnisoara are curaj sa „faca caterinca” la orele de romana sau sa-si bata joc de profesor, ea doar a spus adevarul despre ce se intampla la orele ei de limba romana. Intr-adevar sistemul de invatamant romanesc incet, incet se strica de tot si acum o sa spuneti ca de ce nu a invatat din alte surse ca doar suntem in secolul al XXI-lea dar atunci de ce mai mergem la scoala si nu ne ducem direct la prasit, de ce mai platim impozite degeaba, de ce? Si daca va ganditi mai bine sa stiti ca nu intereseaza pe nimeni, dupa ce termini liceul relatia dintre doua personaje dintr-o comedie sau alte sute de posibile subiecte! Totusi e posibil sa schimbe fata aceasta ceva in liceulul ei daca nu in Romania daca „eseul” sau va fi citit de directorul liceului si poate chiar si de presedintele tarii!

    Apreciază

  8. risti enorm sa fii om in sistemul de invatamant…primi care sfideaza, culmea! sunt elevii, apoi parintii si chiar colegii. A fi intelegator trece a fi prost, a fi vesel inseamna ca esti neserios, chiar daca stii unde se opreste clar granita dintre concepte, dar sa fii om…nu ai cum in invatamant……rasul, veselia, empatia iti dispar cand esti catalaogat uite aia neserioasa, sta la povesti cu elevii… nu, pajungi sa preferi stilul Sahar, bors sau lamaie ptr ca nu ai cum…aproape esti eliminat altfel…parerea este a mea!

    Apreciază

  9. sunt de aceiasi parere cu Cristian Dima.. nu cred ca ne va ajuta cu ceva in viata invatarea unor eseuri, pe care le invatam si le uitam intr-ro zi, o luna, sau o saptamana.. de ce nu se face o activitae in care fiecare elev sau parinte sa-si exprime parerile asupra acestei cauze ? petru ca toti vor sa traga de elevi, ca sa invete foarte bine la materia pe care o preda fara sa tina cont ca mai au si alte ore care sunt mult mai importante… poate ca intr-o zi cei de sus vor realiza ca invatarea acestor eseuri/comentarii sunt inutile pentru viitorul nostru.. pana atunci, haideti sa speram ca lumea se va trezi din acest vis care te face sa te simti ca esti la puscarie….(pentru cei care nu inteled mesajul si o sa comenteze aiurea le spun sa citeasca textul pana ce vor intelege ceea ce am vrut sa spun. cand faci o scoala trebuie sa o faci cu placere pentru a retine diferite informatii , nu sa te simti ca un muncitor de care trage toata lumea.. si daca tot veni vorba ca aveti salarii mici de ce nu incercati sa obtineti o diploma pentru a face alta treaba , platita mai bine pe care sa o faceti cu placere? e o intrebare pentru profesorii care le spun elevilor : Daca nu va place ora mea de ce mai veniti? sau Cine va forteaza sa faceti o scoala?.. dar oameni buni noi nu suntem carpele nimanui si mai este o treaba ;atunci cand un profesor vede ca un elev fumeaza sau face alte lucruri mai putin bune in afara scolii si programului scolar (de care nu ar trebui sa fie interesat) se leaga de el si il umileste in fata clasei ?, dar voua vi s-ar parea corect ca un elev sa-si bata joc de voi in fata unui colectiv?)
    prin acest comentariu mi-am spus parerea mea asupra lucrurilor care mi sa par inutile si de prost gust.. va multumesc pentru timpul acordat ! 🙂

    Apreciază

  10. Citez: ” Fericirea nu poate fi predată de către noi. Prin natura meseriei, prin faptul că trebuie să ne ducem existența cu salarii cuprinse între 200 și 400 de euro (lucru de care voi nu vă faceți vinovați!)” Si acum in legatura cu cele afirmate mai sus…Un profesor de literatura se presupune pasionat si indragostit de aceasta, fapt pentru care tocmai a ales sa isi impartaseasca pofta si nebunia de literatUra cu elevii,carora uimitor le este chiar mentor in acest sens.Atunci cand vezi ca un profesor vine si spune ca fericirea nu poate fi predata de acesta pentru ca salariul lui este mult prea mic sa ii permita un asemenea confort …E TRIST,chiar deprimant.Adica,el a ales asta din pasiune si din dorinta de a-si fructifica vocatia ;ar trebui sa fie mai mult decat fericit atunci cand vine la ore si le preda elevilor ceea prin ce, se presupune, ca s-ar identifica.Am profesori care pentru acelasi salariu cuprins intre 200 si 400 de euro ore vorbesc cu o pofta incredibila despre subiectul materiei lor si care te fac sa te indragostesti la randul tau de ceea de ce ei s-au indragostit odata. Asta nu e o explicatie plauzibila,nici decenta macar.Toata treaba asta e cu doua drumuri:ori alegi sa faci ceva ce te reprezinta desi recompensa baneasca va fi de toata jena ,dar cu toate astea preferi sa continui deoarece te identifici spiritual cu ceea ce faci si se presupune ca esti FERICIT cu tine, ori alegi sa faci ceva ce nu iti place la fel de mult dar care iti aduce un beneficiu material mult mai consistent .In sensul asta cred ca ar trebui regandita relatia elev-profesor si care cum si unde a gresit mai mult si mai grav.PACE

    Apreciază

    1. Hai mai ca 200-400 nu e un salar asa rau tinand cont la cat liber este ( vacante, ore efective la catedre ), ce sa mai spuna cel care lucreaza pt 160, face si naveta si are si o sotie si un copil de intretinut ? ( pe langa faptul ca 8 ore trage la lopata de il ia dracu ). Da, o sa spuneti ca ala nu a facut scoala, pai Primaru ala de la Bucuresti de nu stie sa vorbeasca cata scoala a facut? 🙂

      Apreciază

      1. Draga Mona, inainte sa vorbesti despre timpul liber al profesorilor mai bine te-ai interesa cate prostii de documente trebuie completate, cate planuri de lectie in care fiecare moment al lectiei trebuie pregatit si trebuie avute in vedere momentele neprevazute care pot aparea pe parcursul unei lectii. De asemenea, profesorul e responsabil de informare continua asupra materiei pe care o preda, cautarea manualului potrivit (sa nu crezi ca e usor sa gasesti manualul potrivit, el trebuie sa fie adecvat pentru un anumit tip de elevi, pentru nivelul la care se afla s.a.m.d), gasirea de diferite metode de predare, organizarea de activitati, participarea la cercuri si la conventii… Si daca tu crezi ca asta nu-i de ajuns, incearca sa stai in fata a 30 de personalitati diferite 8 ore pe zi, incearca sa-i faci sa inteleaga anumite chestii, incearca sa le dai gustul pentru literatura, engleza, matematica sau whatever in timp ce ei poate se gandesc la probemele de acasa, sau poate unii dintre ei n-au mancat in ziua respectiva si nu mai pot ei de materia ta si multe alte chestii care trebuie luate in considerare. Incearca sa faci asta timp de o luna si dupa vino cu o concluzie. As fi tare curioasa sa o aud.

        Apreciază

  11. Ema Petru, o gandire puerilă este cea a ta. Printre puținele cuvinte pe care le-ai scris, se observa un orgoliu rănit, care încearcă să mai supraviețuiască oarecum.
    Prin simplul fapt că generalizezi așa de ușor, dai dovadă de o incompetență socială extrem de mare.
    Un caracter puternic nu ar reacționa niciodată așa, indiferent că are sau nu dreptate.
    Mă întreb cum ai putut tasta, fiind plină de ură si agresivitate.
    Ești un Ceaușescu, un dictator care încearca din greu, chiar și înainte de căderea sa, să se mai afirme în orice mod posibil. Diferența este că tu doar ai impresia că ai putere, dar nu e deloc așa.
    Perioada ta a trecut.
    Mă întreb cand ai pierdut totul, cand ai fost corupta, cand ți-ai vandut sufletul…
    Suntem toți oameni, și în noi ar trebui să se reflecte dragostea, cu toate că suntem imperfecți. De ce ne este așa de greu să lăsăm iubirea să curgă din noi ca un râu, de ce nu anihilăm ura, gelozia, invidia? De ce nu mai suntem oameni?
    În ultimul rând vreau să spun, dragă Ema, că te respect, pentru că așa procedează oamenii!

    Apreciază

  12. Stiti ce mai e dureros?
    Sa fii apt de lucruri marete si sa iti ia locul unul sau una cu pile…
    Din a 5-a tot participand la olimpiada de romana, abia in liceu am devenit mai putin naiva si am vazut cum unele persoane lipsite de vocabular si bun-simt ajung, cu pile, sa ma depaseasca… Nu conteaza cat de bun esti, tot merge mai departe cine trebuie.
    Din a 11-a am renuntat la a mai participa… am ales sa ma las nedreptatita la alte materii.
    Inca un an, Doamne, inca un an…

    Apreciază

    1. Din pacate, daca speri ca dupa liceu toate cele pe care le-ai descris se vor termina, te inseli amarnic… Mai mult, se vor intensifica, pentru ca va creste si miza si in final se va pune problema de supravietuire… Pregateste-te pentru o lupta dura cu astfel de situatii pe care le vei intalni toata viata!
      P.S.: Eu insumi am trecut prin ce treci si am ales, la fel ca tine, sa nu mai particip la concursuri. O sa te rog sa nu faci aceeasi greseala! Lupta pana la capat!

      Apreciază

  13. Bună seara! 🙂 Sunt și eu o umilă elevă din popor care a susținut ieri simularea la Limba și Literatura Română și care se pregătește pentru cea de la Istorie. Materia pe care am iubit-o, încă de mic copil, a fost Limba și Literatura Română. Am dat tot ce am avut mai bun, punând pasiune în fiecare dezbatere pe marginea temelor studiate, datorită încurajărilor și ”provocărilor” lansate de Domnului Profesor. Deși trist, acesta a intrat în pensie. În locul respectabilului Domn a venit o Doamnă, relativ tânără. E o femeie cu un suflet mare și dragoste pentru elevi, cum rar întâlnești. Însă, cum nici un om nu e perfect, nu a reușit să-mi trezească interesul, în a-i demonstra că ”are cu cine sta de vorbă”, nici mie și nici altor colegi. Nu mă plâng. Mă descurc și singură să-mi repredau materia. Însă nu pentru toți e la fel de ușor.
    Problema este că, încercând să analizez situația, ajung la concluzia ca aproape nimic din ceea ce pregătesc pentru bacalaureat nu mă va ajuta în viitor și, foarte probabil, nu mă voi mai întâlni cu aceste subiecte. Dacă m-aș limita la cunoștințele acumulate în școală, aș putea afirma deschis ca nu mă simt pregătită pentru a intra în viață, deși nu am stat deloc rău la capitolul notelor. Dar, trecând și peste aceasta, marea întrebare ce se naște în inima mea e: ce se va alege de viitorii mei copii? Dacă învățământul nu aduce schimbări majore, vor mai reuși profesorii să le acapareze atenția?
    Vedem cu toți instabilitatea în care se găsește România, din diferite cauze, care nu merită menționate acum. Însă noi, tinerii, chiar putem face ceva în redresarea lucrurilor? Întreb aceasta datorită faptului că, până acum, nu mi s-a părut că suntem luați cu adevarat în seamă. Nu avem pretenția că deținem experiența unora dintre dumneavoastră, însă vrem și noi să ne implicăm. Dar cum am putea-o face fără a fi luați drept răzvrătiți sau ipocriți?
    E atât de trist faptul că sunt destui oameni capabili în societatea română în care nu se investește. Dragii mei români, trebuie să ne gândim mai mult la a acționa într-un fel sau altul (și aici nu mai e vorba numai de ramura învățământului), pentru că societatea pare să se degradeze alarmant pe zi ce trece. Trebuie sa facem ceva. Iar eu sunt prima care vreau să mă jertfesc pentru ca și noi, românii, să avem parte de o viață mai ușoară, eficientă și cu cât mai puține nedreptăți posibile.
    Știu că este destul de lung comentariul, dar am vrut să știți că și noi, tinerii, suntem conștienți de lumea în care trăim și că vrem să luptăm pentru schimbarea ei în mai bine.
    Vă doresc o seară plăcută! 🙂

    Apreciază

    1. Emanuela, ma bucur ca astfel de persoane ca tine inca exista si ca mi se confirma inca o data teoria ca generatia din care facem parte amandoi e capabila sa se schimbe. Nu astepta ca cei din jurul tau sa se schimbe, fii tu prima care o va face. Fii tu modelul de care cei din jurul tau au nevoie. Devino tu, mai intai, ceea ce ti-ai dori sa vezi la altii.

      Schimbarea va veni cand noi vom fi schimbarea. Nu-ti fie teama, vom avea un cuvant de spus in cele ce vor urma. Suntem primele generatii care au avut posibilitatea sa se dezvolte intr-un mediu care le-a permis sa dea frau liber imaginatiei, imaginatie care n-a fost bombardata de imagini cu pionieri si discursuri tinute in fata a mii de oameni.

      Depinde doar de noi daca vom reusi s-avem un cuvant de zis sau nu.

      Apreciază

    2. Emanuela, „umilă elevă din popor”, Bună ziua! Chapeau bas!
      Aş fi cel mai fericit adult, cea mai fericită mamă dacă ai fi fetiţa mea. Eu am doi băieţi, unul care a trecut cu bine prin nebunia bacalaureatului şi unul care va urma în curând! Mă înclin în faţa voastră, a celor care gândesc şi se exprimă atât de minunat!
      Aşa este, trebuie să faceţi ceva. Voi, noi (incă sunt mulţi dintre noi, aceia de demult, care vă sprijinim), împreună vom reuşi să schimbăm mentalităţi, sisteme rudimentare, pentru ca în final să putem răsufla uşutaţi şi să putem spune „Am învins”.

      Cu respect pentru voi, tinerii minunaţi!

      Apreciază

      1. problema doamna Mara e ca noi ca parinti nu facem nimica ,fiica mea cea mare e in a 9a ,din cauza ca trebuie sa se scoale la ora 5,30 sa poata merge cu autobuzul care e la 6,15 si sa astepte in clasa o ora si ceva pina incepe cursurile plus venitul acasa in jurul orei 16,30 dupa care se apuca de invatat pe a doua zi a facut sa ajunga intrun stadiu de oboseala care ne-a speriat ,am mers cu ea la medic neuropsihiatru care a zis ca totul se trage de la oboseala si de la stres ,problema cea mai mare e ca nu e singura in aceasta situatie daca sar da un test la clasele 9-12 si ar fi intrebati ce probleme au dar lucrarile sa fie anonime cred ca toti parintii ar ramine fara cuvinte pentru ca nu ar putea sa creada ce raspunsuri ar da acesti tineri .Noi ca parinti putem schimba multe numai ca de cele mai multe ori adoptam TACTICA STRUTULUI in loc sa ne implicam mai ales in ziua de azi cind e foarte usor sa facem o petitie contra acestor experimente facute de niste incapabili din minister ,noi ca parinti trebuie sa-i luam de guler pe acesti nesimtiti care habar nu au de nimica deoarece au ajunsacolo cum au ajuns si nu pe merit si sa le spunem ca ajunge cu prostia lor dar cine sa o faca 1-2 parinti nu ajung ,asteptam sa creasca copiii poate schimba ei ceva?

        Apreciază

  14. Mulțumesc! Vă mulțumesc că mie, unei eleve care a găsit acest text așa cum găsești majoritatea lucrurilor pe internet, din greșeală, mi-ați oferit realitatea din puntul dumneavoastră de vedere. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să realizez ceva ce știam deja, că si profesorii sunt oameni. De mici fost educati să credem că profesorul este ghidul nostru și am crescut așteptand din partea lui să ne ghideze. Nu am realizat până acum că poate și profesorii învață de la noi.
    Eu sunt dintre cei care citesc. Citesc mult, citesc orice, citesc atunci când sunt tristă, citesc atunci când sunt plictisită, citesc din plăcere, dar niciodată n-o să învaț un eseu sau o caracterizare din plăcere.
    Un lucru realizat de curând și care mă revoltă este faptul că în programa de bac nu este absolut nimic de Coșbuc. Am crescut cu poeziile lui Coșbuc. Am adormit de sute de ori pe melodia a carei versuri le-a scris el: „Somnoroase păsărele” și cumva, am ajuns adolescentă într-o Românie în care cineva a decis că el nu-i destul de bun încât să facă parte din lista de autori despre care suntem obligați să învățăm.

    Apreciază

    1. Draga Georgiana, e foarte bine ca citesti! Mai citeste, mai mult, si mai mult, pana afli si tu ca pe Cosbuc, cel care a scris Somnoroase pasarele, il cheama Eminescu.

      Apreciază

    2. Somnoroase pasarele?? De Cosbuc? Asta imi aminteste de un citat din Tudor Musatescu: ”a fi sau a nu fi, cum ar spune Eminescu, marele bard de la Mircesti, in Moartea lui Fulger”…

      Apreciază

    3. Nu mi-o lua in nume de rau! Dar ar trebui sa te apuci sa citesti si un ” Google” :)). Sa vezi care „Cosbuc” a scris „Somnoroase pasarele „. Nu cred ca in sec.20 se practica plagiatul :)). Se zvarcoleste Eminescu in mormant:(

      Apreciază

    4. din păcate pentru tine,Georgiana, am o veste mai puţi plăcută. „Somnoroase păsărele” a fost scrisă de Mihai Eminescu şi nu de Coşbuc. În rest, hai să lăsăm dulcegăriile şi să mai punem mâna pe carte.Citez:”citesc mult, citesc orice”…etc, dar când faci o afirmaţie de genul „Somnoroase păsărele” a fost scrisă de Coşbuc, nu se prea vede pasiunea pentru citit. Apoi nu uita că viaţa nu-ţi oferă numai zâmbete şi dulcegării şi că orice reuşită presupune efort, seriozitate, responsabilitate şi multă multă trudă, studiu, frământare. În rest, Doamne ajută şi mult succes atât la bacalaureat cât mai ales la examenele vieţii de zi cu zi!

      Apreciază

  15. Mi sila si scarba sa mai invat la lb.romana , profesoara intra in clasa ne dicteaza toata ora , iar ora urmatoare ne asculta si dupa cateva ore la rand urmeaza un test foarte frumos din eseuri !!! Asa se desfasoara orele de romana!!!

    Apreciază

  16. Depresie, depresie! Am terminat liceul anul trecut si Dumnezeu stie cate lacrimi am varsat pentru niste simple cuvinte aruncate de anumiti profesori. Fiecare simte intr-un anume fel, nu toata lumea o sa inteleaga mesajul ei, dar eu ma identific si draga domnisoara, ai tot respectul meu!

    Apreciază

    1. Si eu,si eu…….! Cel mai ciudat e ca mi-a facut placere sa-i citesc postarea…apoi am cautat melodia a carei versuri le-a scris George Cosbuc…Si ghici ce……..Am adormit cautand .:))

      Apreciază

  17. Chiar aveam si eu nevoie sa citesc asta. E trist tot ce se intampla, dar mai trist e ca nu se schimba nimic… Sunt pe ultima suta de metri, mai am doar patru luni pana la bacalaureat, si ce? Ma intreb in fiecare dimineata de ce mai merg la scoala, unde, in afara ca stau in banca si scriu pagini intregi dictate de un ”dictator” de la catedra, nu rezolv mai nimic… Majoritatea profesorilor isi dicteaza materia, numai sa fie acolo, in caiet, sa nu se ia conducerea scolii de dansii ca nu si`au facut treaba in caz ca noi nu stim la simulari… Ei s`au scos, si`au facut treaba. Dar asa? Pe cine intereseaza cat am inteles noi? E usor sa te prezinti la clasa cu un manual in mana si sa incepi dictarea… Ramane o ultima speranta: meditatia, bat`o vina. Banii grei merg saptamal pe meditatii in particular, unde iti gasesti un profesor ceva mai interesat care e dispus sa te ajute. Nu`i condamn pe acesti profesori, tot respectul.
    Sa trecem peste asta… Ne luam bacul. Bun! Ce facem mai apoi??? La ce facultate mergem? Ce program ma ajuta pe mine sa`mi aleg facultate potrivita? De unde stiu eu la ce mi s`ar potrivi, daca n`am facut decat sa reproduc in 4 ani de zile, ca asa mi s`a cerut, vezi Doamne, ca daca nu`i ca si in caiet (mot`a`mot) sau e din alta sursa necunoscuta de profesor, nu e bine…
    Cu durere in suflet spun, am ales cel mai bun liceu din oras in speranta ca va fi pentru mine o treapta importanta in formarea mea ca om, ca va avea un impact mare in ceea ce priveste deciziile pe care urmeaza sa le iau pe viitor, dar se pare ca m`am inselat amarnic… Poate e vina mea, poate a altcuiva… Nu am fost cea mai buna din clasa, am fost poate a treia sau a patra, nu conteaza. Conteaza faptul ca si cel cu cea mai mica medie este bun la ceva, la fel cum sunt si eu, cum suntem toti… Cine descopera acel ”bun la ceva” in noi? Datorita sistemului nostru de invatamant, copii capabili, copii talentati,copii minunati isi rateaza viitorul.
    Am cam spus ce aveam de spus despre invatamant. Terminam si o facultate – alti bani, alta distractie – acum problema devine si mai grava, unde ne angajam?
    Oricat as incerca sa fiu de optimista, nu pot. Si in final, recitind ce am scris, mi`am dat seama de fapt care e raspunsul la intrebarile mele, un singur cuvant, CONDUCEREA. Nimic n`o sa rezolve in aceasta tara atata timp cat lupta se va da pentru putere intre partide si nu pentru viitorul tarii, pentru noi tinerii. Si nu vom putea schimba nimic, nici noi, cei care vrem o Romanie mai buna, pentru ca nu vom putea, pentru ca locurile fruntase vor fi intotdeauna a lor, a urmasilor celor care ne conduc, copii fidele ale acestora.
    O seara buna va doresc! 🙂

    Apreciază

  18. Buna seara, domnule profesor! Mi-ati pus un zâmbet pe buze si mă bucur ca exista si oameni cu o asemenea perspectiva . Maine mă voi duce mai vesela la simularea la istorie…
    Nici mie nu-mi place sa invat eseurile, caut mereu sa mă exprim cu ajutorul cuvintelor mele. Ar trebui sa fim incurajati sa ne exprimam mai des opinia, sa simtim mesajul autorilor in modul propriu, pentru ca nu suntem la fel. Ar trebui sa fim educati ca sa devenim oameni cu puncte de vedere veritabile,de luat in considerare. Cred ca important e ca profii sa ne invete sa gândim, nu CUM sa gândim.
    Va multumesc pentru ideile pe care la promovati!

    Apreciază

  19. Jos pălăria, domnule profesor! Mi-aş dori ca majoritatea cadrelo didactice să se asemene cu dumneavoastră în spirit. Poate, atunci, cei ce întocmesc programa şcolară ar fi obligaţi să vă şi să ne asculte! E păcat ca un obiect de studiu atât de frumos şi generos cum este limba română să dea ocazia elevilor să afirme că le este scârbă să înveţe. Vă daţi seama cât pierd copiii aceştia!

    Apreciază

  20. Felicitari si respect pentru ca mai exista elevii care totusi mai gandesc si au putina demnitate!De exemplu pe mine a vrut sa ma dea afara de la examen pentru ca nu am lipit chestia aia pe diagonala ,am lipit-o drept si a fost considerat semn.Ce am ajuns..

    Apreciază

    1. Pai dupa mintea ta, puteai pune stickere de sus pana jos pe foaia de examen, ca nu se considera semn. Cum sa pui stickerul pe diagonala si sa te miri ca e considerat semn?! Nu voiai cumva sa-ti scrii si numele pe el? Sa fie total original daca tot te-ai apucat sa…

      Apreciază

      1. probabil ca „nu au avut bani” de mai multe stickere, in anii trecuti, la majoritatea examinarilor de orice fel (examene, olimpiade) se punea un sticker pe verticala si unul pe orizontala

        Apreciază

  21. Nimeni nu si pune intrebarea oare de ce nu s.a studiat la clasa comedia? A cui sa fie vina…in primul rand a prof.dar si a Ministerului,pt.ca astfel de simulari de bac erau destinate doar celor de-a12…imi e mila de sistemul nostru de educatie,degeaba suntem vazuti la nivel superior,in ceea ce priveste sistemul educativ,de catre celelalte tari,pt ca tot printre ultimii ne
    clasam….si toate astea pt ca cei din Minister sunt pe dinafara in ceea ce priveste aceasta materiein
    sensul ca nu sunt pe aceeasi unda cu prof.,dau la bac fel si fel de cerinte care de multe ori nici nu se fac

    Apreciază

  22. Foarte frumos si adevarat!eu am fost norocoasa la capitolul limba si literatura romana in liceu.am avut parte de un profesor extraordinar, mergeam la orele lui cu placere. Pot sa afirm ca mi-au ramas in minte si definitiile. Asa s-a intamplat si cu fizica, engleza, matematica. In schimb despre chimie si biologie…nu imi amintesc decat de ignoranta si atitudinea profesorilor prezenta in mare masura in textul domnisoarei. E trist…

    Apreciază

  23. Problema e ca un profesor trebuie sa faca fata unor mini-infractori. Sunt clase la care nu iti poti permite sa zambesti, pline de cocalari nesimtiti carora nu trebuie sa le dai nici un sfert de deget, pentru ca incearca sa-ti ia mana oricum. Nici eu nu vreau sa generalizez, profesor fiind, la fel ca eleva cu textul, dar si eu ies din clasa deprimat si scarbit din cauza ca doar 3-4 sunt elevi normali, restul au comportamente de oameni ai pesterii si nu pot fi atrasi decat cu manele si seminte. Sunt clase la care pur si simplu nu iti permiti sa zambesti, deoarece marea parte a elevilor vor intelege ca „e caterincaa, frateee, hai sa ne distram”. Multor elevi le trebuie gardian, nu profesor. Nu mai vor sa stie nimic, nu mai vor sa faca nimic legat de intelect, scopul lor e sa puna mana pe fundul colegei fara voia ei, sa il bata pe x de la clasa y. Cunosc profesori ceva mai finuti, iar elevii deja incep sa iasa din banci la orele lor, sa faca circ etc. In concluzie, zambesti unde si cand trebuie. Cat despre eleva care nu a invatat pentru simulare… Frustrated much?

    Apreciază

    1. Domnule sau doamna Fram, simularile nu se trec, asa ca nici nu se pune problema de frustrare. Sariti toti in capul ei acum, in loc sa o incurajati si sa o apreciati. Increderea in sine se pierde foarte usor, sper ca va duce capul cat de cat!!!

      Apreciază

    2. Referitor la Limba Romana,ma tot minunez ca foarte mult se amesteca Romana cu Engleza, de ex : „cool”,”true story”,frustrated much”,etc..etc..Credeti chiar ca e „cool” sau n-aveti echivalente in limba Romana ? Eu sint plecata din Romania de 35 de ani,casatorita cu un Roman dar cind vorbim este ori in Romineste ori in Engleza si nu le amestecam. Sint mindra ca in suflet sint Rominca. Referitor la „Scrisoarea deschisa” cit si comentariile multora ,e coplesitor. Mi-a atins sufletul si sint mindra de felul in care gindesc majoritatea dintre voi. Mult noroc si succes !

      Apreciază

  24. Actualul sistem nu este singura problema cu care se confrunta tara. Marea problema este ca nimeni nu vrea sa schimbe ceva la tara asta. Cei de la conducerea tarii sunt insetati doar de putere si urmaresc sa detina anumite functii cu scopul de a fura mai mult. Domnisoara a avut curajul de a-si exprima opinia si am fost placut surprins cand am vazut ca mai multa lume a inceput sa prinda curaj si sa se afirme, sa isi exprime punctele de vedere si sa vad ca exista persoane care vor s aschimbe cu adevarat ceva la tara asta si mai ales la sistemul de invatare. Cand am vazut acest articol, am prins curaj sa imi exprim punctul de vedere.
    Actualul sistem de invatare este infect. De fapt, intregul sistem este gandit prost. Este gandit astfel incat sa nu ne putem afirma si sa nu le putem face fata. Este gandit astfel incat sa fim cat mai usor manipulati si sa nu reprezentam o piedica in actiunea lor de a fura.
    Astazi se incurajeaza tocitul. Elevul este indopat cu informatii lipsite de sens, cum zic profesorii, informatii care ar trebui sa faca parte din cultura noastra generala. Dar nimeni nu o sa foloseasca o buna parte din aceste informatii pe parcursul vietii. Invatam lucruri care ne depasesc, care nu ar putea fi folosite in viata de zi cu zi la momentul respectiv si nici macar in viitorul apropiat. Sunt foarte multe materii care nu isi au rostul si care ar putea fi inlocuite cu activitati extrascolare sau cu alte materii. Insa acest lucru nu se vrea. Cei de la conducere nu vor sa schimbe sitemul. Si doar acest lucru ar fi foarte usor. Avem atatea modele de sisteme de invatamant de la alte tari, si totusi nu se face nimic. NU SE VREA! Si, atunci, cei care ar trebui sa aiba initiativa suntem noi.
    Aceasta este doar o opinie. Va rog, nu injurati! O zi buna!

    Apreciază

  25. Cred că generalizaţi mai mult decât este cazul! Cred că fiecare parte trebuie doar să îşi îndeplinească sarcinile ce îi revin, în mod corect.

    Apreciază

  26. Școala începe să ne lase un gust din ce în ce mai amar… Locul în care trebuie să înveți să devii liber, să înveți să te exprimi, să îți sporească imaginația și visele mai mult te inhibă, iți pune lacătul pe gură și te învață să pleci capul la toate nedreptățile care ți se fac, de aceea și în zi de azi ne este teamă să dăm frâu liber gandirii și să ne spunem opinia pentru că de mici ni se ia orice drept de a o face!

    Apreciază

  27. Am început şi eu să scriu pe blogul meu despre cum şcoala funcţionează după principii şi reguli vechi. Cum profesorii, în general, se impun aşa încât noi, toţi, să îi privim cu dezgust. Dezgust care ia locul respectului.
    La simulare nu aş fi avut curaj să scriu ceea ce a scris ea, dar a făcut un lucru deosebit. Care, din păcate, va rămâne doar spus-scris, nu şi băgat în seamă, judecat.

    Apreciază

  28. Degeaba spuneti dumneavoastra ,,Treceți-ne câte un doi în catalogul vostru personal, încercați să ne faceți să înțelegem ceva, iar dacă nu vom reuși, lăsați-ne corigenți și mergeți mai departe!” , daca atunci cand eu nu vreau sa invat la biologie deoarece nu imi place biologia si nu o inteleg oricat m-as straduii sa o inteleg si vine doamna profesoara cu un ton superior mie si privindu-ma cu dispret imi spune : ,,Nu ai invatat? I-a loc ai nota 2 !” . Cand ea in ultimul an ma lasa corigent cu media 3 si e pe cale sa imi strice toate planurile pe care mi le-am facut dupa terminarea liceului,dumneavoastra domnule Ovidiu Iancu imi spuneti sa o ignor? Cand ea vine si imi toarna 2-3 in catalog din simplul fapt ca nu ii inteleg materia? Cu tot respectul domnule,dar nu sunt de acord cu dumneavoastra !!!!!!

    Apreciază

    1. Draga Dragos, ca sa zic asa desi suna aproape a pleonasm, ca nu-ti place biologia ne-ai spus tu, ca nu-ti place limba romana ne-am lamurit noi, dar ce materie ti-e pe plac?

      Apreciază

  29. Educatia din ziua de azi este la pamant. De multe ori stau si imi storc nervii gandindu-ma ca Ministerul nu vede nimic gresit in sistemul educational. Nu cu mult timp in urma o profesoara spunea ca elevii romani trebuie sa stie orice materie, macar cu asta sa ne mandrim si noi. Poate este doar gandirea mea puerila de eleva in clasa a VII-a, dar oare chiar avem nevoie sa stim toate reactiile chimice, toate teoremele matematice pe care niste „genii” le-au conceput, 100 de formule fizice daca nu asta ne pasioneaza?! Este adevarat, sunt oameni pasionati de lucruri de genul, dar nu toti. Nu ar trebui sa fim siliti sa invatam ceva ce nu ne place, la urma urmei, daca nu ne place cel mai probabil nu vom vrea in viitor nici sa ne axam pe domeniul respectiv, deci cu ce folos? Doar ca sa ne umplem mintea cu informatie inutila? Dragi profesori, nu veti reusi niciodata sa faceti un adolescent un om ideal daca ii prezentati lectia ca pe o povara sub pretextul: „Daca nu inveti iei 2!”. Adolescenta este perioada de autocunoastere, cand te regasesti, te pregatesti pentru viata, chiar cand simti nevoia imensa de a te face auzit. Este dificil pentru noi sa auzim zilnic ca generatia noastra risca sa devina de toata jena, chiar daca suntem constienti de riscuri. Dar, cu riscul de a ma condamna, ma gandesc ca noi doar stam in fata unui ecran si asteptam ca tara sa se schimbe si doar ii criticam pe cei care incearca sa schimbe ceva, dupa cum am citit cateva comentarii de mai sus. Fapta fetei din articol este un pas inspirat inspre o schimbare. Probabil daca fiecare am contribui cu pasi marunti, am avea sansa la o Romanie mai buna. Pentru a construi un zid puternic, orice caramida este importanta, chiar daca mai sunt cateva sute pe langa. 🙂

    Apreciază

  30. Este adevarat k acest asa zis examen de evaluare este total depasit.dar ca elevii sa fie capabili sa interpreteze un text trebuie sa citeasca…va suna cunoscuta replica??nu sunt de acord nici eu cu tocitul comentariilor dai libertatea de exprimare este bazata pe o cultura generala care lipseste cu desavarsire!!deci …cititi si puteti!!(nu sunt prof.de romana).dar aberatiile unora sunt hilare…

    Apreciază

  31. Din postura de elev de clasa a XII-a vreau să vă mulțumesc pentru că acceptați o viziune diferită a unei eleve ce a încercat să expună o părere generală a celorlalți elevi. Eu mă regăsesc în opinia ei și îmi doresc din tot sufletul să mai apară oameni ca dumneavoastră, domnule profesor.

    Apreciază

  32. Daca toti profesorii ar avea macar o mica parte din aceasta viziune pe care o aveti dumneavoastra fata de elevii in fata carora va prezentati zilnic, si nu numai, lumea ar fi una mult mai buna, pentru ca s-ar cultiva mai mult ideea de dragoste fata studii, fata dezvoltare culturala si profesionala si mai putin obligatia fata de un examen pe care inevitatbil il are in fata fiecare. Felicitari!

    Apreciază

  33. Dragă elevă, cu toată sinceritatea îţi spun că mi-ar face o deosebită plăcere să-ţi fiu profesoară! Îţi admir curajul şi inventivitatea, ai găsit o modalitate neobişnuită şi totuşi specială să te afirmi, să ridici o problemă delicată! Lasă lumea să vorbească, să te contrazică, lasă-i dacă nu sunt capabili să înţeleagă!

    Apreciază

  34. Sunt clasa a XII a. La simulare BAC am avut de caracterizat un personaj din Liviu Rebreanu. Nu am studiat opera, insa, din amintiri, am scris cu chiu si vai o pagina. Noroc ca inainte de a ni se da subiectele a pus un elev problema urmatoare: „Eu am invatat toate operele, mai putin „Ion” si „Iona” si din pura curiozitate am intrebat: „Dar in „Ion” ce se intampla? Intrebarea e urmatoarea: Cand o sa merg mai departe si o sa ma angajez, la interviul de angajare am si vreo intrebare de genul: Comenteaza opera „x”? Sa fim seriosi, Tot respectul meu pentru domnisoara respectiva! Ma bucur ca in sfarsit, cineva are curajul sa puna problema astfel. De obicei, noi avem multe de spus, insa mereu pastram linistea de frica unor consecinte. Poate ca cei de la Minister, ar trebui sa se gandeasca de doua, de cinci, de cate ori este nevoie inainte de a face niste subiecte. Ganditi-va pe o perioada mai lunga. La ce imi folosesc mie, in viitor toate chestiile pe care dumneavostra doriti ca eu sa le tocesc? Nu ar fi mai bine sa stiu chestiile elementare? Chestii de cultura generala? Lucruri de care chiar as putea sa ma folosesc in viata? Cu ce ma ajuta pe mine daca stiu toata cartea „Eseul”, sau toate comentariile pe care le gasesc pe internet pe de rost? Ma fac pe mine toate astea un om mai inteligent? Chiar sunteti genul ala de oameni care cred ca inteligenta cuiva consta intr-un comentariu sau intr-o caracterizare de personaj? Ma pregatesc pe mine toate astea pentru greutatile de care urmeaza sa ma lovesc in viata?

    Apreciază

      1. Dumneavoastră, poate. Din nefericire pentru noi toţi, sunt foarte mulţi angajatori care se mulţumesc să fi doar posesor de o cât mai bogată colecţie de ”diplome” şi doar atât. Şi în ultimii 5 ani, mi-am dat seama şi de ce. Pentru că posesorii doar de diplome şi nimic mai mult, sunt atât de dornici de a ocupa un ”loc călduţ”, încât sunt în stare de orice,inclusiv de a renunţa la demnitate, la prieteni şi chiar la familie. În concluzie, studii nu mai inseamnă ştiinţa. Nu la noi in România.

        Apreciază

  35. Vin cu o idee,sa faca elevii o programa,sa vedem ce i-ar interesa,i-ar ajuta in viata și sa-si culeaga roadele cand se vor intretine singuri,vor avea familie si copii.

    Apreciază

  36. Schimbarea in acest sistem invechit porneste de la astfel de persoane.Respect domnisoara eleva, Respect domnule profesor. Ma inclin in fata dumneavoastra pentru acest articol exceptional as putea spune. Acum ma gandesc ca Romania nu e pierduta ci trebuie regasita prin oameni ca dumneavoastra pentru a iesi la lumina din intunericul aruncat de oameni egoisti, iresponsabili si nepasatori. Va multumesc ca mi-ati facut seara mai frumoasa 🙂 .

    Apreciază

  37. Sunt elevă în clasa a 12-a. Am avut patru profesoare de limba română în patru ani. Am făcut același nimic mereu.
    Mi-aș fi dorit din suflet un profesor ca dumneavoastră. Consider că elevul trebuie să învețe de drag, nu din obligație. Sunteți excepțional și meritați aplauze din partea elevilor! Sunteți un exemplu pentru colegii dumneavoastră!

    Apreciază

  38. Un articol frumos si in primul rand un dialog artificial frumos intre doua persoane care par a se intelege. Nu vreau sa par asemeni doamnei/domnisoarei Ema care putin mai jos la comentarii este certata, in mare parte, de colegii mei (toti suntem elevi de liceu). Nu vreau sa para ca nu am inteles „scrisoarea” elevei. Dar nu sunt in totalitate de acord cu ceea ce ea propune. Oricat de inutile,invechite si urat mirositoare par conceptele operationale predate la ora de romana, ele sunt, in opinia mea, un mod de a-ti largi cunostintele.
    Tind sa cred ca materia, predata corect, ajunge in liceu sa atinga acea interdisciplinaritate mult dorita. Am avut norocul (sau poate e meritul meu) sa fiu elevul unui liceu de prestigiu al tarii. Am avut norocul sa imi fie predata materia, la aproape disciplinele, de oameni cu adevarat dedicati slujbei lor. Si in tot acest timp, sensibilitatea, afectivitatea si curiozitatea mea nu au fost inhibate. Poate sunt un caz fericit, poate sunt un om care se poate dedubla si conforma regulilor. Si eu am crize in familie si coup de foudre in stomac, dar la scoala ma asez in banca mea, pe scaunul meu si casc ochii si mai ales sufletul la ce mi se preda.
    Incercati si voi asta. Incercati sa absorbiti tot ce puteti de la omul din fata voastra. Uneori, culmea, scoala a fost un refugiu pentru mine.
    Poate am vorbit doar din experienta mea si poate povestea mea si cea a domnisoarei nu sunt deloc asemanatoare. Dupa aproape 12 ani de scoala am ajuns la concluzia ca razvratirile adolescentine sunt frumoase si pot fi canalizate chiar si in scopuri mai formale precum scoala.

    Apreciază

  39. oaaaiiii….ce profund….sunt topit….asa e……hai sa zburam spre nori, spre infinit…….pa aripi de vis……articol de milioane…….superb!!!!…sute de commenturi……victorie…..

    Apreciază

  40. Sistemul educational e la pamant. Nici mai mult, nici mai putin. Dupa 12 ani de scoala (si nu studii, cum as prefera sa le denumesc – studii au fost ceea ce fiecare facea dupa 8 ore de mers la scoala, cand cercetai pe cont propriu ceea ce intr-adevar iti serveau intereselor tale) nu ma simt nici implinit, nici multumit fata de ceea ce am invatat. Se putea si altfel, nu cu informatii impuse, ci si cu informatii propuse. Insa ma declar multumit de curajul elevei si de atitudinea autorului.

    Apreciază

  41. „…Lumea noastră e aproape de apus, a voastră abia dacă a trecut de răsărit.”
    o concluzie pe cat de trista pe atat de adevarata (o spun convins fiind de propria-mi experienta)
    elevilor/studentilor ce astazi sunt parte a sistemului de invatamant le doresc sa nu afle cum e ca la peste 31 de ani din care 24 sunt de scoala sa ajunga la concluzia de mai sus.
    trecand peste o programa inepta de multe ori, peste stivele de hartii inutile, inspectii si cate si mai cate altele mai cercetati cati bani numara un debutant

    Apreciază

  42. Citind aceste rânduri, mă cuprind nişte sentimente contradictorii. Un copil are curajul să spună ce simte, are curajul să iasă din tipare, totodată răspunzând şi la subiect. Dar, pentru că nu se încadrează în matriţele impuse, nu a aşternut nişte rânduri învăţate pe de rost, normal că răspusul ei nu se va puncta. Trist. Şi totuşi, eu mai sper că va veni ziua în care se va încuraja originalitatea, spontaneitatea, spiritul liber.

    Apreciază

  43. Izbitoare asemanare intre stilul de exprimare al „elevei” si autorul blogului.
    Dar scopul scuza mijloacele.
    „asa as vrea sa fie un profesor” zice eleva
    „aveti curajul de a pune pe hartie” zice dl. Ovidiu
    nu stiu exact ce inseamna „responsabilitate”, dar o sa caut pe google

    Apreciază

  44. NU m-am referit la profesoara mea de română! Am specificat că doamna în cauză petrece doar o oră pe săptămână la clasa mea. Și vă mulțumesc pentru toate părerile. Dacă am jignit pe cineva, îmi cer scuze. Intenția mea a fost să mă fac auzită, probabil se putea şi altfel, dar am văzut o oportunitate. Oricum, mulțumesc íncă o dată pentru încurajări, în special dumneavostră, domnule Ovidiu. Cât despre profesoara mea de română, e o femeie extraordinară şi are tot respectul meu, la fel ca şi mulți alți profesori.

    Apreciază

  45. am citit articolul, si o parte din comentarii.
    Din ce stiu, in momentul ast ain Romania jumatate din absolventii de liceu sunt analfabeti functionali. Adica citesc, scriu, dar nu reusesc sa faca o interpretare a textului citit. Aici e vina profesorilor, ce le dicteaza si nu le dau dreptul sa raspunda interactiv, a programei care urmareste memorarea, dar si a parintilor ca nu citesc/discuta cu copilul

    Apreciază

  46. Cat suntem de superficiali si cum nu ne intereseaza sa intelegem esenta a ceea ce ne transmitem unul altuia! Ne place sa atacam forma, pentru ca nu suntem capabili sa intelegem fondul!

    Ideea articolului este una pe cat de simpla, pe atat de profunda: ideal pentru toata lumea ar fi ca profesorii sa uite, pentru fiecare ora de curs, ca remuneratia nu este pe masura eforturilor depuse si ca au in fata copii carora sunt datori sa le insufle dorinta de a evolua. Noi, adultii, sa ne preocupam de „a fi”, inainte de „a face” si „a avea”.

    Meseria de profesor nu este pentru oricine! Un profesor adevarat este acela care stie cum sa predea, nu ce sa predea, care stie sa il determine pe copil sa isi doreasca sa primeasca informatiile. Un om care cunoaste, insa nu stie sa se faca inteles si iubit de catre copii, este ideal sa-si aleaga o alta meserie, in care, cu siguranta, va excela, nu meseria de profesor!

    Apreciază

  47. Anul trecut am dat bacul si l-am luat cu o nota maricica. Copii in ziua de azi nu sunt invatati cum trebuie sa invete la „examenul vietii.” M-a intrebat zilele trecute o fata cum am reusit sa invat atata materie. I-am zis simplu: nu am invatat atata materie, ci doar esentialul ca restul sa fie aberatie. In final, am avut un eseu destul de repetitiv despre „Plumb” de George Bacovia si am luat 9 la romana. E adevarat ca am avut o profesoara buna in clasa a 12-a care m-a invatat cum sa invat pt „examenul vietii.” Nici macar asa nu-l pot numi pt ca dupa ce am terminat aceasta etapa, mi-am dat seama ca a fost o gluma prosta facuta de sistemul de invatamant. Majoritatea profesorilor nici nu-si mai dau interesul la clasa punand accent numai pe copii cu care fac meditatii (ma scuzati de cacofonie). Deja nu mai e corect, dar nu avem ce sa facem.

    Apreciază

  48. Buna tuturor. Vreau sa apreciez pe cei 2 „protagonisti”, dar si pe toti profesorii si elevii romani – geniali! Din nefericire, aceasta societate care este falimentara atrage in faliment, orbeste parca, profesori puternici dar si copii inocenti; astfel ca, societatea ajunge sa iti conduca comportamentul/gandirea/stilul de viata/orice iar stimatii profesori si dragii de copii ajung sa se comporte total gresit/nebuneste fara niciun scop maret in viata, care, la sfarsitul fiecarui an petrecut pe acest pamant, sa poata privi in urma cu o bucurie nedescrisa. Din acest motiv – societate falimentara – cand veti ajunge la facultate, acolo unde va ganditi ca va asteapta academicieni renumiti si studienti geniali, care va vor face sa concurati cu voi insiva pentru a deveni oameni pregatiti de viata (bucurosi si cu o gandire sanatoasa care va poate aduce fericirea si in acelasi timp, de ce nu, ‘redresarea’ societatii falimentare), o sa gasiti cu totul altceva, si anume:
    1. Studenti care iubesc alcoolul, drogurile si alte astfel de „hobby-uri” cu care sunt convinsi ca vor ajunge „capi de firme mari” dupa ce obtin o diploma.
    2. Studenti foarte egoisti, care concureaza cu ceilalti (din mandrie/prostie – fara o obtine vreun premiu) sau foarte tocilari care incearca sa reproduca la perfectie ceea ce preda un profesor; studenti care, dupa 6 ani de facultate, nu au nici cea mai mica capacitate de analiza, gandire si putere de a lua o anumtia decizie in rezolvarea unei probleme (asteapta sa gandesca altul in locul ei); din acest motiv, un inginer/economist, poate castiga maxim 1000ron dupa 6 ani de facultate in care a luat numai 9 si 10, aparand astfel o frustrare foarte mare in viata lui. Acest tip de studenti pot fi si de categoria acelora care, si la indemnul orbesc al parintilor, nu vor sa lucreze timp de 6 ani – motivul „la scoala de invata nu se lucreaza” – gandirea e buna, dar nu intr-un sistem faliemntar. Un adevarat sistem, te invata – intr-adevar, dar te invata sa te pregatesti pentru viata, nu sa fi un tocilar care dupa 6 ani de tociat, un altul trebuie sa gandesca pentru tine.
    3. Studenti (extrem de putini), care incearca sa inteleaga lucrurile cat mai logic, de ce functioneaza lucrurile intr-un anumit fel; studenti care isi doresc foarte mult sa munceasca din timpul scolii, sa vada adevara viata de dupa facultate chiar din timpul ei. Acesti studenti se numesc „geniile care se bucura de viata”. Bineinteles, in mediul Universitar doar tocilarii sunt apreciati, baietii care nu vin continuu la ore, nu stau in prima banca si dau din cap (cum ca ar intelege tot) cand vorbeste profesorul, care nu reproduc la examen orice aberatie pe care o spune profesorul la curs, acestia nu sunt apreciati. Aceste genii, nu pun pret pe aberatiile spuse de profesori, pentru ca au vazut realitatea si au ramas „blocati pentru moment” de marea diferenta intre ceea ce se face la facultate si ceea ce se face in realitate, la job. Acestia sunt oameni cautati peste tot in lume, dar care de multe ori raman in tara, pentru ca sunt „capi de firme – mici/mari” unde o duc foarte bine datorita faptului ca au gandit/actionat corect la momentul potrivit. Problema cea mai mare pe care o vor intampina, in anumite situatii, este ca trebuie sa conduca oameni ‘fosti tocilari’ care nu pot sa gandesca singuri.
    4. Profesori care n-au dat niciodata „piept cu realitatea”, probabil au ajuns acolo pe pile, sau au fost tocilari care predau totul mecanic si identic pentru 30 generatii de studenti; practic, obliga studentul sa traisca cu cateva decenii in urma, in conditiile in care piata cere performanta si lucruri cat mai actuale. Acestia iti dau 10 daca esti tocilar si dai mereu din cap in prima banca (trebuie sa porti neaparat si ochelari).
    5. Profesori care, au firme, stiu cum merge piata in realitate, dar merg la facultate doar pentru a-si face clienti si pentru a se folosi de aparatura din Universitati, nicidecum nu au ei timp sa-si pregateasca studentii de viitor. Sunt oameni mari care, de multe ori, nici nu-ti raspund la salaut, odata cu evoluarea in functie. Acesti oameni stiu bine ce ar trebui sa-ti spuna la curs, dar intotdeauna prezinta lucrurile ca si cum ar fi imposibil de inteles pentru student, incercand sa te faca sa crezi ca nu poti sa fi decat sclavul lui cand vei iesi pe piata (fac asta, pentru ca nu vor sa piarda clientii, vor sa fie cat mai multi prosti pentru ca astfel are el cat mai multi clienti).
    6. Profesori care n-au nicio treaba cu viata/facultatea, predau niste materii pe care nu le vei folosi in domeniul tau niciodata, dar de care nu poti sa treci decat daca dai mita; ei vin la facultate doar pentru a incasa in fiecare an pana la 50 000ron/facultate din mita.
    7. „Profesori” care au foarte multa treaba cu facultate prin urmatoarele actiuni:
    a) jignesc studentii (care ar putea se se apropie de Albert Einstein, Thomas Edison) fara niciun motiv, in afara de faptul ca nu sunt tocilari si nu dau din cap in prima banca.
    b) n-au reusit sa invete cursul in 30 de predare (in pauza mai merg la catedra sa-si scrie niste formule pe hartie/sau sa repete pentru ca nu mai stie sa faca demonstratia, pe care nici el nu o intelege)
    c) habar nu au cum sa sa rezolve o problema cap coada tot semestrul, dar la examen iti da niste probleme despre care nici n-ai auzit ca denumire, dar sa le vezi pe tabla. Acesti profesori predau in asa fel incat sa nu pricepi nimic chiar daca ai fost la scoala continuu iar acest tip examene se trec in ordinea urmatoare: 1. cei care au dat bani (primesc pbl rezolvate de la profesori dinainte de examen si doar ei au voie cu materiale pe masa, ca sa aiba de unde copia). 2. cei care au pile 3. cei care au studiat extrem de mult, la nivel international chiar, niste probleme pe care nu le vor folosi niciodata in viata/sau pe care ii trece la solicitarea decanatului.
    d) care vin la examen si fumeaza in clasa, in nasul vreunui student nefumator; care nu vin la ore dar au pretentii sa stii la examen; care vin la ore (cate 2 profesori) si in timpul examenului barfesc continuu 2 ore si ranjesc in timp ce studentii se chinuie sa rezolve ceva pentru ca nu se pot concentra.
    – Apropo, la Master (cand ai vreo 25 ani) inca se mai dau lucrari ca la clasa I, va dati seama cat de evoluat poate sa fie acest sistem ruinat.

    In orice sistem falimentar cum este cel din Ro, care atrage in el cat mai multi oameni fara un adevarat scop in viata, daca esti istet si daca lucrezi 6 ani in timp ce mergi si la facultate, cand si cum mai ai timp, dupa aceasta perioada, cand ai diploma (poate ca media e mica…6-8, nu se compara cu cei care au 9-10 dar n-au muncit niciodata) vei fi liderul tuturor si vei privi in urma cu bucurie. Pe acesti oameni ii cauta orice tara dezvoltata din lume, dar nu ii gaseste asa usor datorita faptului ca sunt anonimi si nu vor sa plece din locul in care sunt (chiar daca e o firma mica) datorita faptului ca sunt lideri, o duc foarte bine (si din dpdv financiar) si au putere totala de a-si aplica ideile pe care le-au cladit pe o temelie puternica, in timp ce altii care au tocit 6 ani sunt extrem de frustrati.

    Prieteni, care acum urmeaza sa intrati la facultate, va spun cu toata dragostea urmatoarele: daca vreti sa fiti oameni cu o gandire sanatoasa si o bucurie de nedescris in aceasta viata, nu mai luati in seamna „modelele ruinate” pe care le promoveaza peste tot aceasta societate ruinata, si nici „modelele academice” care vor sa atraga dupa ele in faliment (fara sa-si dea seama).
    Incredeti-va in Dumnezeu si gasiti modele care va pot ajuta sa va schimbati modul de a gandi/trai/actiona intr-o societate falimentara; aveti nevoie de asta pentru a putea sa nu bagati in seama aceste lucruri foarte josnice care se petrec in jurul vostru. Trebuie sa construiti pe o temelie puternica in timp ce sunteti discreti si nu asteptati pe altii sa vina cu solutii corecte de rezolvare a problemelor pe care le intalniti; faceti asa ca sa puteti privi in urma cu bucurie.

    God be with you!
    Be kind!

    Apreciază

  49. Ca elev al clasei a XII-a, nu de puţine ori ai impresia că pregătirea pentru bacalaureat e una (că, deh, vrei şi tu o notă onorabilă pe diploma aia), iar pregătirea pentru admiterea la facultate e cu totul alta. Prin urmare, în clasa a XII-a, elevul se luptă pe cel puţin două fronturi. Şi aşa, în mod firesc, dezvolţi un sentiment de frustrare, că trebuie să mergi la liceu şase-şapte ore pe zi, timp care poate fi considerat cu uşurinţă pierdut fiindcă acolo eventual doar ţi se predă, însă de învăţat, înveţi acasă, când ajungi deja obosit de atâta scris după dictare şi stat pentru prezenţe la materii fără rost (exemple? religia, educaţia fizică, educaţia muzicală ş.a.m.d. – care, da, fiecare are un rol important în dezvoltarea copilului, dar nu-şi mai are locul în clasa a XII-a, când stresul atinge cote maxime). După orele petrecute la şcoală, probabil urmează altele petrecute la meditaţii (a căror teme ajung să fie realizate în timpul pauzelor de la şcoală sau în timpul acelor materii pe care elevul le consideră mai puţin importante, mai sus menţionate, la care profesorii oricum se indignează că elevii „nu sunt atenţi” şi că „fac altceva în ora mea”).
    Un alt aspect pe care l-am observat de foarte mult timp e acela că majoritatea adulţilor se leagă de gramatica şi ortografia elevilor, iar ei pun această problemă pe seama lipsei de lectură a adolescentului dezinteresat. Însă se scapă din vedere faptul că majoritatea cărţilor din bibliotecă (publică sau privată), în general, sunt vechi, redactate acum patru-cinci decenii, când normele gramaticale erau mult diferite. Iar şi dacă respectivele cărţi sunt noi, tot se găsesc din plin greşeli. Mai mult decât atât, gramatica e studiată în şcoală numai până în clasa a VIII-a, dar şi până atunci, nu se studiază diferitele norme gramaticale, cât mai mult analiza gramaticală (atributul pronominal genitival, complementul de agent, diateza pasivă ş.a.m.d. – aspecte care nu ştiu câtor dintre voi li se par relevante pentru a fi învăţate). Prin urmare, şansele de a învăţa de la şcoală să scrii şi să vorbeşti corect sunt minime, pentru că nu se discută la oră când e „să fi” şi când e „să fii” sau că e „serviciu”, şi nu „servici”, „voiam/ vream”, şi nu „vroiam”, iar exemplele sunt nesfârşite. Şi poate că s-ar învăţa şi astfel de lucruri dacă nu am fi atât de ocupaţi să predăm (ca profesori) comentarii ale operelor literare şi să învăţăm eseuri pe de rost (ca elevi) pentru că aşa ne cere actualul examen de maturitate de la limba şi literatura română.
    În consecinţă, probleme sunt multe, critici sunt şi mai multe, doar soluţiile sunt puţine şi ignorate. La final, am o întrebare care mă roade de ceva vreme; poate cineva va găsi răgaz să-mi răspundă. De ce mai este supranumit bacalaureatul „examenul maturităţii”, în condiţiile date?

    C.

    Apreciază

  50. Tocmai am terminat de corectat lucrările de la simularea de bacalaureat, la română, sunt înfiorător de obosită şi de revoltată, din variate motive. Eleva în chestiune are dreptate, cu toţii ştim asta, dar preferăm să nu luăm atitudine.
    Cât despre haosul provocat de această simulare şi, mai ales, despre lipsa de relevanţă (mai ales la clasa a-XI-a), am postat şi eu un comentariu, intitulat ,,Bac-ul românesc şi al Doilea Război Mondial”, pe misahura.blogspot.ro. Am trimis comentarii şi câtorva ziare. Evident, au fost omise. Ce să facem, nu suntem nici pe departe la fel de interesanţi ca Bianca Drăguşanu, care încasează, din trei apariţii tv, salariul unui profesor pe mulţi, mulţi ani.
    Aşadar, nu pot decât să admir, şi cu această ocazie, solidaritatea şi demnitatea prin care breasla noastră şi-a căpătat celebritatea. Dacă nu prin altceva, măcar prin asta într-adevăr suntem celebri.

    Apreciază

  51. “I hear education systems are failing, but I believe they’re succeeding at what they’re built to do — to train you, to keep you on track, to track down an American dream that has failed so many of us all.”

    Apreciază

  52. Am simtit nevoia sa spun si eu cate ceva. Sunt eleva in clasa a XII a la un liceu care se presupune a fi unul de elita la mine in oras. Doar se presupune pentru ca, suntem tinuti cu forta in scoala si alergati prin curte atunci cand vrem sa plecam acasa. Nu ma intelegeti gresit, eu nu chiulesc doar de dragul de a chiuli. Eu cand plec de la scoala vin acasa si mai invat cate ceva. Nu vad rostul de a sta la scoala pana la unu si jumatate in conditiile in care multe ore nu se fac; si credeti-ma ca nu ma plang acum ca ora x sau ora y nu o fac dar mi se pare pierdere de timp sa ma tina inchisa in scoala cand ar putea sa arate putina intelegere pentru cei care chiar vor sa isi invete in liniste comentariile spre exemplu.
    O alta problema stiuta de multi si practicata insa in mult prea multe scoli este „vii la meditatie si ai parte de intelegere/note mari”. Gresit! Total gresit! Si eu fac meditatii, dar nu cu profesorii de la clasa si este total enervant cand faci bine la o lucrare dar iei o nota mai mica fata de colegul care face meditatie cu profesorul x si care poate, pe drepte, merita o nota mult mai mica. Am trecut prin scoala asta satul de atata minciuna. Sa fim seriosi, multi dintre olimpicii din ziua de azi au in spate profesori care nu sunt din scoala si multi dintre ei se au in spate doar pe ei.
    Eu cred ca scoala este pana la urma un lucru necesar dar nu afirm si nu voi afirma niciodata ca tot ceea ce am invatat o sa imi fie neaparat necesar. Sunt o persoana care desi doreste sa ajunga medic, ii place sa citesc lucruri despre istorie, despre teorii antice etc. Imi place sa fiu informata si sa stiu chestii dar parca uneori scoala imi inhiba aceasta sete de cunoastere prin limitarile venite din partea unor profesori.
    Sistemul nostru de invatamant este la pamant, fie ca vrem sau nu sa admitem asta. Poate unii dintre noi sunt multumiti cu el caci au primit de acasa genul de educatie ‘taci si inghiti’ insa nu-i pacat sa ne dorim sa plecam din tara din cauza unor incompeteni care se joaca cu vietiile si viitorul nostru? Eu zic ca da.
    De ce nu suntem in stare oare sa luam exemplul altor tari in care fiecare elev are dreptul sa isi aleaga 6 materii la scoala dupa preferintele sale? Nu mai bine ne-am alege 6 materii care sa ne ajute pe viitor, care sa ne starneasca interesul si care sa ne faca sa ne ducem cu drag la scoala.
    Problema e ca noi nu uram scoala, nu uram invatatura; uram sistemul asta care s-a stricat cu multi ani in urma si care se pare ca nu o sa isi revina niciodata.
    Nu am scris acest lucru ca sa provoc certuri caci pana la urma fiecare are dreptul la o opinie. Am scris asta pentru ca am simtit si pentru ca mai sunt sute de mii de elevi care cred la fel dar carora le este frica sa spuna cu voce tare ce gandesc. Carora le e frica de consecintele care o sa urmeze. Consecinte luate in graba de „cei de mai sus” pentru a ne inchide noua gurile.

    Apreciază

  53. fata nu a studiat comedia la clasă, de-acolo începe de fapt divagarea. să zicem că e așa. sper că ați băgat la cap și cei care încurajați și/sau descurajați discursul ei. a, că multe capete luminate sunt autodidacte și învață ce nu li se predă în școală dar e în programă asta e altceva. dacă mai au și profi buni la meditații e perfect.
    mai departe, nu a fost punctată pt.că nu intra în barem. așadar, și-a asumat asta, chiar dacă nu i s-a predat comedia. prin răspunsul ei n-a riscat nimic, n-a fost depunctată atât că nici n-a luat vreo notă pe subiect.
    corectorul însă n-a riscat să o puncteze. dar a publicat-o. cred că e și mai bine așa.
    nu mă impresionează scrisul fetei dar oamenii de litere sunt, în genere, cei care comentează scrieri ale unora care crează, nu învață musai.
    așa că e ok.

    Apreciază

  54. Va trimit virtual tot respectul si toata admiratia mea pentru felul in care ati asternut pe blog gandurile si simtirea,trairile si uneori supararile noastre-astazi dupa multa vreme citind articolul a renascut speranta ca inca mai sunt profesori care inteleg adevaratele probleme ale acestui sistem condus de catre DINOZAURI!Multumesc pentru emotia creata!

    Apreciază

  55. Trebuie sa marturisesc ca urmaresc aceasta postare de cand erau vreo 20 de comentarii si sunt incantata ca nu sunt singura care crede ca sistemul de invatamant actual numai performant nu se poate numi. Cred ca ceea ce e nevoie mai intai sa se schimbe nu e programa in sine, ci mentalitatea. Si nu doar a profesorilor si a unora dintre elevi- a societatii in general.
    De multe ori i-am auzit pe cei care se plangeau de scoala resemnandu-se cu un „asa e sistemul si n-ai ce sa faci”. Sau pe altii raspunzand astfel. Asa ca am inceput sa ma intreb: nu cumva e gandit sistemul asta de vreo entitate extraterrestra?! Din fericire, niste oameni l-au gandit si tot de niste oameni il pot schimba, nu?
    Sincer, o admir pe aceasta eleva fiindca a riscat si a avut curajul sa scrie textul de mai sus la simulare. Eu nu l-as fi avut. Ma bucur de asemenea ca mai sunt si profesori pasionati de munca lor. Am intalnit si eu cativa in anii de scoala. Le sunt recunoscatoare.
    Insa exista si alti profesori/elevi/parinti care se agata de replica de mai sus si nici in ruptul capului nu ar admite ca ajungi uneori dupa 12 ani de scoala sa constati fie ca ai invatat mai mult in afara scolii, fie ca ai uitat foarte mult din ce ti s-a predat. Iar la cantitatea de materie/teme pe care o au elevii spun din proprie experienta ca, daca vrei sa te pregatesti pentru toate orele, nu ai timp efectiv decat sa memorezi. Ceea ce aparent e bine- chiar recomandat (e groaznic asa). Ce mai conteaza personalitatea elevului, ce mai conteaza ce intelege daca lectia a recitat-o bine? Si daca n-a recitat-o bine: e prost.
    Mai grav e ca parintii (nu toti) isi compara copiii prin prisma notelor lui X, Y sau Z. Ca le pasa de gura lumii in asa masura incat pare inadmisibil sa-si lase copilul sa devina, de exemplu, croitor (daca meseria asta ii place copilului). El trebuie sa ajunga doctor/inginer/judecator/alte meserii de prestigiu.
    Nu inteleg de unde si pana unde aceasta mentalitate. Poate tocmai, fiindca eu mereu am fost apreciata pentru notele mele de 10 si nu pentru ceea ce sunt eu fara a fi impopotonata de note ori asteptari, m-am identificat atat de mult cu ceea ce a spus aceasta eleva. Pentru ca si eu am incercat sa o schimb pe mama mea (http://www.scribd.com/doc/203534106/Ar-fi-frumos-s%C4%83-%C5%9Ftiu-de-unde-s%C4%83-incep) si am reusit sa-mi schimb putin familia.
    De aceea cred ca mai intai si mai intai e bine sa intelegem ca scoala trebuie sa ofere principii morale (suna pompos? :P) si abia apoi informatii, pe care sa nu le livreze ca pe un adevar absolut. De asemenea, ar fi frumos ca nici profesorii/elevii/parintii sa nu se mai considere niste zei intangibili, nu? ^-^
    Avand in vedere ca am vazut in comentarii ca multi isi doresc o schimbare, sper ca e o sa se si intample. Nu neaparat sa se schimbe tot sistemul din temelii- exista si unele lucruri bune- dar macar ceva sa se schimbe, totusi. Inainte de a ajunge in secolul XXII.
    De cand n-am mai iesit din carapacea mea de introvertita ciudata! >.<

    Apreciază

  56. Abia ce-am iesit de pe bancile facultatii acum aproape un an si deja sunt profesoara. Am ales sa plec din tara la nici o luna de la absolvire pentru ca m-am simtit sufocata de tot sistemul invechit si prafuit. Am facut un curs de pedagogie de 1 luna care m-a invatat sa predau intr-un mod interactiv. Iar cursul asta pentru mine valoreaza mai mult decat orice curs de pedagogie de 3 ani (sau mai mult) de la Universitatea Bucuresti pentru ca m-a invatat sa fiu si prietena cu studentii mei. Metodele de predare sunt total diferite si rezultatele se vad foarte repede insa in Romania as fi condamnata daca as spune ca predau cu muzica, poze, jocuri, etc. Imi doresc tare mult ca intr-o zi toti copiii pe care ii cunosc si sunt inca elevi sa-mi spuna ca s-a schimbat ceva si la profesorii lor si ca au uitat de metodele plictisitoare si ca stiu sa predea si altfel. Insa ma tem ca va mai dura ceva…profesorilor romani le place sa fie rigizi si sa se impuna in fata elevilor, insa uita cu desavarsire ca respectul se castiga si nu se impune.

    Apreciază

  57. Emoţionant!
    Cei tineri şi cei mai puţin tineri, ar trebui să ne aducem aminte că „Schimbarea este inevitabilă. Progresul în schimb, este opţional”. Dar ca să înţelegi sensul acestui citat, este nevoie să fi fost măcar din când în când cu trupul şi cu mintea … la orele de limba şi literatura română.

    Apreciază

  58. […] “Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult. Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică”, spune Ovidiu Ivancu pe blog. […]

    Apreciază

  59. Felicitari Domnule Profesor! Felicitari si domnisoarei. Dar vreau sa-i felicit pe toti tinerii care si-au expus gandurile si comentariile cu atat de mult bun-simt. Poate sunt unul dintre adultii de care copiii acestia frumosi si inteligenti se plang, dar sper din tot sufletul ca pana la urma sa reuseasca sa se faca auziti, sper ca toate cadrele didactice sa puna suflet in ceea ce fac si sa trateze elevii cu mai mult respect. Si cine stie, poate si de jos se poate face schimbarea, daca de la varf nu se doreste.
    Desi ,,distinsii nostri conducatori” mizeaza clar pe o masa de prosti, sunt fericita ca tinerii acestia destepti vor merge in directia buna, nu in cea indicata de sus.
    Doamne-ajuta!

    Apreciază

  60. Frumos si de o parte si de alta .
    Insa ar fi cu adevarat ok daca am trai intr-o lume paradisiaca in care totul ar fi la picioarele noastre si ar fiu de ajuns sa cerem.
    Eu cred ca eleva respectiva trebuia intai sa rezolve subiectul si apoi putea sa-si spuna si of-ul.
    Cu totii avem nemultumiri si este foarte bine sa ni le facem cunoscute , insa nu folosind timpul util , timp cand trebuie sa facem altceva .

    Ce-ar fi sa mergeti la medic si, in loc sa va consulte, sa va spuna cat de nemultumit este – ca are doar 900 lei salariu sau …. etc, etc
    NU am fost niciodata de acord cu chiulul , cu lipsa respectului la clasa. Noi ceilalti ne permitem sa lipsim de la serviciu ? Fiecare lucru care esti pus sa-l faci, fa-l bine . Daca tot esti in clasa fii prezent , contribuie la o ora de calitate .Timpul pe care il pierzi va ramane pierdut si… atat!

    In ceea ce priveste fericirea , depinde de noi cum stim sa o impartim celorlalti , cum stim sa aducem schimbarea !

    Apreciază

  61. Felicitari elevei si felicitari profesorului care a facut public acest eseu. Predau istorie de un numar de ani, in conditiile mentionate in unele dintre comentariile de mai sus (salarizare, program de lucru, atmosfera). Am zile cu program de munca 12 ore, domni/ doamne care sustineti ca in invatamant se lucreaza 4 ore pe zi! Dar nu despre mine este vorba aici…

    Am apreciat ideile domnisoarei eleve si curajul pe care l-a demonstrat, la fel cum am apreciat raspunsul domnului profesor. M- au bucurat si majoritatea comentariilor, caci mi-au confirmat ceea ce observ de cativa ani, lucrand cu actualele generatii de liceeni. Am inceput de ceva vreme sa le spun si lor, copiilor, concluziile mele. Acestea s-ar rezuma cam asa: ”Este vai si amar de cei care nu inteleg- oriunde ar fi pozitionati in ierarhia sociala, politica, economica ori culturala- faptul ca au inceput sa ajunga la maturitate copiii care s-au nascut liberi, dupa caderea ”de jure” a comunismului. Acesti tineri ne vor salva ca neam, zdrobind comunismul si ”de facto”. ” Tudor Chirila a spus- o mai poetic, aici: http://www.youtube.com/watch?v=_UlQysfpqds

    Apreciază

  62. Sunt elevă în clasa a XI-a la profilul „Ştiinţe ale naturii” şi pot să spun, cu mâna pe inimă, că sunt dezamăgită de elevii din ziua de azi, colegii mei. Nu sunt deloc interesaţi de şcoală, deşi am profesori de nota 10, care ne explică şi nu ne obligă să tocim la nici o materie. De ce daţi vina pe domnii profesori?! Opera „O scrisoare pierdută” a fost predată în clasa a VIII-a şi în clasa a IX-a. E de bun simţ să o fi citit măcar o singură dată. Chiar dacă despre opera „Chiriţa” nu a apucat să spună nimic profesorul la clasă, aveaţi încă o comedie la care să apelaţi şi pe care trebuia să o ştiţi. De ce aşteptaţi ca domnii profesori să vă dea „mură-n gură” şi nu încercaţi să învăţaţi singuri? La orele de limba şi literatura română ar trebui să aveţi deja cărţile citite şi doar să purtaţi discuţii pe marginea lor. Aveţi manual, apelaţi la el. La fel şi la istorie şi la geografie. Singura materie la care profesorul e ca şi Dumnezeu e matematica pentru că fără un profesor bun, nu poţi să o înţelegi. Mă uit la generaţiile vechi, care au avut de învăţat şi mai multă materie decât noi, de cele mai multe ori era necesar să fie ştiută pe derost şi nu s-au plâns. Sunt generaţiile de ingineri, medici, avocaţi care au făcut performanţe. Adevărul e că elevii au 90% din vină. Preferă să stea pe Facebook în loc să lucreze la matematică un exerciţiu. Eu sunt numită tocilară pentru că am o afinitate pentru ştiinţele exacte şi pentru că citesc mult, deşi de multe ori nici nu deschid caietele acasă pentru că sunt atentă în clasă şi înţeleg. În loc să fiu exemplu, sunt o paria. E nevoie de o schimbare, dar nu în sistem, ci în mentalitatea elevilor, care au uitat ce înseamnă respectul pentru un cadru didactic.

    Apreciază

  63. Cand am facut eu liceul acum o suta de ani ( absolvit in anul 2001 ), profesoara de limba si literatura romana nu m a scos din nota sapte decate foarte rar, dandu mi maxim un opt. Asta in conditiile in care in clasele a 7 a si a 8 a am ajuns pana in faza pe tara la olimpiada.

    De ce note nu asa foarte mari ? Fiindca ma saturasem sa memoreze comentarii dictate de altii, fiindca am considerat ca, din moment ce am citit operele respective si foartr multe altele pe langa, sunt suficient de matur dpdv literar incat sa imi expun propriile perceptii despre ce au vrut sa transmita autorii.

    Mentionez ca pe tot parcursul liceului nu am invatat niciun comentariu dar am citit, insa, toate operele obligatorii din programa iar la bacalaureat am luat 9.40 fara coliat sau alte practici din ziua dd azi. Deci se poate si fara sa imprumutam gandirea altora.

    Mi a placut expunerea elevei, mi a placut si mai mult raspunsul domnului profesor dar m au ingrijorat raspunsurile unor elevi care se pare ca au citit fara sa inteleaga absolut nimic din ce au vrut sa transmita cei doi. Din pacate, voi dragilor, cei care ati scris doar ca sa scrieti ceva, sunteti roboteii perfecti, pe care societatea de consum de astazi va astepata cu bratele deschise dar, nu va bucurati, fiindca nu o sa faceti nicio performanta notabila, o sa fiti doar chibitii care mai fac o rotita sa se invarta.

    Apreciază

  64. N-as putea sa tac, trebuie sa imi dau si eu cu parerea, o inteleg mai mult decat perfect. Imi iubesc tara, dar cu parere de rau imi amintesc de UN profesor bun din liceu (care nu mi-a predat la clasa, ci am luat ore particulare de la dansul), iar de restul as spune ca le reprosez! Le reprosez ca nu m-au motivat sa citesc! Le reprosez! Le reprosez formarea mea de atunci, le reprosezi ca nu m-au indemnat sa ma autodepasesc, le reprosez ca m-au impins spre o competitie de natura rautacioasa, cu discriminari, cu frustrari interioare, de mult uitate in eurile lor, rasturnate asupra noastra. Le reprosez ca nu m-au invatat sa iubesc omul, sa apreciez natura, sa apreciez arta, sa-i apreciez pe ei! Le reprosez ca nu m-au inspirat cu absolut nimic. Le reprosez ca se plictiseau si dansii de ei insine la orele noastre. Le reprosez ca nu credeau in nimic si nu-si dadeau seama cat de mult ne influenta asta pe noi, si cat de mult conta pentru viitorul nostru. Ma intristeaza ca nu au implantat acea sete de cunoastere in mine. Ma intristeaza ca nu au avut acea bunatate in suflet incat sa ne faca sa devenim ceea ce nu au reusit ei sa devina. Nu avem cu totii persoane aproape de noi care sa ne indrume, pentru asta sunt profesorii.

    Ma intristeaza oribil ceea ce se petrece.
    Sunt la facultatea de Litere acum si gandul ca voi deveni profesor imi confera o bucatica de fericire.
    Va felicit, domnule profesor, pentru a voastra „ouverture d’esprit” si pentru ca sustineti tinerele suflete!

    Apreciază

  65. mai bine de atat nu va fi niciodata..mai rau va fi cu siguranta..in ceea ce priveste sistemul,cine invata bine face,cine nu invata tot bine face..pentru ca oricum nimeni cu puterea lui omeneasca nu va schimba o lume sau un sistem intreg..sunt zeci chiar mii de pareri diferite..si cum de altfel nimeni nu le-a luat in seama pana acum,,,nici de acum nu vor fi luate in seama..acum ee timpul cand fiecare face ce face doar pentru el..textul este frumos si patrunzator..dar nu stiu cat la suta va ajunge la cei de sus ca sa schimbe ceva..

    Apreciază

  66. Eu anul trecut am terminat liceul, am avut norocul sa am o profesoara care a incercat mereu sa faca tot posibilul sa nu ne para ora re Limba si Literatura Romana plictisitoare. Ne ajuta intodeauna sa invatam cat mai bine limba romana ( devoarece libaa mea materna este maghiara). Nu mi s-au parut deloc plictisitoare orele de limba romana, dimpotriva profesoara a reusit sa ne atraga atentia mereu. Acum am ales si eu sa studiez pedagogia, devoarece simt ca trebuie sa schimbam viitorul educatiei! Copii ar trebui sa mearga la scoala cu placere… sa nu fie o povara pentru ei, iar profesorii ar trebui sa isi reinnoiasca metodele de predare, sa le faca interesante, sa le faca mai accesibila copiilor!

    Apreciază

  67. Buna seara! 🙂 Si eu sunt eleva , in clasa aXII a. Nu vreau sa las niciun comentariu legat de scoala din ziua de azi, de materie, de profesori… Eu as dori sa-mi exprim tot respectul fata de dvs. domnule Ovidiu Ivancu. Chiar sunteti un model de urmat si pentru ceilalti profesori, as da orice sa am un profesor asa intelegator. Mi-a placut foarte mult articolul si ma face sa ma gandesc la profesoara mea..Dar din pacate nu intr-un mod placut, pentru ca dansa cu propriile sale maini a iscat intre noi un fel de cearta. Pur si simplu ajungand ca fiecare elev al clasei mele sa o urasca, sa faca orice sa nu o mai vada sau sa o auda 😦 Era de inteles daca era numai cu elevii rai sau asa, par pana si cei mai buni elevi, cei pentru care romana era o placere a devenit un chin. Un profesor ar trebui sa construiasca o punte puternica de comunicare si intelegere cu noi , nu sa ne aduca la „cutite „. Reluand felicitari pentru ceea ce sunteti !!! :):*

    Apreciază

  68. Școala sau viața, nu știu, m-a învățat că toți suntem egali: nici prea buni nici prea răi…Ne-am născut egali, iar viața, experiența, mediul nu ne diferențiază, ci ne face ființe. Toți facem greșeli, nu reacționăm cum trebuie, când trebuie, zâmbim prea rar oftând prea mult. Am fost copil, plecat de „la țară”, profa elevilor mei, dar sunt om, dincolo de toate. Mă îngrijorează prăpastia ce se deschide între generații apropiate ca vârste, dar atât de diferite. Văd asta zi de zi: între mine și elevii mei este o diferență de nici 10 ani, dar suntem diferiți. Ce e de făcut? Trebuie să găsim o cale să comunicăm, iar acest răspuns la un subiect la bacalaureat (devenit public, dar câți nu gândesc la fel?) mă bucură și mă îngrijorează în același timp. Mă bucură pentru că, da, dragilor sunteți liberi să comunicați, prin tăcere nici dacălul nu știe ce vreți de la el, mă întristează pentru că, da, așa e: drumul pe care îl alegem în viață este influențat de oameni, circumstanțe, situații. Da, și eu am fost elevă, și eu am detestat materiile predate de pseudo-suflete sfidătoare, arogante, inumane, și eu am iubit materii ale celor pe care i-am simțit nu profesori, ci oameni, prieteni cărora pot să le fiu discipol. Am spus de multe ori că titularizarea ar trebui desființată: doamne arogante și sătule de viață și de școală ar trebui desființate. Am ales să fim dascăli nu ca punte de salvare, ci din pasiune. Dragi elevi, știți că, la început de drum pentru noi doar voi ne motivați. Aici, e și rolul vostru: când vedeți un om deschis în fața voastră, chiar fiind la început de drum și, poate, nătâng, apreciați-l, ajutați-l, susțineți-l. Altfel, ușa rămâne închisă, și aceeași doamnă sătulă va veni în fața voastră. Faceți și voi ceva, nu rămâneți indiferenți, lăsați școala să interfereze cu educația voastră… Nu tratați cu indiferență pe cei cărora le pasă, reacționați față de cei cărora nu le pasă… Dar, luați școala în serios, vrând-nevrând, avem nevoie de ea!!!

    Apreciază

  69. O sa fiu oaia neagra a acestei pagini, dar mi se pare…evident ca daca in cadrul unui examen national, formal, al carui scop este sa testeze abilitati de intelegere si analiza a textelor literare ale autorilor canonici, un elev da dovada de originalitate din lipsa de cunostinte, nu se va puncta. E previzibil nu pentru ca suntem in Romania, iadul pe pamant, ci pentru ca e…logic. Ce a exprimat ea in aceasta scrisoare e frumos, adevarat, si eu impartasesc sentimentele ei. Dar sunt sigura ca daca ea ar fi stiut ceva despre subiect, ar fi renuntat la efuziuni si ar fi raspuns la cerinta.
    Pentru testarea celorlalte abilitati aferente acestei materii, cum ar fi originalitate, creativitate, sensibilitate, ironie, critica, sau chiar – nu stiu, cultura generala? – exista olimpiade si concursuri.
    Nu sunt o scorpie, un parinte comunist sau un profesor crispat. Sunt o eleva de clasa a XII-a si incerc numai sa spun ca toate lucrurile isi au locul lor.

    Apreciază

  70. Domnule Profesor aveti mare dreptate ca un elev sau student trebuie sa isi „lase corigent” profesorii care nu pricep ce cauta la catedra (si fara nici o suparare sunt foarte multi), dar problema din toata aceasta afacere este aceea ca singurii care pierd sunt elevii.
    Ecesti elevi vor renunta sa mai citeasca, sa se mai strofoace cu metematica, si intr-un final vor pierde, multi din generatia mea au pierdut. Ceea ce nu a inteles inca nici un ministru si nu inteleg profesorii si (mai grav) parintii este aceea ca dupa ce un copil merge la scoala (o termina sau nu este irelevant) acesta trebuie sa faca fata unei societati si sa munceasca pentru a putea traii.
    Elevii nu au nici o vina pentru salariu dvs., sau pentru faptul ca parintii sun someri si nu se mai inteleg, sau ca ministrii fura prin rotatie, ei sunt la scoala pentru a invata, sa duca tara asta mai departe.
    Domnisoara din imagine a punctat foarte bine faptul ca nu o intereseaza o anumita materie daca profesorul are o atitudine gresita, este o greseala generala la elevi (si eu am facut-o). Mie nu mi-a placut istorie plecand de la premiza ca trebuie tocita, am avut doi profesori ce m-au convins ca are logica si e frumoasa, se poate si invers.

    Apreciază

  71. Nici nu am citit toate comentariile, dar pun pariu ca lumea se cearta pe aici de aia nu le citesc niciodata. Ceea ce ai facut Domnule Profesor chiar ma facut sa cred ca nu toti profesorii sunt „zombii”.

    Spune asta un elev care repeta clasa a 11-a A pentru ca stima sa doamna profesoara a vrut sa invat intr-o vara ceea ce nu ne-a predat ea nici macar in 3 ani la liceu.

    Apreciază

  72. Am citit atent întreg acest lung fir discuții generat de simpaticul incident dela simularea de examen. Iar asta pentru că mă preocupă serios, mă îngrijorează chiar, starea învățământului nostru pre-universitar, gradul de deteriorare, modul în prin programa aberantă se „obturează” curiozitatea nativă a copilului, se elimină orice urmă de gândire critică…
    Rezultate pe care le vedem parcă tot mai pregnant la studenții nostri (nu toți, din fericire), care par a nu fi auzit de gramatică, de coordonate geografice, nu pot menționa măcar o carte citită…
    În timp ce discutăm mereu despre societatea cunoașterii și despre instruire pe tot parcursul vieții.
    Deprinderea cea mai bine insusită și mai des utilizată părând a fi „copy-paste”.
    Citind mi-am amintit iarăși de două citate dragi și vechi, pe care-mi permit să le redau aici din memorie:
    „N-am lăsat niciodată scoala să se amestece în educația mea” zicea Mark Twain
    „Scoala nu înseamna ziduri, ci spiritul – emulația care domnește acolo” Regele Ferdinand
    cu mulțumiri profesorului Ivancu pentru că a declanșat o dezbatere atât de amplă,

    Apreciază

  73. În cartea sa Psihologia poporului român, publicată în jurul anului 1937, C-tin Rădulescu Motru descrie calităţile şi defectele acestuia, subliniind că nu este nici pe departe o operă de patriotism ci o serioasă operă de ştiinţă. De ce? Pentru că această cunoaştere trebuie să o stabileşti cu aceeaşi obiectivitate cu care stabileşti orice altă cunoaştere despre lumea fizică. Astfel, continuă el, în acest demers trebuie dată la o parte intenţia de a premări sau micşora neamul.

    Pornind la disecarea însuşirilor sufleteşti ale poporului român, sub latura socială şi economică, autorul prezintă metoda prin care au fost conturate – prin comparaţie cu cele ale popoarelor culte apusene.

    Individualismului românesc. Potrivit studiului, românului îi place să fie de capul lui. Stăpân absolut la el în casă şi pe al său pământ, oricât de mic ar fi acesta. Însă acest individualism nu răzbate şi în viaţa economică, politică şi socială. Mai exact, românul ia iniţiative la el în casă, în gospodărie… şi atât. Când vine vorba de mersul lucrurilor în economie, societate, politică fiecare român face ce crede că va face toata lumea. A ieşi din rândul lumii este pentru săteanul român “nu doar un simplu risc, ci o nebunie.”

    Neperseverenţa la lucrul început. O altă carecteristică a sufletului românesc prezentată de autor este neperseverenţa la lucrul început. Fapt care se reflectă şi în proverbele populare, dintre care cel mai grăitor este cel al lui Creangă – “Românului îi este greu până se apucă de ceva că de lăsat se lasă uşor.” Autorul adaugă însă că această caracteristică nu trebuie extinsă la orice lucru. De exemplu, un român proprietar de pământ este cel mai perseverent muncitor agricol, fie-i câstigul cât de mic.

    Neperseverenţa în lucru şi-a făcut apariţia abia prin secolul XIX când organizarea statului român a fost înlocuită, înnoită – perioadă ce a deschis drumul mulţimii de politicieni şi funcţionari la stat.

    Însă întrucat acestora le trebuia o specializare, iar structura statului român doar ce se înnoise, au preluat specializările prin imitaţie după alte state străine. Astfel începe epoca improvizaţiilor profesionale.

    Dacă la alte popoare perseverenţa la lucru se asigură printr-o selecţie serioasă a candidatului, bazată pe aptitudini şi competenţe, la români aceasta a fost facută “ca în codru”… cu efectele cunoscute.

    Îngrăşăm porcul în Ajun. Sufletului românesc i s-a mai spus că este nedisciplinat în ceea ce priveşte munca pe terenul economic. Dacă popoarele din Apus muncesc metodic, românului îi place să lucreze în salturi, cu lungi perioade de odihnă, la nevoie concentrând toata munca pe ultima sută de metri sau cum o altă vorbă populară zice “îngrăşând porcul în Ajun”.

    Mai mult de atât, românului îi lipseşte spiritul comercial. Acesta nu se pricepe la aprecierea valorii de schimb a lucrurilor. “Un ţăran român vinde aproape pe nimic produsele pe care le are în cantitate mare şi dă un preţ disproporţionat de mare pentru marfa de care are absolută nevoie.”

    Legat de muncă şi comerţ stă strâns şi timpul, cu care românul este cheltuitor. “La târg stă şi se tocmeşte ceasuri întregi pentru un lucru de nimic. Tot aşa la petrecere stă şi pierde zile şi nopţi întregi.”

    În ceea ce priveşte legile, C-tin Rădulescu Motru prezintă o atitudine de sfidare a acestora din partea poporului român. Nici cei care le fac nu le respectă nici cei pentru care se fac nu le respectă. Însă ceea ce subliniază autorul este că la români acest lucru este văzut ca un lucru de mărire şi putere.

    Pe terenul economiei, românii s-au obişnuit să pretindă. Nu există pentru ei liberă concurenţă. “Românul cere beneficii pe baza dovezii că este român. În nicio altă ţară nu se respectă aşa des expresiile: fiu al poporului, fiu al ţării…”

    Ajuns şi la şcoala românească, autorul arată lipsurile acesteia de a forma o tinerime competitivă cu cea din Apus. Tinerimea ieşită de pe bancile şcolii nu fuge de muncă însă vrea condiţii speciale, fără liberă concurenţă. Un loc sigur de muncă în cadrul marii familii naţionaliste “căreia Dumnezeu i-a hărăzit să muncească pe veci pământul pe care locuieşte.”

    Părerea lumii. Una dintre însuşirile cele mai pregnante a sufletului românesc este interesul crescut faţă de părerea lumii. “Nu este ţară în hotarele lumii civilizate în care gura lumii, gura satului, să aibă mai multă trecere.” Adunările cu ale lor dezbateri şi convingerile românului nu sunt trecute printr-un filtru personal ci sunt întemeiate pe zvonul public. “Când un român stă la îndoială, fiţi siguri că el nu stă fiindcă are o convingere personală de apărat, ci fiindcă nu ştie încă de partea cărui grup să se dea.” Tocmai de aceea apreciaţi sunt toti cei ce intră în rândul lumii şi nu cei care fac notă discordantă.

    Dacă în grup românii sunt eroi, plini de iniţiativă, luaţi individual sunt blânzi şi supuşi. “La oricine care arată sabia, el se pleacă; când simte însă cotul tovaraşului, când este în ceată, atunci deîndată se ridică.”

    Dacă în grup entuziasmul românilor este de neclintinit, odată răsfiraţi aceştia îşi pierd din motivaţie şi le vine foarte greu să pună în practică hotărârea luată în grup. Când se readună încep recriminările. “Este ruşine domnilor! Trebuie să începem odată! Patria îşi are ochii îndreptaţi asupra noastră. Ne privesc străinii!” Dacă în grup se judecă foarte sever, în parte fiecare devine indulgent: “Lasă să înceapă alţii. Apoi ce sunt eu ca să îndrept lumea!”

    La fel se intamplă şi cu naţionalismul. Românul este bun în a-l predica… până la faptă. Aspectul mai grav punctat de autor este că cei care fac parade de naţionalism se apreciază între ei însă “Un profesor care îşi face datoria în mod conştiincios, un meseriaş priceput, un agricultor harnic, dacă nu fac parade de naţionalism, nu sunt naţionalişti; în schimb orice pierde-vară care munceşte pe apucate, dacă face parada este considerat naţionalist.”

    Este foarte important acest aspect pentru autor întrucât, potrivit convingerilor acestuia, doar din activitatea personală, din conştiinţa valorii proprii, din fapte şi iniţiative se echilibrează o societate. În schimb, românul aşteaptă bagheta magica a politicii care poate transforma totul.

    “Politica reglementează numai condiţiile externe ale vieţii sociale, sământa faptelor sociale stă în sufletul fiecărui cetăţean. Fără calitatea acestei seminţe nu există niciun progress, oricâte legi politice s-ar face.” Însă pentru români, fericirea neamului întreg, împlinirea personală pot fi aduse doar prin politică; “Dacă aş fi eu la guvern”, “dacă aş face eu legea, cum s-ar mai îndrepta lucrurile…”. “Toţi aşteaptă mântuirea de la acţiunea poporului întreg – iată ce trebuie să facem noi românii şi nu – iată ce trebuie să fac eu, Ion, Gheorghe.”

    Întotdeauna preocupat de ce zic alţii, uşurelnic când vine vorba să ia hotărâri în numele său, naţionalist de ochii altora, românul pare a trăi mai mult cu conştiinta de grup.

    Potrivit autorului am putea fi înclinaţi să credem că aceste însuşiri ar putea realiza idealul solidarităţii. Departe de aşa ceva. Pentru a împlini solidaritatea socială este nevoie de voinţă şi de sacrificiu conştient. Ceea ce poate fi confundat cu solidaritatea la români este de fapt, gregarismul acestora. “Gregarismul se produce prin imitaţie pe când solidaritatea, prin încordare şi stăpânire de sine.”

    Dacă o bună perioadă de vreme forţa imitaţiei a ţinut poporul român laolaltă, prin deprinderi mecanice, de acum încolo este imperios necesar să renunţăm la ea întrucat s-a produs o mare schimbare – însemnătatea pe care a dobândit-o lupta economică în determinarea progresului şi existenţei statelor moderne. Ori pentru aceasta luptă metoda imitaţiei devine inutilă şi periculoasă. Nu putem fi competitivi în comerţ, în industrie, păstrându-ne vechile deprinderi, ci trebuie să inovăm să ne cultivăm noi aptitudini. Să renunţăm la a mai fi “meşteri de gură şi răi de faptă.”

    Apreciază

  74. […] “Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult. Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică”, spune Ovidiu Ivancu pe blog. […]

    Apreciază

  75. Sistemul actual de invatamant nu tine seama de abilitatile individuale ale elevilor. El evalueaza pestii in functie de abilitatea de a se catara in copaci si elefantii in functie de abilitatea de a zbura. La final toate aceste specii trebuiesc sa fie capabile sa participe la activitati pt care natura nu le-a inzestrat.

    Apreciază

  76. Eu nu inteleg ceva: exista sau nu comedia in bibliografia obligatorie pt. simulare? Si daca da, ce fel de scuza e aceea ca „nu s-a predat la clasa”? In momentul in care esti in fata unui examen important pentru viitorul propriu, nu e logic sa cauti sa te informezi cu privire la TOATE posibilele subiecte, indiferent din ce sursa?
    Evident ca in urma cu 20 de ani nu mi-as fi pus nici eu o asemenea intrebare si „as fi murit cu dreptatea de gat”, dar acum, fara sa va judec in vreun fel pe cei care aratati cu degetul catre profesorii care nu-si fac treaba asa cum ar trebui(si care din pacate devin din ce in ce mai multi, tot din „scuze” de acelasi gen), as vrea sa va spun ce-am mai aflat si eu in astia 20 de ani, uneori dand cu capul de pragul de sus: voi sunteti singurii in masura sa decideti asupra a ceea ce vreti sa invatati, dar cel mai important e sa nu incercati sa va gasiti scuze puerile si sa va ascundeti dupa deget, ci sa fiti sinceri si sa va asumati propriile decizii, sa incercati sa supliniti nedreptatile care vin asupra voastra prin eforturi mari, dar care considerati ca merita sa fie facute
    ….si de mi-as asculta si eu sfaturile, ce bine mi-ar fi, nu-i asa?:)

    Apreciază

  77. […] Fericirea nu poate fi predată de către noi. Prin natura meseriei, prin faptul că trebuie să ne ducem existența cu salarii cuprinse între 200 și 400 de euro (lucru de care voi nu vă faceți vinovați!) și, nu în ultimul rând, prin faptul că, pur și simplu, suntem mai bătrâni, noi ne aflăm în situația nu de a preda fericirea, ci de a o învăța de la voi. De data asta, voi sunteți profesorii! Dacă vedeți că suntem prea încăpățânați ca să învățăm ceva de la voi, procedați așa cum facem și noi. Treceți-ne câte un doi în catalogul vostru personal, încercați să ne faceți să înțelegem ceva, iar dacă nu vom reuși, lăsați-ne corigenți și mergeți mai departe! Lumea noastră e aproape de apus, a voastră abia dacă a trecut de răsărit”, a scris Ovidiu Ivancu pe blog. […]

    Apreciază

  78. […] „Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult. Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică”. a scris profesorul de limba și literatura pe blogul său. […]

    Apreciază

  79. Mai, copii! Ceea ce numiti voi toceala, mai educa si rabdarea, atentia, vointa. Matematica, cu teoremele si exercitiile pe care le detestati, exerseaza logica mintii, intr-un exercitiu dirijat. Nu puteti sa va dezvoltati doar cu jocurile de pe calculator si vorbind asa cum va aude lumea pe strada. Diferentele le vor face in final, si eforturile voastre, pentru a mai urma si ceea ce invatamantul incearca sa faca, prin orele de curs. Poate, jumatate din materie nu e pe placul vostru, poate profesorii nu va plac, dar v-ati gandit ca nici profesorii nu va pot place, cu toate ‘defectele’ pe care le aduceti in clasa, ca si comportare??! Sunt valori, pe care multi nu le intelegeti, dar sariti , cu forta sa le detestati. Personalitatea se construieste in muuuulti ani de scoala, asa ca, ce comentati voi, ca liceeni care va chinuiti sa faceti 12 clase e cam putin. Va doresc sa aveti ambitie, deschidere, discretie, autocontrol si putere de a invata. Daca nu din manuale, o puteti face singuri, din carti bune! A propos, citi cate o carte pe saptamana, pentru sufletelul vostru si pentru a tine departe depresiile….ca asta era subiectul articolului de la care plecaseram…..

    Apreciază

  80. Sunt si eu unul dintre profesorii acestei tari. Din fericire (pentru mine si pentru ridurile de pe fata mea) eu sunt mereu „acuzata” de colegi si elevi ca sunt vesela tot timpul, ca nu ma supar niciodata pentru nazbatiile elevilor la clasa sau prin pauze.
    Odata am fost intrebata la o ora de un elev „de ce nu sunteti niciodata trista ? Nu aveti probleme care sa va sacaie ?”
    Mda, probleme are tot omul, dar pe cele de la scoala le las la scoala, pe cele de acasa nu le duc la scoala, iar restul problemelor le ignor.
    Cea mai mare bucurie de profesor pentru mine este atunci cand primsc „multumiri” mascate din partea elevilor de genul „vai ce simplu este”, „mai vreau un exercitiu”, „mai vreau o fisa de lucru” sau cand prima intrebare la ora este „astazi ce ne mai invatati”, „astazi cu ce ne distram” ?
    Practic mi-am dorit de mica sa fiu profesor si fac acest lucru din pasiune (dar nu prea sunt lasata de cei din jur – colegi profesori, parinti, directori … etc). Probabil ca in curand din aceasta cauza voi renunta la aceasta meserie care mie personal imi aduce satisfactii imense.
    Voi lasa locul „acriturilor inchipuite” si directorilor (pusi pe functie in mod „politic”, nicidecum pe criterii de calitate) si care prin „calitatile” lor de manageri umplu scolile de neaveniti si nepriceputi (fiul lu’, nepoata lu’ , nsu lu’… ).

    O parabola, ca tot era vorba de „romantica” prooba E de la BAC…
    Scoala este ca o imensa brutarie: pe poarta intra faina, apa, sare (elevi, manuale, materiale ), profesorul este cel care framanta si modeleaza aluatul, iar ce iese copt este elevul. In momentul de fata scoala romaneasca produce cateva paini sanatoase, iar restul aluatului daca nu se arde sau nu se coace suficient mai lasa locul catorva urme nesemnificative de biscuitei si niste amarate de chifle. (chiflele sunt marunte, nu indestuleaza, iar biscuitii, pot sa stea mult (degeaba) pana sa se faca utili.)

    Apreciază

  81. Am citit cu drag ce scrie aceasta eleva si are dreptate. Am terminat liceul de 10 ani, am terminat facultatea de 7…masterul de 5 ani…credeti ca m-a intrebat cineva vreo data cu ce nota am absolvit vreuna din instatutiile de invatamant? ce e romanul sau schita?ce e o integrala sau sa definesc vreo functie? Niciodata….muncesc in domeniul pe care l-am absolvit(Relatii Publice)…zilnic ma lovesc de probleme pe care nu mi le-a predat nimeni…si atunci vine si intrebarea: pentru ce m-am chinuit sa iau bacul cu 9, licenta cu 10 si masterul cu 10….?
    Ce imi mai amintesc eu din liceu? Orele in care eram eu…o simpla copila…visatoare…in care profesorul se amuza de inocenta gandurilor mele.
    Ce imi amintesc din facultate si master? oamenii minunati care ne predau materii grele cu zambetul pe buze si mereu pusi pe soti si glume…l-am avut profesor pe Pruteanu….omul acela care la televizor parea un lunatic…dar in sala de curs era pur si simplu nemaipomenit…tot timpul glumea si preda materia prin diverse exemple simpatice….in continuare imi aduc aminte de glumele lui si de materia lui…si o fac cu o mare placere.

    Dragi profesori,
    Nu incercati sa marcati existenta elevilor prin duritate…pentru ca nu e o solutie…sistemul de invatamant incearca sa se schimbe…numai ca mentalitatea voastra nu vrea sa faca schimbarea. Nu esti mai respectat daca te impui cu severitate…esti mai respectat daca diplomatia primeaza….unii dintre dascali nu sunt facuti pentru aceasta meserie…trebuie sa fim realisti….si repet nu sunt un copil.

    Imi doresc ca micutul meu copil, sa aiba parte de oameni deschisi, occidentali…care sa-l ghideze , fara ca el sa o perceapa ca pe o obligatie.

    Apreciază

  82. Frumos raspuns domnule profesor,eu sunt o persoana trecuta de ani liceului sau ai studentiei,dar tin sa adaug ca,fiecare elev sau student in parte trebuie sa isi creeze fericirea in felul lui…nu e doatoria profesorilor sa ne faca fericiti,dar ii dau dreptate si elevei susnumita deoarece in scoala romaneasca este mai mult puscarie decat un invatamant cicvilizat la care sa mergi cu drag,eu imi amintesc de ani de liceu si imi lasa un gust amar,doar cand imi amintec de liceu si de profesori,dar incep sa zambesc cand imi amintesc prostioarele si copilariile pe care le faceam cu colegi mei in ani de liceu.Asa ca permiteti-mi sa va dau un sfat elevilor de liceu,traiti tineretea la maxim si creati-va voi fericirea nu asteptati sa vo creeze cineva pt. ca anii astia nu se mai intorc niciodata si ar fii pacat sa nu profitati de ei.Va multumesc!

    Apreciază

  83. Din pacate scoala romaneasca este privita prost si platita din ce in ce mai prost. Profesorii sunt cei care formeaza generatia noua de elevi ,iar majoritatea profesorilor au stiut bine de la inceput de alegerea facuta, de salarizare si conditiile in care isi desfasoara activitatea. Unii dintre ei au ales sa faca asta pentru pasiune si dorinta de a fi un pedagog bun.

    In ceea ce priveste comportamentul si frustrarile unor profesori se imprima si in comportamentul elevilor care nu au nicio vina. Asta nu inseamna ca elevii sunt nevinovati complet….dar au nevoie de un „ajutor” din partea dascalilor.

    La fel am patit si cu diriginta mea ( profesoara de limba romana ) care isi varsa nervii si frustarile interioare din pricina sotului si avea un vocabular destul de vulgar in principal cu elevele. Si asta pentru ca sotul ei se incurcase cu o adolescenta si pot spune ca purta o ura adolescentelor care se imbracau sumar si care ieseau un pic in evidenta !

    Multumesc,

    F.D.

    Apreciază

  84. Întradevăr Ovidiu, foarte bine punctat. Permitemi să o felicit și pe eleva ta cu această ocazie. Am citit și comentariile celorlanți, fie profesori, actuali elevi, etc…
    Părerea mea este în felul următor : nu trebuie să criticam pe nimeni, cu toții am trecut/trecem prin cei mai frumoși ani de liceu, unde se leagă cele mai frumoase prietenii.Mulți dintre noi judecăm/criticăm modul de învățătura (dacă aș putea să-i spun așa), și predarea materiilor in clasa de învațământ.Majoritatea persoanelor se gândesc în primul rând la educația dată de parinți copiilor lor… nu spun ca sunt pro/contra acestui fapt.. întradevăr.. contează si aceasta educatie… Și cu acestă ocazie țin sa-i mulțumesc mamei mele care sa sacrificat pentru ca-mi fie mie bine, ma ajutat și ma înțeles in tot ceea ce am făcut. Cu toate ca își dorea ca orice părinte să ajung „doctor” și se ținea de capul meu „să tocesc” foile…eu in totdeauna am făcut ceea ce îmi doream, îi mulțumesc că ma susținut chiar dacă nu era de acord cu asta (operator-consultant IT).Să nu aberăm de la subiect, cum au spus și ceilalți, despre Limba și Literatura Române, ca nu/îti folosește la nimic acele opere sau zeci de pagini scrise fără rost în clasă.Să o luăm logic, de folosit, nu ne folosește… dar, fără să ne dăm seama ne lovim zilnic de unele subiecte în viața noastra de zi cu zi. Odată cu asta ne dezvoltă și capacitatea de limbaj și ortografie (corectațimă dacă greșesc: „pe ce loc se afla România în studiul țărilor cu cei mai mulți analfabeți”, câți dintre voi cunosc/sunt interesati de acest studiu?).
    Nu mai dați vina pe profesori, elevi, parinți, sistemul de învățământ al acestei tari, gândițivă prima dată la voi, nu acuz pe nimeni, doar pe noi care nu știm/suntem conștienți de acest lucru, pe care îl facem cu mâna noastră… Așa că vă rog, abținețivă de la orice comentariu adresat mie și gândițivă prima dată la voi și la ceea ce doriți să faceți cu viitorul vostru.
    Vă mulțumesc că ați acordat măcar de această dată câteva minute din viața voastră pentru a citi.

    Apreciază

  85. Fericirea ar trebui sa fie o materie obligatorie in scoli, o atributie in fisa postului la locul de munca si singura grija in familie. Incredibil eseul si fenomenal raspunsul !

    Apreciază

  86. Cand reusesti sa atingi partile sensibile ale unei fiinte inseamna ca esti un OM. Ai reusit, d-le profesor, sa ne atingi pe multi dintre noi (noi care, poate gandim altfel). Va multumim.

    Apreciază

  87. Fericirea se invata in scoala….as spune chiar ca a face elevul sa simpta starea de gratie de care noi o numim fericire este misiunea scolii….fericirea de a descoperi, fericirea de a intelege ce este in jur….fericirea de ati face prieteni…
    Nici in comunism si nici acum in Romania copii nu au fost incurajati sa devina curiosi, sa aiba opinii, sa strige „Evrika”….aceasta este misiunea dumneavoastra….restul (continutul materiei predate) sunt detalii

    Apreciază

  88. Buna ziua, pot sa spun ca eleva care s-a destainuit la simulare are perfecta dreptate apropo de profesorii de romana, am copilul in clasa a 5-a, notele la romana sunt asa si asa, profesoara nu zambeste niciodata, nu le explica cam ce ar vrea de la ei, chiar ii pedepseste pe copii cu note proaste daca zambesc in timpul orei si copilul meu este foarte afectat, ce poate invata de la o astfel de profesoara care le-a mai fost si diriginta si pe urma i-a abandonat spunand ca nu mai are timp de ei, copii din ziua de astazi sunt foarte sensibili, conteaza foarte mult un profesor (un om in primul rand) care sa-i inteleaga, sunt multi copii buni, cu foarte multe calitati care asteapta sa fie descoperiti.
    Va multumesc.
    A.L. mama unui copil vesel

    Apreciază

  89. Intelegem toti punctul de vedere al adolescentei,dar suntem constienti si de faptul ca vorbele ei sunt egale cu zero in fata profesorilor. Daca incercam sa luam atitudinea ei si sa incepem sa acordam nota doi sau sa ne lasam proprii profesori corigenti in carnetele noastre inexistente,facem asta doar pentru noi. N-as dorii sa rastalmacesc cuvintele domnisoarei acum,dar datoria noastra ca si elevi este sa ne ducem la scoala/liceu si sa ne vedem de ale noastre. Inteleg ca uneori atitudinea profesorilor ne calca pe nervi si simtim ca nu mai suportam,dar trebuie sa facem fata si sa invatam asa cum putem pentru a lua bacalaureatul si a ne creea un rost in viata asta. Vorbim despre profesori,dar uitam si anumiti elevi care n-au pic de respect fata de cei care stau in fata lor si incearca sa-i invete asa cum pot. Si eu sunt elev in clasa a XI-a la un liceu foarte bun,unde exista disciplina,sau cel putin obisnuia sa existe. Asta este pur si simplu parerea mea,aveti tot dreptul de a ma judeca,critica dupa bunul plac. Sanatate,numai bine !

    Apreciază

  90. Nu vreau sa critic pe nimeni. Dar da, ca profesor ar trebui sa fii mai intelegator, chiar si cu cei care poate nu inteleg din prima ceea ce i se explica.
    Sunt student in anul 2, si chiar ieri am patit ceva ce nu ma asteptam din partea unui cadru didactic (fie el si universitar). Ca student, la laboratoare pentru fiecare ora pregartim cate un referat, ceea ce nu ma deranjeaza. Ce m-a deranjat este ca la unul dintre laboratoare lucram la un alt referat. Asa ca profesorul cand a observat acest lucru, nu numai ca mi-a confiscat referatul de la cealalta materie, a profitat de situatia in cauza ca sa imi rupa referatul.
    Am o intrebare? Ca profesor trebuie sa fii chiar atat de sever? Inteleg ca te deranjeaza ca elevul/studentul sa se ocupe de altceva decat materia ta, dar totusi! Sa faci un gest atat de josnic e corect? Sa profiti de situatia ta sus-pusa si sa iti bagi joc saracii copii care poate au lucrat o noapte intreaga sau poate o saptamana sa isi faca un referat, iar tu sa il rupi in fata lui?
    Cu cine vreti sa faceti revolutie? Cand cei care au armele in loc sa faca dreptate lupta impotriva dreptati!

    Cu stima si respect
    Un anonim C.P.

    Apreciază

  91. Se vorbeste de multi ani despre faptul ca invatamantul romanesc trebuie reformat. Tot ce fac guvernantii este sa schimbe formula de bacalaureat si capacitate/ex nationale, sperand sa obtina rezultate positive la examenele nationale ceea ce le-ar confirma bunul mers al sistemului. Cu toate astea, rezultatele sunt din ce in ce mai proaste.
    Factorii sunt multi, cert este ca elevul sufera o transformare cu care sistemul nu tine pasul. Se incearca gasirea unui tipar nou de elev pe care s-ar putea mula un nou format de invatamant/educatie dar acesta nu este gasit pentru ca tipologia elevului se extinde odata cu dezvoltarea tehnologiei si liberaliarea societatii.
    Avem elevul crescut cu televizorul, elevul nascut in epoca internetului si al telefonului, avem copii crescut de parintii cu probleme materiale, de sanatate sau alcoolici, avem copii sportivi, avem elevii “petrecareti” pusi pe distractie, si elevii maturi si pragmatici al caror interese sunt banii si munca. Evident copii care au ca scop principal, invatatul si care nu sunt considerati de parinti, profesori si societate o problema (ramane de vazut). Mi se pare clar ca lumina zilei ca aceste tipuri de elevi nu pot invata aceleasi lucruri, in acelasi mod, de aceiasi profesori.
    Pe langa acesta tipologie, exista problemele actuale cu care se confunda elevul contemporan. Prima pe lista este programa scoalara. Aceasta difera foarte putin de la un profil la altul. Programa scolara include prea multe materii si prea multe informatii nefolositoare pe care elevul le invata tocind si pe care le v-a uita imediat dupa test. Acest volum mare de informatii oblige profesorul sa predea rapid, sa se asigure ca cei mai buni elevi din clasa au inteles si apoi, sa treaca mai departe pentru a termina “programa” si norma. Astfel elevii neinteresati de subiect sau cei care prind mai greu se vor pierde. Imaginati-va o clasa de 20 de elevi, la ora de matematica. 10 dintre ei nu inteleg un exercitiu. Unul nu intelege de ce se face inmultirea inainte adunarii, unul nu stie cum se ridica la putere etc., o problema cu inca 10 probleme diferite. Toate astea cauzate de un singur lucru: viteza prea mare cauzata de material prea multa si stufoasa.
    Aceasta problema difera in functie de material studiata. La limba si literature Rom. Elevii sunt nevoiti sa toceasca acele comentarii scrise de anumiti profesori. Literatura si poezia se stie si se accepta ca fiind unica pentru fiecare persoana. Intelesul ei difera dar cu toate acestea programa scolara iti spune ce sa inveti si ce sa scrii la examen.
    Aceasta programa creaza stres in randul profesorilor. Acestia transmit stresul elevilor. Elevul stresat de parinti si profesori (formatori de etichete sociale “prostule, nu esti in stare sa inveti, cum x poate?”), de materiea prea multa si grea, naste in sine frica de esec (de note mici, de parinti si critica) care cauzeaza raspunsul lupta sau fugi. Elevul nepragatit pentru ca a ramas in urma cu material nu poate lupta si prefera sa amane confruntarea cu profesoril, cu critica, fugind de la ore, absentand. Absentand in continuare el pierde materie si astfel de creeaza un cerc vicios din care elevul nu poate si nu stie cum sa iasa.
    Toate astea se intampla pentru ca: este prea multa materie si elevul nu o poate asimila; invata ceva ce nu il intereseaza/atrage/place. (sunt inapt cand fac ceva ce nu ma intereseaza).
    Atunci sa facem ceva ce ne place. Dar oare stie copilul la 15 ani ce ii place sau nu?
    1. putem crea licee unde elevii pot invata ce isi doresc.
    2. daca nu stiu ce le place le putem indruma/ consilia.
    3. daca dupa consiliere nu stiu, le creem o programa standard. (ca aceasta, dar modificata)
    4. pastram aceasta forma de invatamant dar micsoram materia, disciplinele si schimbam modul de predare in unul casre ar putea atrage atentia elevului.
    5. schimbam admiterea la liceu, astfel incat, fiecare elev ajunge sa invete ceea ce isi doreste. Admiterea pe baza de nota este una parsiva. Este semi aleatorie.
    6. trebuie vazut daca elevii cu problema la liceu au avut probleme si lipsuri in scoala generala.

    Pe de o parte avem profesorii stresati, pe de alta parte, cei frustrati, care nu pot crea un mediu placut in clasa, nu pot controla elevii, nu se pot face indragiti si respectati. Este nevoie de O selectie mai atenta aprofesorilor.

    In cazul in care alegem punctual 4 de mai sus, pastrarea actualei forme de invatamant micsorand material, disciplinele si schimband modul de predare in unul care atrage atentia elevului, atunci trebuie sa luam in calcul tipologia elevului…

    Apreciază

  92. Sa va spun ca aceeași situație este peste tot? Atât în școlile generale, licee cât și facultăți? Aceeasi indolanta, ignoranta, prostie, etc? Raspunsul meu este DA. si va ramane DA pana in momentul in care invatamantul, si toti oamenii implicatii in acest sistem, si aici vorbesc atat de profesori, cat si de elevi, studenti si parinti totodata. Si din nou DA….toti suntem de vina cumva, elevii si studenti, ne este frica sa vorbim sa ne cerem drepturile, sa luptam pentru ce este al nostru, dar in acelasi timp si comportamentul unora dintre noi este derizoriu. Execrabil. Deoarece cei 7 ani de acasa sunt uneori inexistenti.
    Parinti nu se mai ocupa de copii, pentru ca servici, pentru ca educatia lor in sine este…absdenta? nu gasesc un cuvant potrivit.
    Sistemul este de vina. Societatea este de vina. Standardele fixate sunt gresite, iar de-a lungul drumului, valoriile s-au diminuat, sau au disparut. Profesorii nu vin la ore. Sau pun note mai mici, sau predau intr-un mod inutil niste lucruri absolut nefolositoare. Materia este uneori greoaie, alteori la unele materii precum istoria, lipsesc informatii, fapte si evenimente din istoria noastra a romanilor. LIPSESTE!
    Mass media ne baga informatii eronate pe „gat” si majoritatea tinerilor invata chestii aiurea, pe care de-a lungul anilor, cu ele. ei isi invata copii. Si tot asa. Cu alte cuvinte ca sa modifici o greseala, un sindrom ca sa-i zic asa, trebuie sa modifici sistemul….dar nu cel educational neaparat. Cat si cel uman, adica revin din nou, societatea. Trebuie restabilite valorile morale, onoarea, tenacitatea, compasiunea, curajul, si multe altele. Poporul roman in sine este la pamant.
    Asa ca orice am zice, toate au legatura intre ele. Copii ar avea o educatie mai buna, si-ar trai copilaria, ar fi mai fericiti, daca…si daca…….. si numai daca…..

    Apreciază

  93. Experiment realizat din intamplare schimband intre doua culturi. Locuiesc in Amsterdam. Studiez in Amsterdam de mai bine de un an si jumatate intr-un mediu multicultural si extrem de deschis, un loc unde ti se zambeste zilnic (de la femeia de serviciu, la vanzatorul de la cantina, la decanul scolii, profesori, studenti etc). Zambetul e de la sine inteles. E reactia naturala imediat ce intri in perimetrul scolii. Realizezi contact vizual si celalalt isi ridica frumos colturile gurii, te saluta, iti face cu mana. E o gimnastica sociala care uneori poate sa para ca iti consuma din timp. Saluti pe cine cunosti si pe cine nu cunosti. Saluti pentru ca rezultatul acestor ridicari de mana, acestor zambete si flexari de maini e ungerea in mod placut a unor relatii sociale. Oferi incredere si primesti incredere la randul tau. E ca exercitiile de cazut pe spate in care stii ca te va prinde cineva la final. Nimeni nu are prea putin timp pentru a zambi, pentru ca din acel zambet se nasc legaturi, se nasc colaborari, se nasc proiecte care sunt motorul lumii academice in care ma aflu.
    Daca am increderea ca imi vei raspunde la zambet am si increderea ca ma vei intelege, ca iti pot spune orice si chiar daca ai sa ma refuzi pot sa incerc din nou.
    Zambetul nu e doar un gest gol de continut, e mana in mana, mana de mana, e intelegere.

    Dar n-as putea sa spun ce a pornit avalansa asta de zambete. Stiu doar ca intr-o zi, ajunsa aici la studii, m-am trezit reactionand la fel si dupa ce am zambit si eu am observat ca zambetul are ecou in mine, ma transforma.

    Zilele trecute a trebuit sa discut cu un call center olandez. La celalalt capat al firului acelasi zambet pe care il intuiesti din tonul vocii. Nici o intrebare n-a fost prea ciudata. Am fost intampinata cu rabdare, dar si referita la un call center romanesc din lipsa posibilitatii de a fi ajutata direct. Am sunat in tara si am schimbat engleza pe romana, dar am schimbat si tonul. Am schimbat amabilitatea pe graba (graba de ce? nu e ca si cum job-ul persoanei care mi-a raspuns n-ar fi fost tocmai acela de a-mi raspunde), am schimbat zambetul pe o oarecare crispare. Am simtit ca platesc un serviciu telefonic pentru a fi grabita sa imi rezolv problema, in loc sa o rezolv in tihna. La noi problema in diferenta de mentalitate sta in dorinta de a ajunge la o concluzie, de a sti dinainte care e concluzia la care vei ajunge, de a sti ca de fapt nu te intereseaza.
    Tradus inseamna ca nu-mi vei zambi pentru ca stii deja ca eu nu-ti voi zambi (o presupui) asa ca n-are rost sa initiezi acest gest. Renunti. Renunti inainte de a incerca sa afli. Pentru ca nu suntem o natie de exploratori, de inventatori, de oameni care au curaj sa se aventureze dincolo de coltul lor de patura. Nu, chiar nu suntem, hai sa recunoastem. Dar daca nu incercam sa schimbam regulile jocului, unul cate unul, atunci lucrurile vor arata mereu egal deprimante.

    Ar fi frumos ca eleva care si-a scris dezamagirea legata de lipsa de zambet a profesoarei ei sa organizeze cu colegii inaintea orei sa zambeasca toti, sa-si imbratiseze profesoara, sa vorbeasca cu ea, in loc sa se inchida in sine si sa regrete absenta a ceea ce-si doreste.

    Salariul e o motivatie, asta e adevarat, dar putini dintre profesorii mei au un salariu decent. Exista un alt respect pentru profesie, dar nu e unul tradus neaparat in bani. E mai degraba un soi de satisfactie personala, satisfactia faptului ca ai dat tot ce aveai mai bun in tine si cand radiezi acea satisfactie lucrurile incep sa se miste. Altii reflecta ce radiezi tu pe langa lumina pe care o reflecta ei insisi.

    Apreciază

  94. Fac parte din generatia veche mi-a placut la scoala desi eram doar cu tatal meu si faceam naveta intr-o alta localitate. Parca nu vreau sa jignesc pe nimeni dar invatamantul de azi e altfel, profesorii sunt altfel, elevii sunt altfel…
    Acum nu zic ca trebuie ei sa fie ca noi dar nu mai exista interes nici din partea profesorilor dar nici a elevilor. Totul e luat in gluma pentru unii. Ei se fac ca ne platesc noi ne facem ca lucram si cine oare pierde mai mult? Viitorul tarii! Da e adevarat multi oameni destepti si fara facultate au realizat lucruri marete dar cati sunt? Totusi pledez pentru scoala care te face sa gandesti daca nu te face om! Oricum cei 6-7 ani de acasa sunt foarte importanti! Ma uit la Next Syars sunt unii copii educati ca ti-e mai mare dragul sa-i auzi…
    Citeam mult pentru ca imi placea si de altfel sa aduc o scuza pentru copii de azi? Nici la TV nu erau emisiuni pentru a le distrage atentia in mod deosebit de sa lase o carte din mana. Oricum sa stiti tot ce stiu din cultura generala stiu de cand citeam foarte mult nu de acum cand lucrurile cu Bianca aia…Pestritu, etc..apar pe toate posturile de iti vine sa mori…Si ce invata fetele in ziua de azi? Daca faci ca ele ajungi SUS indiferent ce presupune asta si e mare pacat…probabil se vor pierde mari valori din cauza asta. E mai comod si mai usor sa fi fotomodel etc..decat sa citesti o carte clasica…un roman politist,,,o comedie etc…
    Cred ca nici societatea nu ajuta copii astia. Te duci pe strada si la choiscuri ce vad copii? Femei dezbracate facand sex chiar…nu este o protectie…
    la ora 17 la TV doar crime…etc…
    Sa fim seriosi cine mai asculta la TV Cultural?
    Imi aduc aminte erau serile de teatru marti…Era un deliciu sa privesti, sa asculti, sa comentezi pe marginea a ceea ce ai vazut…
    Azi?
    Ce discuta copii? ce preocupari ii anima? E o vanzoleala…o goana dupa material…in detrimentul sufletului, masini superbe, unghii false, reale…coafiuri deosebite, machiaj stralucitor si totul de dragul cui? in folosul cui?
    Si sunt convinsa ca avem copii talentati dar cine si ce sa ii puna in valoare? Cand unii au prea mult si altii prea putin…
    Asistenta Sociala abia daca se dezvolta in tara noastra care pe unii ii sprijina cum pot si ei dar nu pot face minuni pentru toti.
    Oare cum e bine sa ai? sau sa n-ai? ca sa fii destept?
    Nu cred ca acest tineret e de vina…Cati copii EMO ne-au aratat ca de fapt ei sufera…multi au ras de ei dar ei chiar aveau o problema strigau dupa ajutor…erau timizii clasei…de care multi au ras si nu au incercat sa-i inteleaga…La cati li s-a aratat rostul vietii? Pentru a lupta, pt a continua…
    Poate noi generati trecuta purtam o mare parte din vina…
    Da veti zice cu o floare nu se face primavara…dar cu zecile de flori?
    Cred ca toti suntem sufocati de griji si nu mai suntem atenti de fapt la sufletele copiilor…chiar daca ei par irecuperabili uneori sunt totusi o valoare…care trebuie cautata si pusa in valoare. Nu putem spune ca toti sunt rai…imi aduc aminte erau si atunci exmatriculari, trimis ca pedeapsa in alte judete dar am avut surpriza sa constat ca erau ca noi..doar un pic mai energici…
    Nu i-am urat…nu i-am jignit…
    Nu vreau sa cred ca totul e pierdut…ci trebuie o noua reforma in invatamant care sa scoata la rampa valorile copiilor nostri.
    Va multumesc!
    MariaR

    Apreciază

  95. Este foarte trist ce se intampla cu scoala romanesca. Din tot ce am citit, mai sus, inclin sa cred ca am avut dreptate cand am zis ca munca unui profesor este foarte grea si imposibil de practicat atunci cand nu esti nascut sa fii profesor. Eu am terminat liceul cu 11 ani in urma si am ramas cu foarte multe cunostinte, care mi-au fost de mare folos si cu siguranta imi vor mai fi si asta datorita profesorilor buni pe care i- am avut. Dar cum matematica este o mare problema pentru aproape toti elevii, pot spune ca am avut norocul de un profesor cu adevarat talentat, care niciodata nu ne-a cerut sa memorizam definitii sau alte explicatii plictisitoare, deoarece pentru el era important sa stim sa aplicam acele formule si nu sa le descoperim.(pentru ca altii au fost care au descoperit matematica). Iar dupa 4 ani cand a trebuit sa dam examen de admitere la liceu, toti am promovat examenul la matematica si doar unul la limba romana (si pe-atunci admiterea era in incinta liceelor din orase chiar daca erau si elevi de la sate, iar noi eram dintr-o scoala de la sat).In clasa a XII-a l-am cautat, am facut pregatire pe tot parcursul anului si am intrat sa sustin examenul de BAC la mate fara nici o emotie si am luat nota 8.Nici cu celelalte materii nu mi-a fost foarte greu, dar au fost si profesori care incercau sa demonstreze ca sunt inteligenti si de aceea au ajuns profesori, cand de fapt nu aceasta era menirea de a fi profesor.

    Apreciază

  96. Este foarte trist ce se intampla cu scoala romanesca. Din tot ce am citit, mai sus, inclin sa cred ca am avut dreptate cand am zis ca munca unui profesor este foarte grea si imposibil de practicat atunci cand nu esti nascut sa fii profesor. Eu am terminat liceul cu 11 ani in urma si am ramas cu foarte multe cunostinte, care mi-au fost de mare folos si cu siguranta imi vor mai fi si asta datorita profesorilor buni pe care i- am avut. Dar cum matematica este o mare problema pentru aproape toti elevii, pot spune ca am avut norocul de un profesor cu adevarat talentat, care niciodata nu ne-a cerut sa memorizam definitii sau alte explicatii plictisitoare, deoarece pentru el era important sa stim sa aplicam acele formule si nu sa le descoperim.(pentru ca altii au fost care au descoperit matematica). Iar dupa 4 ani cand a trebuit sa dam examen de admitere la liceu, toti am promovat examenul la matematica si doar unul la limba romana (si pe-atunci admiterea era in incinta liceelor din orase chiar daca erau si elevi de la sate, iar noi eram dintr-o scoala de la sat).In clasa a XII-a l-am cautat, am facut pregatire pe tot parcursul anului si am intrat sa sustin examenul de BAC la mate fara nici o emotie si am luat nota 8.Nici cu celelalte materii nu mi-a fost foarte greu, dar au fost si profesori care incercau sa demonstreze ca sunt inteligenti si de aceea au ajuns profesori, cand de fapt nu aceasta era menirea de a fi profesor.

    Apreciază

  97. Este foarte trist ce se intampla cu scoala romanesca. Din tot ce am citit, mai sus, inclin sa cred ca am avut dreptate cand am zis ca munca unui profesor este foarte grea si imposibil de practicat atunci cand nu esti nascut sa fii profesor. Eu am terminat liceul cu 11 ani in urma si am ramas cu foarte multe cunostinte, care mi-au fost de mare folos si cu siguranta imi vor mai fi si asta datorita profesorilor buni pe care i- am avut. Dar cum matematica este o mare problema pentru aproape toti elevii, pot spune ca am avut norocul de un profesor cu adevarat talentat, care niciodata nu ne-a cerut sa memoram definitii sau alte explicatii plictisitoare, deoarece pentru el era important sa stim sa aplicam acele formule si nu sa le descoperim.(pentru ca altii au fost care au descoperit matematica). Iar dupa 4 ani cand a trebuit sa dam examen de admitere la liceu, toti am promovat examenul la matematica si doar unul la limba romana (si pe-atunci admiterea era in incinta liceelor din orase chiar daca erau si elevi de la sate, iar noi eram dintr-o scoala de la sat).In clasa a XII-a l-am cautat, am facut pregatire pe tot parcursul anului si am intrat sa sustin examenul de BAC la mate fara nici o emotie si am luat nota 8.Nici cu celelalte materii nu mi-a fost foarte greu, dar au fost si profesori care incercau sa demonstreze ca sunt inteligenti si de aceea au ajuns profesori, cand de fapt nu aceasta era menirea de a fi profesor.

    Apreciază

  98. Felicitari in primul rand pentru domnisoara eleva pentru ca a avut curaj sa-si spuna parerea cat si pentru domnul profesor pentru ca este primul profesor care si-a dat seama prin ce emotii trece un elev in timpul unui examen,

    Apreciază

  99. Aceasta eleva are din partea mea mult Respect. Adica ea a spus ce a gandit, nimeni nu are voie sa o critice. Si domule profesor mult Respect din partea mea pentru cum i-ai raspuns elevei. Si ceilalti stiti cum e sa te critice un profesor?…Adica am profesori la scoala care ne fac „bombalai”, „prosti” si asa mai departe si uneori nu putem zambi din cauza lor. Chiar imi doresc ca scoala sa mai aibe sanse, dar acum toti elevii vor sa fie in pas cu moda si asa mai departe….E dezastru.

    Apreciază

  100. Mi ar face mare placere ca fiul meu , elev in clasa a ix a , sa aiba profesori precum domnul Ovidiu Iancu . Ar avea foarte multe lucruri de invatat pe langa materie . Mult succes domnule Iancu .

    Apreciază

  101. Copiilor mei le place matematica mai mult decat oricare alta materie, pentru ca Radu, profu’, stie sa fie si om, si prieten,nu doar profesor. Bravo Radu Trif, Turda, Scoala Teodor Murasanu, jud.Cluj.
    Va multumesc pentru felul in care stiti sa va faceti inteles si iubit de copii.

    Apreciază

  102. Cat de mult imi doresc sa vina ziua in care, la ora de Limba si Literatura Romana, elevii nu vor mai fi obligati sa invete ca papagalul ce parere are x sau y despre o opera literara ci vor fi lasati sa spuna liber ce mesaj au receptionat in urma lecturii. Oare nu putem sa facem o paralela cu urmatoarea situatie?: 30 de persoane sunt aduse legate la ochi pe marginea unei vai adanci. Este vara, totul este inverzit, soarele straluceste si aerul puternic aproape ca te sufoca. Sunteti convinsi ca toate cele 30 de persoane vor trai un sentiment de libertate atunci cand vor deschide ochii? Eu cred ca nu. Sigur pe unii ii va apuca raul de inaltime, altii vor comenta absenta unui chiosc de unde sa se aprovizioneze cu chipsuri, unii vor verifica daca au semnal la telefon, etc. Putini vor fi insa cei care vor intra in contact cu natura. Eu cred ca este mult mai benefic pentru viitorul elevului, dar si pentru viitorul natiei noastre, sa-i stimulezi dorinta de a citi si sa-i incurajezi exprimarea libera, decat sa-i pretinzi la nesfarsit sa reproduca parerile altora. Pentru ce il pregatesti? Sa devina un angajat docil, fara pareri si initiative? Cat de departe vom putea merge in acest mod?

    Apreciază

  103. Cineva spunea odata: „Cultura este ceea ce ramine dupa ce ai uitat ce ai invatat”….daca inveti putin sau deloc,…dupa ce mai uiti, cu ce ramii?.
    Un ciclu de liceu poate fi frumos si cu programa incarcata de acum 45 de ani,…cu 36 de ore pe saptamina, cu multe extemporale si teze, cu lucru individual de 4-5 ore zilnic,…dar in care 3 zile pe saptamina sa faci si sport( polo,…de performanta), si in alte 2 zile studiu la un instrument muzical….

    Nu a fost timp de jocuri, cluburi, golaneala, manele,…

    E adevarat,…profesorii stiau sa zimbeasca , sa se faca respectati,….dar aveau cu cine,….

    Apreciază

  104. E scrisa de o ziarista !!!!! Una care nu stia sa scrie NIMIC la bac despre dramaturgie sigur nu facea asa un eseu ! Ziarista asta , desi tanara sigur a auzit de Caragiale !!! Deci, sa fim realisti ! Pt cine vrea ceva de la viata scoala romaneasca nu e chiar asa de rea …

    Apreciază

  105. mi as dori ca si dirigintele fetei mele sa citeasca aceste randuri…………..poate mai invata si dansul cate ceva………….nu sa mi ia copilul de mana si sa l duca la psiholog fara ACORDUL meu,macar verbal, pentru a i scoate „ideile”din cap

    Apreciază

  106. “banalități înfiorătoare. Aceleași concepte operaționale sublime prin inutilitatea lor, convenționale prin artificialitatea lor. Dacă n-aș ști că Limba și Literatura Română înseamnă și altceva, dacă aș fi astăzi elev de liceu, probabil că n-aș avea nici un motiv să merg la Facultatea de Litere.”

    Domnule profesor, daca ar fi dupa mine, dvstra nu ar mai trebui sa predati. Daca nu va place ce predati, lasati-va de meserie. Eu am terminat liceul in 2009, MATE-INFO chiar, si am urmat Facultatea de Litere din Bucuresti pentru ca in clasa a 11a m-am indepartat de matematica, si am fost atrasa de Limba Si Literatura Romana, iar acum regret pt ca am sa mor de foame cu Facultatea de Litere in Romania.

    Poate aceasta eleva s-ar fi incadrat in barem daca era un examen de creatie personala, un creative writing, dar nu avem asa ceva in Romania, sunt intr-adevar multe hibe in invatamant, insa de acolo pana a numi Literatura Romana plictisitoare, e mult. Noua la liceu ne dadea dna profesoara de citit in vacanta ce urma sa studiem anul viitor, luand ca exemplu comedia, pai eu nu am citit doar “O scrisoare pierduta”, ci tot volumul de comedii de Caragiale pe care il imprumutasem de la biblioteca… la fel si Eliade, pe langa “Romanul adolescentului miop” i-am citit vreo doua carti de proza fantastica etc. Intr-adevar poate nu toti sunt atrasi de literatura, de gramatica sau de matematica, asa cum nici eu nu suportam geografia si era o povara sa invat la ea si efectiv toceam si uitam tot a doua zi dupa ce primeam nota.

    Eu am terminat LITERE-Engleza si predau acum engleza la gimnaziu, dupa un semestru si putin simt un pumnal in gat si deja imi imaginez cum o sa ma aleg cu un cancer la gat, ca doar e boala secolului. O generatie de copii obraznici si galagiosi ce vin la scoala pentru a se juca si pentru a trece timpul cat timp parintii sunt la munca. Parintii, care din cate imi dau seama, nu se mai ocupa de copii cum se ocupau parintii nostri, sa ii verifice la tema, sa ii ajute, sa ii impinga de la spate in cazul in care e puturos sau aerian, caci si la noi erau cazuri si cazuri; insa acum e altfel, si sunt multi copii fie cu un singur parinte care nu se ocupa de ei, sau cu parinti ce ajung tarziu acasa si nu mai au timp si chef de ei si de teme, insa PARINTII INTOTDEAUNA AU PRETENTII; nu mai e ca inainte cand elevul era de vina, acum profesorul e de vina.
    Poate gresesc si asa e la scoala la care sunt eu, la cat e Capitala de mare nu or fi toate scolile si toti copiii la fel; sau poate la tara ar fi mai bine, incep sa cred ca am gresit venind la oras unde e criza de timp, unde e goana toata ziua; mai bine era parca la tara, trece timpul mai greu, si copiii sunt parca mai respectuosi.

    Nu stiu elevii de liceu din ziua de azi cum sunt, dar cei din gimnaziu sunt groaznici, nu m-am inscris la modulul 2 de frica, la repartizare toata lumea fugea de liceu. Poate sunt eu noua, tanara, debutanta, speriata putin, si inca necunoscatoare, de-aia isi permit copiii multe la ora; insa oricat de mult mi-as dori sa ii invat si sa simt satisfactia ca datorita mie ei au invatat ceva, ca sunt mai destepti si mai buni – pt ca de-asta am venit in invatamant – nu stiu daca voi mai ramane.

    Apreciază

    1. Replica la comentariul postat de Rory
      Domnisoara/doamna poate dvs. ar trebui sa va lasati de meserie. Sa fi profesor ar trebui sa fie o vocatie nu o norma. Din ce ati scris constat ori ca nu va place ori nu ati stiut despre ce e vorba si atunci sunteti surprinsa. Nu va lasati descurajata. Gasiti-va rolul si rostul. Incepeti cu aceste intrebari: ce vreau sa fac si de ce? Sau, pentru ce traiesc?

      Spre deosebire de alte timpuri in vremurile de acum s-au diferentiat 3 tipuri clare de invatamant: formal, non-formal si informal. Ati auzit de ele?In care credeti ca va aflati? Cautati cai si luptati. Reactiile copiilor reprezinta nu neaparat oglinda societatii cat oglinda dumneavoastra. Ei se comporta in corelatie cu personalitatea autoritatii pe care o reprezentati. Incercati sisteme non-formale. Sunt altfel. Dar prima data raspundeti-va sincer la intrebarile pe care le-am definit mai sus.

      Succes…

      Apreciat de 1 persoană

  107. Fata asta a avut mai multa dreptate decat s-ar gandi multi.Chiar eu am in fata la scoala doi profesori cu metode total opuse.Unul dintre ei si-a petrecut ani de zile predand in comunism,iar pe celalalt revolutia l-a prins in scoala generala.Numai cand ai in fata Nordul si Sudul poti sa iti dai seama ce e bine si ce e gresit.Unul se poarta de parca ar fi stapanul lumii si asteapta sa ii cada atat elevii,cat si profesorii care sunt mult mai tineri decat el,la picioare.De ce acest profesor crede ca cel mai bine e sa ne bage in cap lucruri si cu si fara rost? Pentru ca e fixat pe principiile care fac totul vraiste.Crede ca daca un elev isi spune parerea e un nesimtit,prost,si lipsit de respect;mod in care chiar el a facut o colega acum cateva zile,pentru ca si-a sustinut parerea.Crede cineva ca asa e bine daca vrem o schimbare? Din pacate e cea mai proasta metoda posibila si oricine isi poate da seama.
    Cat despre celalalt,pana am intrat in clasa 9-a aveam impresia ca singurul mod de a invata la romana e sa tocesti,dar acost om mi-a intors aceasta opinie la 180 de grade.Eu cel putin am impresia ca daca ar incepe sa ne dicteze un comentariu ar fi cel mai bizar lucru din lume.Mereu ne pune pe noi sa le facem si sa punem totul cap la cap.Si nu e genul monoton care urmeaza un anumit program mereu.Niciodata nu se stie ce facem la ora.Am ajuns la concluzia ca ori esti un tembel ingust la minte si nu poti lega anumite lucruri logic si inveti mecanic,ori practic inveti de placere.E de ajuns sa fi putin atent in clasa si ceva tot retii. Insa cati asfel de profesori exista? Foarte putin,asemea d-lui profesor Ivancu care dupa mine a pus punctul pe i cu raspunsul dat.Doar asfel de persoane pot schimba ceva,dar numai daca au curajul sa se afirme.
    Am ales sa descriu situatia de la mine de la clasa decat sa vorbesc direct despre subiect,pentru ca e exact acelasi lucru.Cum ar fi de asteptat,cei doi profesori ai mei se inteleg ca sarea cu piperul,din simplul motiv ca unul se crede regele lumii,iar metodele sale sunt sfinte,iar celalalt stie ce trebuie schimbat si o face cat poate prin propiul mod de a preda.De asemenea unul impune teama,iar celalalt prietenia.Unul e un exemplu clar pentru situatia descrisa de fata,profesorul dur care nu zambeste si imprastie in clasa o atmosfera apasatoare,iar celalat e practic doua persoane simultan.Profesorul exigent si serios care stie ce vrea,si omul relaxat si glumet care stie sa se faca placut de cei din jur.Ironic cand te gandesti ca sunt sute de prfesori in aceeasi situatie si dintr-un motiv sau altul nu isi spun oful.Cum ar fi cu astfel de profesori la conducere,care stiu ce trebuie schimbat in sistem,si niste imbecili care dau o lege mai inutila dupa alta,care pe noi,elevii,nu ne ajuta cu nimic.
    In cocluzie,fata a spus ce e in inima multor elevi din tara,pentru care un zambet din partea celui de la catedra e mai incurajator decat rubrica pentru note plina cu 10 care oricum nu te ajuta cu nimic.Dureaza pana iti dai seama cum e omul de la catedra de fapt,dar atunci cand o faci ai doua variante: cazi intr-o prapastie din care nu mai iesi,sau iti dai seama ca si el ar vrea sa schimbe ceva,ca si el e om si stie sa se bucure de viata.

    Apreciază

  108. E trist cand realizezi ca toate aceste lucruri sa intampla in jurul tau si ti-e cu neputinta sa schimbi ceva ,sau..macar sa pui un semn de intrebare acolo unde ar si conta pentru cineva…poate te confrunti cu ele zi de zi sau poate nici nu erai constient de faptul ca ele exista.Ideea e ca sunt multi cei care trec prin situati asemanatoare acestei eleve ,sunt si mai multi cei pe care nici nu ii intereseaza ,iar foarte putini sunt cei care au curajul de a vorbi iar de aici am ajunge iarasi la sistem ,la sistemul infect si corupt din tara noatra dar si la acei oameni(marea majoritate) robotizati ,mecanicizati care fac orbeste tot ce li se spune si acepta tot ce li se baga pe gura ,fara sa gandeasca.

    Apreciază

  109. Mai frumos ce sa zic, multe comentarii, bine unele mai bune altele mai putin bune, ca asa e pe la noi la Romani. Ce nu imi place mie, e ca articolul e neformatat, si cum totul pleca de la un lucru de baza „Domnule profesor”, aranjarea in pagina, cazul de fata, aranjarea paginii web, textul nu e cat de cat scris cum trebuie, spatii si randuri in in plus, tind sa cred ca e text copy/paste.

    Apreciază

  110. Am citit aproape toate comentariile de aici, și am vrut să fac și eu parte dintre oamenii care o felicită pe domnișoară. Legat de profesori, voi spune doar câteva lucruri, deoarece experiențele din ultimii ani m-au făcut să devin indiferentă. La Lb Română am o profesoară bună. Adică predă suficient, este înțelegătoare, știe când e de glumă și când e serios. La Matematică în primii 3 ani de liceu am avut un domn profesor căruia nu am nimic să îi reproșez. Însă în ultimul an, a ieșit la pensie și am ajuns sub aripile unei doamne. Nu mă plâng de nimic, deoarece predă bine… dar a fost aiurea această schimbare într-un an terminal, deoarece mi-a luat ceva timp până i-am înțeles modul de predare. Singurele materii problematice pentru mine sunt Franceza și încă vreo 2 module, astfel: la franceză domnișoara profesoară pune prea mult preț pe gramatică și teste, ceea ce nu mai e deloc atractiv și prea solicitant, cel puțin pentru mine care iubeam franceza. Totuși, toți dăm competențe la engleză! La unul din module am o doamnă profesoară destul de în vârstă, care nu are absolut nicio autoritate! Absolut! Încă de când am cunoscut-o amenința elevii gălăgioși cu absențe, note mici etc, dar niciodată nu își respecta „cuvântul”, ceea ce i-a făcut pe scumpii mei colegi „să și-o ia în cap”. Și de câțiva ani încoace am ajuns să ne rugăm de dânsa, noi cei care vrem să învățăm ceva, să îi potolească în vreun fel pe ceilalți. Răspunsul? Îi e milă de ei… Atunci, stai și îndură! Și încă ceva, despre sistemul din România știe absolut toată lumea că are defecte, mai puțin conducerea presupun! Anul trecut am avut o dispută cu o doamnă profesoară: am mers 5 eleve la un concurs, unde doamna ne-a jignit, ne-a ținut înfometate, ne-a vorbit de rău în fața evaluatorilor, nu ne-a lăsat să mergem la baie o zi întreagă, ne vorbea pe la spate, de până și vecinele de stand (doamne profesoare din alte județe, șefe de catedră) s-au închinat și le-a părut rău pentru noi, zicând că n-au văzut așa ceva în viața dânselor, iar noi am ajuns acasă plângând toate. La școală ne-am dus la doamna directoare, în fața căreia noi nu am avut nicio credibilitate, logic, era cuvântul a 5 eleve+o mamă împotriva a unei doamne profesoare. Și cine a îndurat apoi orele de aluzii? NOI! După asta eu personal aproape am intrat în depresie, deoarece mă durea să intru la ora dânsei, care dădea vina pe noi indirect și încercând să iasă basma curată. Asta e România, dragilor, unde elevii nu au nimic de zis, și unde nimeni nu merită! După această experiență nu am mai participat la nimic, deși până atunci participasem la toate activitățile din școală, unde chiar am și organizat concursuri eu însămi! O zi bună tuturor!

    Apreciază

  111. Felicitari domnului profesor. Ma bucur ca exista si oameni deosebiti printre noi. Apreciez mult faptul ca a postat acest articol pe blogul personal.
    Eu cred ca multi oameni au uitat de fericire. Vedem peste tot figuri posomorate si auzim numai plansete si lamentari. Am devenit un popor de tristi. Si…culmea, intretinem la maxim aceasta tristete.
    Cunosc sistemul de invatamant actual, am o fetita de 15 ani. De ce oare telul principal al profesorilor este sa-i infricoseze pe copii? Din punctul meu de vedere, probabil ca unul sau doi din profesorii care predau la clasa fetitei mele, ar lua nota de trecere la materia FERICIRE.
    Multumesc.

    Apreciază

    1. Iar voi, dragi elevi, cand ii injurati pe profesori, ca nu mai asta aud dimineata in microbuz, si ii faceti in tot felul ca va da note mici ca sunt prosti si voi sunteti smecheri, atunci aveti dreptate nu? Sunteti un caz pierdut! V-ati gandit dupa terminarea scolii ce veti face? Unde va veti angaja? Habar nu aveti ce inseamna piata muncii si cate pretentii exista! Cand va va reprosa seful ceva la serviciu ii veti lasa bilete anonime cu ce nu va convine?

      Apreciază

    2. Sunt eleva in clasa a X-a. Din fericire anul acesta nu am avut simulare, dar sunt constienta ca anul viitor voi trebui si eu sa rapund unor intrebari inutile precum acestea. Da, ma gandesc deja de acum la tiparele stricte care trebuie respectate si care trebuie urmate cu precizie (cu care nu sunt de acord). Intr-adevar, nu cred ca sunt pe deplin pregatita pentru acest examen, deoarece eu din clasa a V-a pot sa spun ca e ca si cum nu as face romana. Profesorul este total dezinteresat si vine parca silit la scoala, sfidand toti elevii. Pe parcursul ultimilor ani, atat colegii mei de clasa, cat si parintii si-au manifestat in fata conducerii liceului nemultumirea fata de acesta, dar binenteles ca nu am fost luati in serios, nu am fost bagati in seama. Am fost doar ignorati.
      In legatura cu materia abudenta, programa inutila, care se bazeaza doar pe teorie si nu si pe lucruri practice, consider ca aceste generatii pleaca cu un handicap in lumea reala, lumea dura ce ne incojoara, fiindca in momentul in care trebuie sa lucreze cu adevat pentru un loc de munca, nu stiu ce sa faca(din cauza lipsei de exercitiu). In plus multi elevi sunt in clasa a 12-a si nu stiu inca ce sa faca dupa terminarea liceului. De ce? Pentru ca nu s-au izbit de lucrurile practice si pentru ca nu isi dau seama ce implica fiecare meserie cu exactitate.
      Ce sa mai zicem de olimpadele scolare. Am participat la Olimpiada Nationala de limba si literatura germana-materna, de mai multe ori chiar. Acum mi-am dat seama ca nu si aceste concursuri sunt irelevante, incorecte, intr-adevar putin mai libertine (cel putin la aceasta disciplina), iar acum ma gandesc serios ca in viitor sa renunt la aceste concursuri.
      Pentru ca sunt eleva la sectia germana, ocazie cu care as vrea sa spun ca aceasta sectie nu este deloc sustinuta (cel putin in judetul in care locuiesc). Am avut mai multe schimburi pedagogice de experienta cu anumite scoli de top din Germania. Nu cred ca o sa uit niciodata cand un profesor de matematica ne-a intrebat la ce lectie suntem (in momentul in care a vazut ca desi eram cu un an mai mici decat clasa la care preda si totusi stiam materia pe care o preda). Atunci cand i-am explicat, a ramas uimit, deoarece lectia aceea pe care noi am facut-o pe clasa a IX-a, in Germania se face doar la universitate. Nu spun ca invatamantul din Germania (sau din alte tari dezvoltate) sunt perfecte, dar oricum sunt mult superioare celor din Romania (fapt pentru care am in vedere studiul meu ulterior liceului in strainatate), dar mi se pare absurd ca unele persoane (cu toate a sunt de acord ca nu trebuie sa avem toti aceasi opinie) sa nu recunoasca faptul ca avem un sistem de invatamant dezastros.

      Apreciază

  112. Nu inteleg o chestie, matematica cu ce dracu te ajuta? Adica cu ce te ajuta toate forumele, teoremele si tot ce facem la ore?
    La romana cu ce te ajuta ca inveti Ion, Baltagu etc? Iti trebuie asa ceva in viata? Iti trebuie doar pentru a nu fi ultimul idiot de pe planeta.

    Apreciază

  113. In primul rand vreau sa anunt ca nu sunt profesor si comentariul meu nu are de a face cu apararea acestei meserii.Tare mult as vrea sa vad teza originala a elevei,sa vad cate greseli de scriere are.Nu stiu de ce am impresia ca ar avea destule.Este foarte important sa ne dam seama ca scoala nu este un magazin in care se aplica regula „clientul nostru,stapanul nostru”.Un elev nu se duce la scoala sa vada profesorul zambind si nici nu se duce sa faca din profesor un prieten.Un elev se duce la scoala sa invete.Ceea ce a scris eleva nu este deloc de apreciat,este chiar de acuzat iar eu cel putin am inteles ca nici nu prea a dat pe la ora aceasta,si tocmai de aceea mi se pare absurda afirmatia ca nu i s-a predat la scoala comedia.In facultate daca va ajunge vreodata,ce va face?Daca are depresii la liceu,acolo va ajunge la sinucidere.Nu inteleg totusi de ce dvs. ca profesor apreciati ceea ce a scris si o laudati.

    Apreciază

  114. Si eu eram la fel ca aceasta eleva daca nu imi placea de prefersor sau prefesoara nu invatam deloc ci doar invatam sa trec calsa va spun sincer,tin sa o felicit pe aceasta eleva care a avut acest curaj sa scrie in lucrare si raspunsul dumneavoastra ca profesor este de JOS PALARIA,dar ar exista macar jumatate din tara ca dumneavoastra cred ca elevi ar merge cu mai multa bucurie la scoala sper ca poate acest lucru o sa vada si cei care au mintea uncuaita si nu gandesc ca dumneavoastra

    Apreciază

  115. Buna seara! nu pun mare accent pe aranjatul in pagina a propozitiilor sau alte semne de punctuatie….. asa ca cei care vor, pot face comentarii pe textul meu. Vreau totusi sa-i dau dreptate 100% elevei, deoarece toti am trecut prin ce trece ea acum ( ex: am avut profesor de economie la liceu care preda lectiile din carte, nu din memorie si nu asculta, doar extemporale, daca nu era exact ce preda el, „exact”, nu corecta pana la sfarsitul trimestrului, dupa care scotea foaia si spunea ca nu este ceea ce a predat el si erai cazut din momentul cand tu nu aveai lucrarea corectata odata cu a colegilor). Unele comentarii anterioare se potrivesc „manusa” cu a profesorilor care stiu cum sa vorbeasca cu elevul si sa-l atraga de partea cea buna,”a lui”. Tot respectul pentru felul cum gandeste si curajul profesorului care a postat aceasta lucrare, sunt poate 5-10% care gandesc asa, intr-adevar poate si remuneratiile sunt motivul pentru care un profesor se prezinta la ora si asteapta mai mult ca elevul sa sune clopotelul, dar totusi….. Cred ca se vor schimba lucrurile si procentajul mentionat mai sus se schimba, adica vor fi ceva peste 50% din profesori care vor gandi „libertin” ca acest distins si curajos profesor. PS: sunt parinte, ( nu vreau sa afle copii ca gandesc asa ), dar totusi suntem „unde?” ne pretindem ca suntem…. si…. nimic……, speranta moare ultimaaaa……….

    Apreciază

  116. Lumea noastră e aproape de apus, a voastră abia dacă a trecut de răsărit.
    Un om inteligent, bravo domn profesor, mi-ar fi placut sa va cunosc…

    Apreciază

  117. ovidiu, felicitari de la o profesoara care timp de 30 de ani a uitat efectiv problemele de acasa sau din cancelarie cand a intrat in mirifica lume a adolescentei!
    ar fi multe de spus… dar iti multumesc ca mi-ai adus aminte ce inseamna sa fii profesor, parinte si OM! iti si va doresc multa, multa sanatate mintala si fizica tututror celor pentru carea aceasta nu este o meserie, ci un HAR!

    Apreciază

  118. Am terminat scoala de ceva vreme,in schimb acest post m-a impresionat prin emotiile expuse,vizibile,de ambele parti.Nu o sa incep cu”cand era pe vremea mea”ca nu a trecut CHIAR asa de mult timp,in schimb,da,in ziua de azi se merge la scoala nu pentru a preda,sau invata(parerea mea),cu mici exceptii,”exceptiile” fiind catalogate drept tocilari sau profi plictisitori.Intradevar salariile din invatamant sunt mizere,dar nu doar cele din invatamant!Totusi,cei care ne stau in fata zi de zi,ne predau din materie,au si alt scop inafara de cel material(salariul).Unii sunt prea in varsta ca sa le mai pese,pe vremea lor invatatul se facea cu indicatorul la palma sau pedepsirea de a sta in ultima banca.Acum,cine sta in ultima banca este ”cool”.Iar elevii in ziua de azi merg la scoala etalandu-si ”toalele de firma” si telefoanele scumpe,iar cei care nu dispun de situatie materiala prea buna,sunt ridiculizati,doar pentru simplul motiv ca s-au nascut intr-o familie mai putin instarita.Fericirea nu este o materie pe care sa o inveti,o capeti in timp,depinde doar de tine,in schimb aprob cele spuse de eleva acelei lucrari scrise.Dascalii ar trebui ca in timpul predarii orelor,sa uite ca au lumina de platit,incalzirea cu gaze care te macina,hrana zilei de maine sau problemele personale.Daca nu reusesc,toti avem cate o zi mai putin buna,sa afiseze un zambet indulgent care face ca elevii sa prinda drag sa vina la acel curs.Multumesc ca ne dati o lectie de viata,Domn` profesor si draga Eleva!

    Apreciază

  119. O sa scriu la un moment dat fara unele virgule si alte liniute despartitoare, se stie ca timpul conteaza am sa scriu asa din lene, din graba, idea e sa termin repede ce am de spus indifferent daca am de spus mult.

    Am citit multe comentarii de aici, felicitari elevei si profesorului, inclusive pt blog. Iata ce am evidentiat, in mod negativ cel care a scris, is naspa, blabla, din clasa a XII-a desi nu pare, in mod pozitiv aceasta expresie, undeva printre comentarii

    :”Mi se pare absurd faptul ca toti trebuie sa invete aceleasi lucruri, in acelasi fel cand toti sunt diferiti unul de altul!”

    cu asta a spus clar ca guvernul ministrul educatiei si toti responsabili nu au schimbat nimic in metodele de predare, de invatare, si nu ma refer trecerea de la caiet la tableta ci exact sa alegi acele materii la care dai maxim, maxim interes, pasiune, si randament, ar fi mai usor pentru elevi, mai usor pentru profesori, si implicit mai placut si mai efficient pentru viitorul Romaniei, ca scoala unui stat e viitorul acelui stat.Regret dar Romania e jos de tot, si stiu pentru ca am trait in 2 tari in afara de Romania, cate 4-5 ani in fiecare, am apucat sa vad fara sa caut ca o tara din Europa puternic industrializata educa elevii mult mai bine, de unde stiu, pai dupa programa lor de invatamant, si ei sunt obligati sa citeasca mult, sa invete si chiar sa memorizeze, dar mai cu folos…apoi alta tara din America de sud spre uimirea mea, cam acelasi system ca cea puternic industrializata.

    Apreciază

  120. :”Mi se pare absurd faptul ca toti trebuie sa invete aceleasi lucruri, in acelasi fel cand toti sunt diferiti unul de altul!”

    –asta era si e in comunism acolo unde mai exista:, toti egali :))
    comunistii de la http://www.EDU.ro nu au schimbat nimic

    Apreciază

  121. […] “Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult. Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică”, spune Ovidiu Ivancu pe blog. […]

    Apreciază

  122. […] “Printre lucrările corectate, găsesc un text al unei eleve căreia aș fi onorat să îi fiu profesor. În el regăsesc multe dintre erorile pe care le comit eu însumi în fața claselor la care predau. Așadar, textul următor este o încurajare publică adresată elevilor mei; dacă au astfel de opinii (acestea sau altele!), aș fi bucuros să le ascult. Din păcate, textul următor nu a putut fi punctat pentru că (previzibil, nu-i așa?!) el nu corespunde cerinței și baremelor de corectare. Dacă n-ar fi fost așa, punctajul acordat de mine ar fi fost maxim. Pe lângă concizie, ironie și originalitate (toate, calități ale stilului), găsesc aici și o mostră de gândire critică”, spune Ovidiu Ivancu pe blog. […]

    Apreciază

  123. Doresc sa ma refer la profesori (nu pentru a-i osandi ci pentru a le cere cateva motive despre ceea ce am sa descriu aici). Eu sunt de acord sa invatam cate ceva din toate materiile de scoala, dar voi, majoritatea profesorilor (cat si multe persoane) considerati ca daca un elev stie matematica, romana etc, acela este un om destept. Imi pare rau sa va dezamagesc dar va inselati amarnic daca credeti asta. Intreabati-l pe acel elev „silitor” altceva in afara de materiile studiate la scoala (aici ma refer la scoala vietii). Am sa dau un exemplu pentru a creiona mai bine ceea ce am de zis. Un elev iese de pe bancile scolii cu un anumit „bagaj” de cunostinte si sa zicem ca vrea sa-si faca o afacere proprie… ok? In acea afacere e nevoie de multa tactica si perversiune pentru a putea supravietuii intre cei mai puternici concurenti pe piata… pentru a te putea integra intre ei e foarte dificil dar mai ales pentru a reusii si a prospera in afacerea respectiva. Scoala vietii nu se mosteneste genetic ci trecand personal prin viata propriu-zisa. Spre final as vrea sa cer cateva motive si as dorii ceva palpabil, nu vrajeli, ok? Cu ce ma ajuta in viata sa stiu la matematica de exemplu, MATRICI, DETERMINANTI, SISTEME, LIMITE DE FUNCTI, LIMITE LOGARITMICE ,LIMITE DIRECTE, LIMITE INVERSE, ANALIZA etc? O afacere iti da bani nu matematica… „daca stii cat fac 1000 de euro + 1000 de euro e destul” spunea cineva… In Romania merge orice dar nu se merita sa muncesti la un patron… nu mai bine iti faci o afacere proprie? Tu iti faci programul, stii cat cheltui si cat economisesti, de cat timp sau bani este nevoie pentru a duce la final un lucru? si nu te ameinta nimeni ca te da afara de la servici daca nu faci treburile lor josnice sau daca nu faci ore suplimentare, venind cu replica: „mai sunt inca 1000 de oameni care bat la usa mea sa-i angajez, deci fa ce-ti spun ca altfel… – out” Intelegeti? (Sunt elev in clasa a XII a) Meditati la ceea ce am scris anterior…

    Apreciază

    1. O, Doamne Ionut! Parintii tai sunt antreprenori? Daca da, stai mai mult pe langa ei. Daca nu, trebuie sa-ti spun ca nu stii ce vorbesti. A fi antreprenor poate parea visul de aur. In realitate nu e decat pentru cei care stiu gandi – care au facut-o mereu, chiar si atunci cand au invatat matrici – care si-au antrenat mintea, care se dezvolta in fiecare zi. Desigur, daca ai in vedere smecherii si „smenuri” atunci vorbim de lucruri diferite. Sa implementezi si sa dezvolti o afacere care sa-ti sustina traiul de zi cu zi nu e usor deloc. Munca nu mai e de 8 ore pe zi ci de 10-12. Nu vorbim de cazurile in care mamica si taticu iti pun in brate business-ul la cheie iar tu nu trebuie decat sa cheltui munca lor de fapt.

      Apreciază

      1. O, Doamne Mon! Parinti mei nu sunt antreprenori si la cum te-ai prezentat pentru inceput nici tu nu esti si nici n-o sa fii vreodata… Stiu ca in realitate ti se pare crunt adevarul ca altii au cap sa puna la punct o afacere si tu nu esti in stare decat sa lucrezi la un jeg de patron sau mai rau – sa fi bugetar (statul se joaca cu salariile voastre asa cum le convine lor). In primul rand am sa-ti raspund nu pentru a te aduce cu picioarele pe pamant (poate nici nu am sa reusesc – dar niciodata sa nu spui niciodata ) ci poate altii citesc convorbirea noastra si nu cad extrema in care ai cazut tu… Daca mai recitesti ce-am scris la comentariul anterior iti dai seama ca chestiunea cu antreprenoriatul a fost doar un exemplu viabil pentru cei destepti. (aici nu ma refer la tine), eu facand co-relatia dintre cineva care are, de exemplu, o astfel gandire despre viata si un om care a iesit de pe bancile scolii innebunit si turmentat de matricile profesorilor de matematica. La fel cum ai zis tu ca „sa implementezi si sa dezvolti o afacere care sa-ti sustina traiul de zi cu zi nu e usor deloc” , dar daca ai ceva in cap treci fara probleme prin astfel de lucruri. Stiu ca e usor sa mergi la servici, sa urmezi niste instructiuni, sa faci orele necesare pentru a te platii pe ziua respectiva dar sa stii ca majoritatea prostimii traiesc o astfel de viata plictisitoare. Greu e sa incerci sa traiesti frumos, respectat si inteles. Daca nici acum nu ai inteles mesajul care l-am transmis atunci e o problema la tine. Eu nu am sa ma cobor la nivelul tau ca sa-ti explic babeste situatia de fata – nu merita efortul. (oricum nu ai sa pricepi nici asa, si daca prin minune se intmpla sa intelegi, crede-ma ca nu ai sa recunosti ca am avut dreptate – din diferite motive, fie a orgoliului sau altor motive)…

        Apreciază

      2. Dar ce te-ai aprins asa? Comentariul meu nu a fost anti sau pro-antreprenoriat si nici anti sau pro-angajat. Fiecare descopera ce i se potriveste. Esti atat de incoerent si inconsistent in mesaj, incat eu chiar iti doresc „sa te faci” antreprenor si sa fii nevoit sa te descurci singur. Ai sa reusesti, ai sa vezi! Chiar atat de greu nu e, sa stii! Bafta! Multa…

        Apreciază

  124. Domnule professor …………..incurajati aceasta eleva sa face ceea ce stie ea mai bine sa faca….sa scrie…..ea este un adevarat talent ……….incurajati copii cu adevarat talentati sa faca ce stiu ei mai bine………..vorbiti cu ei, predate-le in asa fel incat ei sa-si doreasca sa vina cu drag la ora dumneavoastra, sa astepte sa vina „profu” si sa le vorbeasca.
    Daca acesti copii stiu ca incepe o anumita ora si ei nu fac altceva decat sa scrie in caiete definitii pe care trebuie sa le stie „dumnezeieste”, atunci nu au ramas cu nimic…………nimeni nu a castigat nimic….nici profesorul si nici copilul………explicate-le si faceti-va intelesi

    Apreciază

  125. Fericirea nu se preda dar am putea sa o invatam impreuna 🙂
    Poate ar fi timpul ca scoala romaneasca sa renunte la sistemul „ruginit” si la manualele greoaie care nu fac decat sa ne taie aripile si dorintele de a fi noi insine …:P

    Apreciază

  126. Alo, Wake up, de ce credeti ca merge atat de prost invatamantul si incultura din tara, pentru ca lasam toate sensibilismele de genul asta sa ne influenteze, mai bine zis toate snobismele unor plictisiti de munca si responsabilitate. Minunata opera fantezista pe care stimabilul filozof o trateaza nu este nimic altceva decat pura si neschimbata imagine a elevului lenes si plictisit care asteapta sa i se serveasca totul pe tava fara ca el sa depuna nici macar cel mai mic efort. In prezent toti se asteapta ca profesorul sa faca nu stiu ce minuni, ce minuni sa faca atata timp cat adormitii de elevi n-au deschis o carte in viata lor din propria initiativa, mai si zice n-am studiat comedia, dar macar a citit ceva despre subiectul cu pricina, nu, era prea ocupata, filozofa in cluburi de noapte, HALAL INVATAMANT daca incurajam asemenea comportamente.

    Apreciază

  127. Asa se construiesc DICTATURI, asa pot face cei de la putere ce vor ei, cu un popor, cu o natiune , cu resursele ei TAIND ELANUL, CURAJUL celor care isi spun opinia cum pot ei, dupa nivelul lor de pregatire, azi majoritatea tinerilor sunt licentiati, dar ce stiu sa faca concret. Cu „CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE” s-a construit COMUNISMUL, a fost bine? Bravo tinerilor care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume. In ce priveste profesorii, sunt multi care si-au gresit menirea, meseria de dascal este una VOCATIONALA, nu un loc de munca ca orisicare, de aici sunt rezultatele slabe la invatatura, violenta in scoli, absenteizmul, etc. Si la conducerea ministerului educatiei sunt tot profesori care ar putea schimba ceva. Nu pot sau nu vreau? Cine este vinovat ca elevul nu este atent la ora, curricula scolara sau modul de predare al dascalului?

    Apreciază

    1. Cu siguranță vina o poartă și programa școlară supraîncărcată cu atâtea subiecte depăsite/inutile, cât și blazarea sau exasperarea profesorului !

      Apreciază

  128. Domnul meu, ati facut un rahat cu acest articol aparut in marele ziar „unirea” in ca va e gresit inclusiv numele (sunteti numit Ovidiu Iancu). Si doi la mana, acea materie la care aceasta fandosita isi petrece 50 min. pe saptaman nu e nicicum lb. romana, pentru ca aceasta materie are mai multe ore pe saptamana! Induceti lumea in eroare! Faceti cumva si dezmintiti ca sa nu se ajunga la alte cele!

    Apreciază

  129. Au curajul sa spuna lucrurilor pe nume, ce sa spuna? am recitit raspunsul dat de eleva cu pricina, ceea ce exprima este ceea ce trebuie combatut si eliminat cu orice pret din sistemul de invatamant romanesc inainte sa se extinda si sa distruga si ultima farama de decenta si bun simt ramasa in generatia asta vai de capu ei (ignoranta).
    Curajul de a-si exprima opinia liberi se reflecta in nenumaratele perle de la bac, nascute din lipsa de cultura al unui pustiulica sau […] de bani gata care pe ultima suta de metri in loc sa predea foaia goala si sa recunoasca ca singura carte deschisa toata viata a fost Pagini aurii prefera sa manjeasca reputatia sistemului de invatamant romanesc. Nu, dragi colegi de catedra, nu e vina sistemului, e vina noastra pentru ca am uitat rolul exigentei, rolul pedepselor, rolul repetentei si lista continua, in loc sa promovam cultura si inteligenta promovam capacitatea de exprimare a unor specimene a caror capacitate de gestionare este nascuta in fumul de tigara al cluburilor si in picaturile ultimei inghitituri de votca inainte de bac.
    Comunismul a cladit tara asta de la rahatul in care o lasase monarhia, astazi sunteti liberi, iar pe zi ce trece vedem cu totii in ce consta aerul asta de libertate, nu avem cultura, avem unicul procent de 60% picati la un examen schimbat din vechea forma care chiar se putea numi Bacalaureat in gluma asta numita Bac in care pana si ultimul prost are 7 garantat fara sa deschida o carte, in ziua de azi luam licenta cu euroi gata facuta, de la ce, de la faptul ca promovam […] precum aia evocata in articol.

    Apreciază

    1. Replica la comentariul postat de Un trecator
      Ma bucur ca recunoasteti ca nu promovati cultura , acesti copii sunt victimele sistemului de invatamant si sunt limitati de iresponsabilitatea d-voastra . E normal sa va deranjeze adevarul si sa nu-i puteti privi pe acesti elevi in ochi …ei sunt oglinda voastra ! Am simtit in comentariul d-voastra multa frustrare!

      Apreciază

    2. Imbucurator este faptul ca intr-un final murim si odata cu noi si tampeniile pe care le debitam si impunem altora ca fiind „valori”. Din pacate am copilul in acest sistem si din pacate sunt obligat sa fac eforturi sa nu-i i-au pe anumiti pedagogi sa-i dau cu capul de pereti.

      Stimate domnule sau doamna, va recomand cu toata caldura o oglinda. Dupa ce veti reusi sa va vedeti suficient de clar in ea amintiti-va ca totul e trecator iar ca o consecinta valorile pe care le promovati vor disparea asa cum dispar invariabil de mii de ani. In felul asta poate veti reusi sa intelegeti ce le faceti copiilor/oamenilor carora le predati. Adica ce faceti din ei(sclavii idiosincraziilor sau frustrarilor voastre? ).

      Faptul ca dupa ce o sa iesiti la pensie(asta daca o sa o mai prindeti) nu o sa aiba cine sa v-o plateasca e rezultatul fantastic al epocii pe care o deplangeti si evident a aceleia pe care o traim acum. Poti forta omul sa stea intr-un lagar, chiar si unul moral, dar nu-l poti forta sa nu mai gandeasca liber.
      Asa ca de bucurie ca sunt liber in mintea mea imi imaginez ca-mi stati in fata si eu va scot limba.
      Cu stima si zambete…

      PS. Mai dati jos ochelarii aceia de privit numai intr-o directie ca nu va vin bine

      Apreciază

  130. Asta-i parerea personala a fetei, profesorul nu este obligat sa zimbeasca si sa aduca copiilor speranta, posibil are problemele lui in viata, vrea liniste, si plus la asta trebuie sa lucreze sa predeie pentru un salariu mic, si tu domnisoara inca vrei sa-ti fie si psiholog… si drept spuneai ca inainte adolescentii erau mai destepti, ca acum ei-s cam prosti si se cred cu stea in frunte

    Apreciază

  131. Daca si eu as putea, sa intru la ora doamnei de mate,fara sa simt descurajare, dispret si teama! Ar trb sa ne ajute cand suntem in prag de examene, nu sa puncteze ca detin puterea!!! Pt mine scoala gen e o trauma din care nu stiu cum, sa-mi revin. Toti se razbuna pe tine ” nu le-ai inteles materia” care a fost predata haotic si impunator!!! Faptul,ca nu am inteles nu inseamna ” dezinteres sau lipsa de respect” suntem copii, uni inteligenti din gena alti mai putin, poate ar trb sa punctati si atitudinea, bunul simt, calitatile etc Daca il lasa-ti corijent si la ” materia” asta, exista riscul sa nu mai conteze pt el in viitor, daca e bun sau rau!!

    Apreciază

  132. Într-adevăr copii sunt „profesorii” noştri, numai că noi suntem prea orgolioşi sau ignoranţi pentru a vedea acest lucru. Ei sunt oglinda noastră, dacă noi suntem supăraţi sunt şi ei supăraţi, dacă suntem nervoşi sunt şi ei nervoşi, iar dacă suntem fericiţi sunt şi ei fericiţi. E atât de simplu. Dacă s-a ajuns să ni se atragă atenţia, ca dascăli, dar şi ca adulţi responsabili de formarea tinerei generaţii, înseamnă că situaţia a ajuns de nesuportat şi trebuie să facem ceva, să schimbăm ceva. E timpul să ne schimbăm atitudinea faţă de copii. Rezultatele lor slabe la diferite „simulări” nu sunt decât semnale de alarmă că aşa nu se mai poate. Sistemul educaţional în România este anacronic şi nu îi pregăteşte pe tineri pentru viaţă. Poate că asta se doreşte, dar noi, adulţii responsabili ai acestei ţări, trebuie să cerem schimbarea în numele lor.

    Apreciază

    1. METAFORA NEPASATORULUI – o metafora mereu actuala, din pacate

      „Patru persoane pe care le vom numi TOATĂ LUMEA, CINEVA, ORICINE şi NIMENI lucrează împreună. Ceva important trebuie făcut şi a fost repartizat lui TOATĂ LUMEA. TOATĂ LUMEA a fost sigur că CINEVA o va face. ORICINE o putea face, dar NIMENI n-a făcut-o. Din această cauză CINEVA s-a supărat pentru că era treaba lui TOATĂ LUMEA. TOATĂ LUMEA a crezut că ORICINE poate să o facă, dar NIMENI nu a realizat că TOATĂ LUMEA n-o va face. In final, TOATĂ LUMEA a dat vina pe CINEVA, când NIMENI nu a făcut ceea ce ORICINE putea face.”

      Morala TOATĂ LUMEA trebuie să facă ceea ce ORICINE poate să facă astfel ca NIMENI să nu mai aştepte de la CINEVA să facă ceea ce este necesar.

      Apreciază

  133. Spuneti-i elevei cã e îngerasul meu.
    Spuneti-i cât câstigati pe lunã când nemenicul Vlasov bagã în buzunar 200 de mii DE EURO într-o singurã zi din.. salariile neplãtite profesorilor.
    Rugati-o sã nu se supere pe profesoara mohorâtã, ci sã-i taie capul lui Vlasov ca s-o elibereze pe profesoarã din robia ei

    si mai ales.. la cursul de românã.. puneti-i pe tabloul negru un cearceaf si rulati îi.. filmul Cercul Poetilor Dispãruti cu Robert Williams, îndemnati-o sã scrie !!! Are o vervã, are un stil, totul curge si se parcurge întreg din prima !!
    Sãrutati-o din partea unei meteoroloage din Germania

    Apreciază

    1. Stimata doamna, cu toate ca este „off topic” o sa va spun ceva despre Vlasov si despre cum nu e bine sa amestecam lucrurile si sa facem o ciorba. Vlasov este reprezentantul unui sistem privat. In Romania sistemul cameral este un lant de ONG-uri nu al statului ca in Germania . Indirect aveti dreptate. Vlasov prin comportamentul sau nu a dezvoltat capacitatea camerelor de comert si implicit a economiei romanesti. Deci mai putine taxe si impozite respectiv bani pentru bugetari. Adica o tara saraca.

      Insa acest om face lucrul asta de ani de zile si nu a interesat pe nimeni. Si evident e cel putin ciudat daca nu anacronic sa pui un cartofor in fruntea promovarii economiei unei tari. Dar este specific noua.

      Pe de alta parte ce legatura are profesoara mohorata cu Vlasov? Or fi rude cumva ca n-am inteles bine din text. Sincer, starea psihica a unui individ e data de un cumul de factori dar cel mai important este autodeterminarea care nu prea tine de salariu sau de alte lucruri exterioare ci mai mult de prdispozitia interna pentru entuziasm, optimism etc. Daca pentru a zambi trebuie sa iei salariu mai mare atunci poate e mai bine sa nu fi profesor.

      Si inca o chestiune , cred ca ar fi normal in scoala ca toate aceste materii oricare ar fi ele sa fie privite, asa cum e firesc, ca pe niste unelte pe care individul(elevul) si le insuseste pentru a putea face ceva cu ele. In cazul limbii romane pentru a comunica verbal cu ceilalti si a putea avea capacitatea de a transmite idei, notiuni, sentimente, trairi etc. Orice depaseste acest cadru nu mai intereseaza pe nimeni. Si exact asta se intampla in zilele astea, nu mai intereseaza pe nimeni, sau pe prea putini.

      Cu stima…

      Apreciază

  134. Mama, incercand dimineata sa-si trezeasca fiul:
    – Trezește-te, e târziu! Trebuie să te duci la școală!
    – Dar, mamă, nu vreau să mă duc! Mă urăsc toți acolo…
    – E datoria ta!
    – Dă-mi un motiv…
    – Ești profesor!

    @Daniel „profesorul nu este obligat sa zimbeasca si sa aduca copiilor speranta, posibil are problemele lui in viata, vrea liniste” … da, profilul complet al agentului Smith, care veghează la perpetuarea obedienţei sistemice…

    @Michaela „… îndemnati-o sã scrie !!! Are o vervã, are un stil, totul curge si se parcurge întreg din prima !!” Détilin de majoritatea adolescenţilor absorbiţi de Satana Cartoons, mai sunt trestii gânditoare care trec prin crize identiare în lumea aceasta creată şi întreţinută de noi, oamenii maturi. Pentru cine are tăria să vadă aceasta lume reflectată în sufletul de copil, poate parcurge si blogul acesta http://lumealuichiuleles.blogspot.ro/ (sper din suflet sa nu-i pricinuiesc oarice năcazuri prin aceasta popularizare, acest jurnal intim fiind postat in domeniul public)

    Apreciază

  135. […] Scriam într-un articol despre generația Millennials, generație ce în sfârșit își face și pe meleagurile noastre simțită prezența cu adevărat. Și pentru că se apropie bacalaureatul și implicit plânsete disperate și urmăriri ca-n filme pentru demascarea unui amărât de profesor care se pare (nu se știe sigur!), că și-a ajutat elevul aflat la ananghie (departe de stilul plin de clasă al frumoasei Cameron Diaz în Bad Teacher), mă întreb unde se ascund mentorii noștri, exemple de urmat de către adolescenții, copii de toate vârstele căci acum problemele adolescentine apar prematur, aruncați și rămași fără ancoră, incapabili să înoate în acest haos ce ne înconjoară. Un veșnic îndrăgostit de viață John Keating? Un imbatabil și incoruptibil Andrew Crocker-Harris?  Sau, de ce nu, un Half Nelson? Atunci când condițiile sunt vitrege te mulțumești si cu jumătate de Nelson, mai ales dacă Ryan Gosling își oferă chipul de băiat neajutorat pentru salvarea măcar a unui elev. Oare cum ar reacționa ei la un astfel de mesaj: […]

    Apreciază

  136. totul depinde doar de noi … ”eczista” o programa … eczista un manual … perfect de acord, insa … de noi depinde ceea ce transmitem … finalitatea depinde numai si numai de noi … putem sa ii dictam romanul intreg, nu numai definiția, însă … putem sa și descoperim alături de elevii noștri cum sa/se analizeze un roman, o schiță, cum să/se realizeze un comentariu simplu … sau putem să ne plângem că … ”trebuie să ne ducem existenta cu salarii cuprinse intre 200 si 400 de euro„ *(intre noi fie vorba pentru multi profesori sunt salarii colosale, mai ales ținând cont de produsul ”muncii lor”). si … din pacate … ”lumea noastră„ *(a cui concret?) e aproape de apus … a lor abia acum incepe … sunt termeni prea vagi pentru a mi permite un comentariu … ceea ce stiu clar … lumea mea … este aproape de apus … doar în romania, pentru ca aici … lumea infractorilor a trecut de mult de rasarit si acum se afla chiar in „amiaza” sa… dar acest lucru este valabil doar pentru romania, ci nu si in tarile civilizate … acolo …
    insa … inca mai sper sa se schimbe ceva, sa existe „comentarii” faptice, paradigme demonstrate prin practica ci … nu scrisori deschide intre elevi care considera cititul a fio o activitate fara rost si profesori care se plang de ”salariul”, care … pana la urma este in concordanta cu munca depusa de intregul sistem … niciunde in lume intr-o fabrica nu produci rebuturi si … iti primesti salariul intreg … din pacate …
    „Limba şi Literatura Română, ai dreptate, nu se reduce la definiţia romanului şi a schiţei. Trebuie să vi le dictăm în caiete pentru că unii consideră că ele sunt esenţiale şi le-au trecut în programa de bacalaureat.”
    „Fericirea nu poate fi predată de către noi. Prin natura meseriei, prin faptul că trebuie să ne ducem existenţa cu salarii cuprinse între 200 şi 400 de euro (lucru de care voi nu vă faceţi vinovaţi!)„
    „Lumea noastră e aproape de apus, a voastră abia dacă a trecut de răsărit”.„

    Apreciază

  137. Buna seara tuturor,am stat si am citit textul tau ovidiu si reprezinta ceea ce simtim cu toti,mai mult sau mai putin,apoi am citit un numar destul de mare de comentarii lasate de nenumarate persoane,si cu toata sinceritatea de rigoare imi este mila de cei care se opun cu desavarsire schimbari,nu ma intelegeti gresit: NU sunt deacord cu felul acela de scoala in care fiecare face ce vrea.Ca sa fiu mai explicit in ceea ce vreau sa spun: eu la finalul clasei a 8-a am ales drumul spre stiinte ale naturi pentru ca mai departe sa ajung medic sau inginer,mi-am dorit destul de mult acest lucru si aveam asteptari foarte mari mai ales ca intrasem la al 3-lea liceul de pe zona brailei din top,dar am ramas total dezamagit,in conditiile in care trebuia sa fac ore de biologie,chimie,fizica etc mai multe decat restul de materii,am ajuns in clasa a 12-a mai am putin si dau BAC-ul si am observat ca acest profil nu difera cu nimic fata de matematica informatica,ca acele ore de biologie,chimie si fizica pur si simplu nu m-au pregatit asa cum trebuia pentru facultatile de rigoare,pur si simplu s-a lalait cu materia intr-un cerc timp de 4 ani,nu am stiut ce este aceea medicina naturista in conditiile in care pe programa scrie ca biologia de a 12-a are ca titlu Medicina respectiv farmaceutica,si lista poate continua,cum ar fi orele de romana in care se sta o luna de zile la iona,la matematica cand profesorul iti repeta zilnic ca matematica este materia ce-ti usureaza viata si el defapt iti da metodele cele mai grele care te complica si te face sa gresesti sau sa intri in impas( uneori este bine,macar de te-ar face sa inveti din greseli) dar daca stai 5min la un exercitiu si nu-l intelegi treci la loc esti paralel cu aceasta materie,uite Maria stie.O modalitate ,,tampita” in care sunt comparati printr-o notare aiurita persoane diferite cu abtitudini diferite si caractere diferite.Romania are nevoie de oameni competenti nu de papusi trase la xerox.Oameni buni sistemul de invatamant este defectuos,necesita o mare schimbare in bine nu in rau,plin de seriozitate si corectitudine nu pentru noi care am terminat 12 clase,facultati sau suntem angajati ci pentru urmasi nostri.Timpurile se schimba iar scoala romaneasca a ramas in urma cu 400 de ani poate mai bine.Acesta este punctul meu de vedere,anumite persoane il vor impartasi altele nu,fiecare cu opinia sa.O seara placuta!

    Apreciază

  138. Mare dreptate, domnule Iancu! Sa știți ca clasei a IX-a C de la liceul Tehnologic Sebeș, le este tare dor de dumneavoastră. Le lipsiți foarte mult. Cel mai mult le lipsește stilul dumneavoastră de predare. Ne este dor de tema dubla, doar pentru ca făceam gălăgie. Dar ne este dor și de: „Bună ziua! Luați loc”. Va mulțumim ca ne-ați îndrumat în aceștia 2 ani jumate.

    Apreciază

  139. In ziua de astazi,noi,elevii,suntem considerati nimicuri de anumiti profesori! E ora 01:33 iar eu ma chinui sa inteleg tema la filosofie pentru ca bineinteles maine la clasa voi fi ascultata din „Aristotel”.. pe langa faptul ca doamna profesoara este cea importanta pentru ca ultima data cand am incercat sa-i explic ceva mi-a spus „Eu sunt profesor,tu esti elev! Eu sunt mai presus decat tine si nu ma intereseaza ce vrei sa-mi explici,oricum nu-mi voi schimba parerea” deci asta ar insemna ca opinia mea nu conteaza absolut deloc! Sunt eleva in clasa a12a,imi place sa citesc si sa invat tot felul de lucruri noi! Mi-as dori sa-mi placa totul la scoala,mi-as dori sa stau cu drag la toate orele si sa fiu cuprinsa in povestea respectiva! Mi-as dori sa existe materii de la care sa pot invata lucruri despre viata,lucruri de care ma voi lovi cand voi fi mare! Mi-as dori ca profesorii sa fie oameni,sa se uite in sufletele noastre atunci cand intra in clasa,sa ne inteleaga si sa ne ajute! Dragi profesori,si dumneavoastra ati fost ca noi,stiti bine ce inseamna adolescenta,purtati-va asa cum trebuie! Mi-as dori din suflet ca in viitor sa se schimbe ceva in sistemul de invatamant! Fiti oameni,apoi profesori,noi,elevii dumneavoastra,avem nevoie de asta!

    Apreciază

Lasă un comentariu