Eroarea lui Marx


              

Mai toate formele majore de ideologie născute în ultimele secole își propun, într-un fel sau altul, să reclădească lumea în jurul ideii de egalitate și de eliminare a privilegiilor. Pe acest teren, par a se întâlni, într-un mod destul de pervers, e adevărat, deopotrivă, neo-liberalismul și comunismul. Democrația însăși își revendică rădăcinile din această speranță că, pe măsură ce principiul egalității se instalează, mediul în care ne ducem existența va arăta mai bine. Enunțată astfel, ideea nu cred să întâmpine rezistențe serioase sau, mai ales, serios argumentate. Pentru Marx, ceea ce ar fi trebuit să urmeze revoluției comuniste era tocmai o formă de utopie comparabilă cu cea imaginată de Morus. Lumea lui Marx ar fi trebuit să fie populată de oameni care n-ar mai fi simțit prezentă distincția de clasă; burghezul n-ar mai fi știut că e burghez, proletarul, neputându-se defini în opoziție cu burghezul, nici el n-ar mai fi știut că e proletar.

               Pentru neoliberali, egalitatea are un cu totul alt sens, dar ea rămâne, în esența ei, egalitate. Piețele, capitalul și proprietatea privată funcționează după legi aproape mecanice, permițând tuturor să aibă acces la o potențială bunăstare. Neoliberalii visează la o lume în care omul să poată să dobândească avere, folosindu-și mintea, ingeniozitatea… ei visează la o lume în care e posibil ca astăzi să fii cerșetor și, peste ceva vreme, mare magnat. În esență, și aici vedem aceeași fascinație a egalității. Egalitatea față de o piață care oferă aceleași șanse tuturor celor care participă la jocurile ei. „Lupul de pe Wall Street”, filmul avându-l ca actor principal pe Leonardo Di Caprio, tocmai despre asta vorbește.

               Religiile monoteiste majore au același vis… diferă nuanțele, diferă mijloacele prin care această lume poate fi creată, însă, în esență, egalitatea și eliminarea privilegiilor pare a fi o idee asupra căreia să fi căzut de acord toate formele importante de ideologie care au contribuit la crearea lumii așa cum e ea azi. Stânga și dreapta, excluzând extremele care, ca orice extremă, sunt doar excese de infantilism toxic, pornesc de la ideea implicită că omul are un fel de dorință secretă de a trăi într-o lume cu cât mai puține privilegii. Însă, și aici apare prima fisură majoră, de îndată ce diferitele ideologii au devenit majoritare într-o societate sau alta, tot ceea ce au reușit să facă, fără nicio excepție, a fost să prezerve sau chiar să sporească privilegiile. Nomenclatura comunistă avea privilegii, marii industriași și jocurile lor pe piața de capital ascund în spate carteluri și înțelegeri între privilegiați, statele islamice privilegiază, statele creștine privilegiază și ele… În interiorul oricărei comunități care face parte din main stream, există privilegii. Evident, ar fi ridicol să nu observi că societatea europeană a secolului XXI e clădită pe mult mai multe principii egalitariste decât cea de secol XIX, sau că există o diferență fundamentală între societatea chineză și cea, să zicem, germană… Dar nu despre asta e vorba…

               Am observat, deunăzi, două parcuri dintr-un oraș din centrul Poloniei. Într-unul dintre ele, se adună oamenii cu dare de mână, tineri cu haine de firmă, în vreme ce, în celălalt, se joacă, aproape goi, copii însoțiți de părinți care, în mod evident, fac parte din ceea ce, pe la noi, s-ar numi proletariat. Nimeni nu-i împiedică pe unii să meargă în parcul celorlalți și, totuși, n-o fac. În India, am cunoscut adesea oameni din castele de jos care simțeau o teamă fizică de a face orice era, tradițional, interzis castei din care fac parte. Nu era nevoie de constrângere exterioară. În fiecare dintre cele două cazuri, există o păcătoasă intuiție a omului de a simți cărui loc aparține. De unde vine ea? Evident, nu e un dat, vreo moștenire divină… Mințile noastre au fost și sunt în fiecare zi în așa hal educate, de câteva secole, încât avem clara senzație că aparținem unui loc și nu altuia, că a merge  și a ocupa locul care nu ne aparține ne-ar stânjeni, ne-ar face să ne simțim inconfortabil. Și, după ce ni s-a spus atâta vreme asta, ajungem s-o și simțim. Orice ficțiune bine pusă în practică devine la fel de reală ca orice altceva.

               Nu mi se pare că Marx a luat în calcul răul făcut minților noastre de secole întregi de educație, atunci când a imaginat o lume fără clase sociale. Ce ne facem cu sentimentul profund de inadvertență pe care îl are un pescar din Deltă obligat să ia masa într-un hotel de cinci stele? Cum să extragi din mintea exemplarelor speciei noastre ideea unei lumi compartimentalizate?! Ce pot face mințile noastre, atunci când ele sunt programate cultural să se simtă bine în anumite locuri și să simtă că nu aparțin altora?   

               Lumea academică oferă și ea același peisaj. Profesorul universitar scorțos, autor de lucrări care nu pot fi citite de mai mult de 10 oameni, disprețuiește lipsa de formalism și ideea de popularizare, pe care adesea o numește prostituție culturală. Așa o fi crezând și cântărețul de operă, atunci când se gândește la un cântăreț de manele. El își imaginează despre sine că face un lucru serios, important. Gândirea abstractă e considerată superioară de cei dedicați ei, în vreme ce gândirea concretă e văzută ca pragmatică și utilă, ergo, superioară, de cei care o practică. Pe diferite paliere ale societății, practicăm cu toții forme de autism care ne închid, pe fiecare în parte, în interiorul cupolelor noastre de sticlă… Asta nu ne împiedică, însă, să perorăm la nesfârșit, cu o ipocrizie dezgustătoare, despre construirea unei societăți lipsite de privilegii.

               Și acum, înapoi la egalitatea. Ea nu cred că poate funcționa decât atunci când fiecare membru al societății înțelege și acceptă ca ceea ce face el e la fel de important sau lipsit de importanță ca ceea ce face oricare altul. Dincolo de enunț, ideea asta are implicații practice. Cum anume, pot să lucrez asupra minții mele, încât s-o conving, autentic, că ceea  ce fac eu la catedră este egal cu ceea ce face gunoierul în fiecare zi?! Câte anume straturi de manipulare culturală ar trebui eu să înlătur pentru a ajunge la această convingere?!

               Nu suntem educați tocmai în ideea de a trăi într-o societate inegală?! Ce înseamnă, de fapt, a fi competitiv și eficient?! Astea sunt idealurile alienante ale neoliberalismului… Nu înseamnă, tocmai a ajunge la linia de sosire înaintea altuia? Și, pe cale de consecință, a primi o recompensă mai mare decât el?! Ce înseamnă, pentru un creștin sau un musulman, a fi bun creștin sau bun musulman?! Nu posibilitatea de a se mântui el primul, de a obține el mai multe privilegii pe baza virtuților sale?! Ce înseamnă pentru un comunist, a fi un bun comunist?! Nu cumva să le arate el burghezilor că poate construi o lume fără ei?! Ce comunist ar mai fi comunist fără inamicul tradițional?! Ce ne spune sistemul de evaluare al elevilor și studenților?! Nu cumva că unii sunt mai buni decât alții?! Că, în raport cu un sistem arbitrar de referință, unii sunt  mai competenți ca alții?! E cineva capabil, astăzi, să se definească fără a se defini în raport cu o ordine prestabilită, împotriva unui inamic mai mult sau mai puțin clar identificat?! Poate cineva imagina un sistem social coerent care să-i facă pe oameni mai buni în raport cu ei înșiși, cei de ieri, și nu prin comparație cu celălalt?! Chiar daca ar exista un astfel de sistem, produsele lui nu s-ar putea integra într-o societate care e construită altfel.

               Cum se poate înlătura din specia umană boala competiției, virusul competitivității? Și, mai ales, cu ce poate fi el înlocuit?! A intra în competiție e locul comun… cu toții intrăm în competiție. De la naștere și până în momentul în care ne pregătim de exit, aproape totul e o competiție. Or, ideea de competiție e indisolubil legată de ideea de privilegiu. Cel care câștigă trebuie să se simtă câștigător, trebuie să i se asispecia umana, homo sapiens, gure privilegiul de a se simți câștigător. Și, în timp ce, în viața noastră de zi cu zi, intrăm în cât mai multe competiții, în mod rușinos visăm la o lume a egalității, a lipsei de privilegii. Din prima secundă a aventurii noastre conștiente ca specie, probabil că ne-am pregătit evoluția pe baza privilegiilor… Oropsiții de astăzi visează să devină privilegiații de mâine… și, unii, chiar vor deveni. Li s-a întâmplat comuniștilor în estul Europei, li s-a întâmplat, mult mai devreme, creștinilor care s-au trezit, din sectă marginală, religie majoră…  

               Așadar, Marx și, înaintea lui, Iisus, ar fi trebuit poate să precizeze că lumile imaginate de ei sunt aplicabile unei specii noi de homo sapiens… Unei specii fără memorie culturală, uneia care se va naște de la zero și va fi guvernată, de la bun început, de principiile de care ei vorbesc. Pentru noi, e deja cam prea târziu. A fost prea târziu si pe vremea lui Iisus și în vremea lui Marx. Noi am pornit-o deja pe drumul nostru. Copiii noștri se nasc deja de secole cu ideea că lumea în care trăiesc  e o scară și ca singurul, veritabilul lor scop în viață e să se afle pe o treaptă mai sus decât alții. Școlile în care ne-au trimis părinții noștri, aceleași la care au fost și ei trimiși de părinții lor, aceleași la care ne trimitem și noi copiii, sunt deja atinse de putregai, de pestilență… Fabrici construite pentru a produce mașini în serie, ele ne iau tuturor curiozitatea, transformând-o în certitudine, ne strivesc ingenuitatea, oferindu-ne norme de conduită, de…, de…, de… Ele ne vorbesc de eficiență, de competitivitate, de responsabilitate, de maturitate, de reguli, de succes etc., nefăcând, de fapt altceva decât, în cel mai bun dintre cazuri, să stabilească în ce sertăraș intră fiecare dintre noi, sub ce cupolă de sticlă ne vom plimba siluetele grave, pline de morgă, având certitudinea că sub cupola noastră de sticlă se petrec lucruri pline de semnificație, în vreme ce toate celelalte cupole sunt populate de superficiali inutili. Asemenea unui monstru care se autoreproduce, mașinăria asta numită școală va mai alăpta, probabil, câțiva Marx-i, câțiva profeți sau chiar sfinți… Unii vor vorbi bine, vor fi convingători… cu singura precizare că ideile lor trebuie aplicate unui mecanism care deja există, care e deja pervertit, care e deja uzat, care a pornit deja pe un drum…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s