Byung-Chul Han, „Agonia erosului și alte eseuri”, București, Editura Humanitas, 2014, 180 de pagini


 

downloadO frescă și,  același timp, o critică devastatoare a societății neoliberale de astăzi, eseurile lui Byung-Chul Han respiră prospețime și un refuz al minții de a fi subordonată clișeelor de gândire. Multe raționamente, multe demonstrații, multe concluzii sunt, fără doar și poate, discutabile, dar, dincolo de toate acestea, cititorul va găsi aici o radiografie a modelului de societate pe care îl impune neoliberalismul. Trecerea de la societatea disciplinară a secolului XX la societatea eficienței ce domină secolul XXI, ne așază în față provocări la care, din cauza zgomotului permanent de fond, nu găsim totdeauna un răspuns.  Omul care devine, în același timp, exploatator și propriul său sclav, ideea că informația nu ne face automat să luăm decizii mai bune, sugestia că informația, oricât de multă ar fi, cântărește mai puțin, în luarea deciziilor, decât intuiția, transparența care ni se înfățișează astăzi ca fiind marea realizare a secolului XXI, când, de fapt, ea nu e, pe alocuri, decât antonimul libertății, obsesia muncii și a eficienței, toate sunt subiecte tratate de Byung-Chul Han cu erudiție, dar și cu o necesară lipsă de inhibiții. Pe tot parcursul lecturii, mi-au venit în minte imagini din „Lupul de pe Wall Street”, el însuși un film care pune în discuție fundamentele modelului de societate sub auspiciile căruia începe secolul XXI.

 

Nota mea: 10

 

 

Cărţi şi opinii subiective despre cărţi la: 

CE AM MAI (RE)CITIT ÎN ULTIMA VREME (AUGUST 2009-DECEMBRIE 2012),    

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-citit-in-ultima-vreme/

CE AM MAI (RE)CITIT ÎN ULTIMA VREME (IANUARIE 2013 – …)

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-recitit-in-ultima-vreme-ianuarie-2013/

 

 

 

„Societatea secolului XXI nu mai este o societate disciplinară, ci o societate a performanței”  

„Societatea disciplinară este dominată încă de nu. Societatea performanței produce, în schimb, depresivi și ratați” 

„Excesul de muncă și performanță se intensifică până într-atât încât devine o auto-exploatare. Aceasta este mai eficientă decât exploatarea străină, căci se asociază cu sentimentul libertății. Exploatatorul este concomitent și cel exploatat”

„Tehnica de gestionare a timpului și a atenției de tip multitasking nu reprezintă un progres civilizator. Multitasking-ul nu este o facultate pe care ar avea-o doar omul trăitor în societatea muncii și a informației din modernitatea târzie. E vorba mai degrabă de un regres. Multitasking-ul este foarte răspândit tocmai la animalele aflate în domenii de vânătoare neprotejate. Este o tehnică de distribuire a atenției, indispensabilă supraviețuirii în sălbăticie” 

„Este o iluzie  să credem că devenim cu atât mai liberi ci cât suntem mai activi” 

„Excesul în intensificarea performanței duce la infarctul sufletului” 

„Coerciția transparenței nivelează omul, transformându-l în elementul funcțional al unui sistem. În asta rezidă violența transparenței” 

„Mai multă informație nu duce în mod necesar, după cum s-a dovedit, la decizii mai bune. Intuiția transcende cumva informațiile disponibile și își urmează propria logică. Prin creșterea, , chiar proliferarea luxuriantă a informației, capacitatea superioară de judecată degenerează. Adesea, un mai puțin în materie de cunoaștere și informație determină un mai mult” 

„Verdictul general al societății pozitive se numește nu îmi place. E semnificativ faptul ca facebook-ul s-a Împotrivit introducerii unui dislike button. Societatea pozitivă evită orice varietate de negativitate, căci aceasta întrerup comunicarea. Valoarea ei se măsoară doar în cantitatea și viteza schimbului de informații” (p. 68)

„Capitalismul ascute pornografizarea societății prin aceea că expune totul ca marfă  și îl lasă la discreția hipervizibilității.” 

„Societatea controlului se desăvârșește acolo unde subiectul se dezgolește nu din coerciție exterioară, ci din necesitate autogenerată, acolo deci unde  frica de a trebui să se renunțe la sfera privată și intimă se retrage în fața trebuinței de  a o pune pe aceasta fără jenă la vedere.” 

„Societatea performanței este dominată în întregime de verbul modal a putea, spre deosebire de societatea disciplinară care formulează interdicții și se slujește de a trebui.” 

„Memoria nu este un organ al simplei restaurări prin care se actualizează ceea-ce-a-fost. În memorie, ceea-ce-a-fost se schimbă necontenit. Este un proces evolutiv, viu, narativ. Prin asta se deosebește de stocajul de date” 

„Gândirea are nevoie de liniște. Ea  este o expediție în teritoriul liniștii.” 

Alte citate la

https://ovidiuivancu.wordpress.com/romanii-despre-romani-si-nu-numai/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s