Înapoi la 10 Mai!


 

 

 

           download    Pe 10 Mai 1866, Carol I devine Domn al Principatelor Unite, la 10 Mai 1877, tot Carol I este cel care proclamă independența țării, iar pe 10 Mai 1881, România devine Regat. Acestea sunt faptele, enunțate sec, așa cum poate ar trebui, în mod normal, enunțate faptele. În spatele lor, însă, se află semnificații asupra cărora n-ar strica să ne aplecăm, mai ales într-o zi de 10 mai.

  1. Statul român de astăzi este profund ilegitim. Instaurarea Republicii, începând cu 30 decembrie 1947 (Republica Populară Română, transformată, în 1965, în Republica Socialistă România) nu s-a făcut pe cale naturală. Transformarea din Monarhie în Republică nu a fost o decizie colectivă, luată în urma vreunui referendum și cu acordul corpului social. După 1989, a fost înlăturat formal comunismul, dar nu și consecința primă și profundă a instaurării lui. Republica de astăzi continuă o formă de guvernământ impusă artificial, în urma unei lovituri de palat care nu s-a bucurat de adeziunea a ceea ce astăzi politicienii români numesc popor. O republică legitimă nu se poate construi acceptând tacit și perpetuând o lovitură de stat. O republică devine legitimă abia în momentul în care cetățenii ei își exprimă formal acordul pentru ca ea să existe.
  2. 10 Mai reprezintă pentru români opțiunea pentru un model statal. Un stat funcționează, dincolo de repere economice, cu simboluri. Ce oferă, în materie de simboluri, Republica Populară Română, Republica Socialistă România si, acum, România de azi? Corupție, dictatură, genocid, cumetrii… Care este, la nivel simbolic, modelul statal monarhic? Un simplu fapt merită menționat. Între 1932-1940, Carol al II-lea înființează o școală unde Mihai I avea să studieze. Este așa-numita „clasă palatină”. Viitorii colegi ai lui Mihai I au fost aleși din toate păturile sociale și regiunile istorice românești, pentru ca în felul acesta viitorul rege să priceapă în amănunt realitățile sociale ale țării peste care avea să guverneze. Gestul are o semnificație profund emoționantă. Ca să conduci, trebuie să înțelegi. Ca să legiferezi, trebuie să cunoști, trebuie să intri în dialog cu problemele fiecăreia dintre clasele sociale reprezentate în stat, trebuie să devii conștient că diferitele regiuni istorice care intră în componența unui stat au specificități, au tradiții diferite. Există în toată istoria republicilor române, oricum s-ar fi numit ele, un gest cel puțin egal ca semnificație? Nu cred…
  3. Ce înseamnă a fi român? Este român acela cu origini sănătoase, cel care etnic, descinde din generații succesive de români sau acela care, provenind dintr-o dinastie străină, își asumă de la zero crearea unui stat, ordonat în jurul unui set de valori? Este cumva român acela ce raționalizează mâncarea pentru populație, naționalizează proprietățile individuale, își aruncă propriii cetățeni în temniță pentru că gândesc diferit? Ce model de român oferă Republica, așa cum există ea din 1947? După 67 de ani de Republică neîntreruptă, nu avem astăzi nici măcar instituții ale căror atribuții să fie clar delimitate. Statul acesta profund defect nu a reușit nici astăzi să se umple de conținut; nu știm nici astăzi unde încep și unde se termină atribuțiile Parlamentului, unde încep și unde se termină atribuțiile Președinției, unde încep și se termină atribuțiile Guvernului. Ocupanții tuturor acestor funcții habar nu au ce pot și mai ales ce nu pot face. Se poate, deci, numi acesta un stat perfect funcțional?
  4. Democrațiile așezate au instituții care arbitrează. Mecanismele funcționează în așa fel încât ele să nu se poată bloca la nesfârșit. Cum noi numai democrație așezată nu suntem, modelul republican nu poate face altceva decât să creeze confuzii. Are Republica noastră astfel de mecanisme de arbitraj? Le-a avut vreodată?  Când, bunăoară, Președintele și Prim Ministrul își pierd vremea încercând să priceapă cine ar trebui să reprezinte statul în exterior, mai poate cineva spune că statul român funcționează?
  5. Monarhia impune un model etic. Nu știu cum se vor fi exprimat regii României în spatele ușilor închise, dar știu cu siguranță că eticheta ar fi interzis oricăruia dintre ei derapaje verbale grave. Când un reprezentant al Republicii îl face pe celălalt mincinos, iar acesta din urmă, pentru a nu rămâne dator, îl gratulează pe primul cu apelativul de paranoic, toate schimburile de replici desfășurându-se în spațiul public, ce spune asta despre Republica noastră?! Care este modelul etic al republicilor românești? Modelul etic este important pentru că el contaminează, el se diseminează în straturile profunde ale societății. Se spune adesea că elita noastră politică republicană nu poate fi altfel decât poporul pe care îl guvernează. Poate că e invers. Poporul nu va fi niciodată altfel decât conducătorii lui.

Așadar, în vreme ce Republica agonizează sub ochii noștri neputincioși, sper să fi venit timpul să ne recuperăm acel 10 Mai de care avem atâta nevoie. Atâta vreme cât avem o familie regală, mai avem și legătura cu ceea ce suntem noi. România nu a fost creată pentru a fi reprezentată de indivizi aleși cu din ce în ce mai puține voturi, România nu a fost creată pentru ca cetățenii ei să se întoarcă unii împotriva altora, salariați împotriva pensionarilor, lucrători împotriva bugetarilor, pacienți împotriva medicilor, părinți împotriva profesorilor, socialiști împotriva liberalilor, România nu a fost creată pentru ca minoritarii ei să rămână la marginea societății, nereprezentați și umiliți, România nu a fost creată pentru a fi condusă de la centru, ignorându-se permanent voința acelora care sunt considerați periferici, marginali. Pentru toate astea nu e nevoie de un stat. O republică ce funcționează cu reflexe imperiale nu-și justifică existența.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s