Anatole France, „Insula pinguinilor”, București, Editura Curtea Veche, 336 de pagini


insula_pinguinilorIronia și geniul satiric al lui Anatole France fac ca debutul textului să fie unul magistral. Un misionar cu probleme de vedere este păcălit de Diavol și ajunge pe o insulă locuită de pinguini.  Misionarul îi confundă cu niște barbari și îi botează. Dumnezeu, după o disputa teologică savuroasă cu diverși sfinți, hotărăște să le ofere pinguinilor suflet. Societatea pinguinilor evoluează ca și societatea umană, trece printr-un Ev Mediu întunecat, ajunge la Renaștere și Iluminism… Numai că, mai apoi, romanul devine mult prea… local. Istoria pinguinilor devine istoria Franței, mult prea multe pagini sunt dedicate afacerii Pyrot (aluzie la afacerea Dreyfuss). Părțile cele mai interesante ale textului sunt cea de debut și cea de final, când naratorul încearcă să proiecteze o viziune asupra viitorului. Capitalismul neoliberal se ciocnește de marxism, atentatele încep să zguduie lumea pinguinilor din temelii… Cartea e destul de neglijent redactată, enervantă devenind folosirea repetată a formei „pancardă”, în loc de „pancartă”.

Nota mea: 7

Cărţi şi opinii subiective despre cărţi la: 

CE AM MAI (RE)CITIT ÎN ULTIMA VREME (AUGUST 2009-DECEMBRIE 2012),    

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-citit-in-ultima-vreme/

CE AM MAI (RE)CITIT ÎN ULTIMA VREME (IANUARIE 2013 – …)

„Cititorul nu caută niciodată într-o carte de istorie decât neroziile pe care le știa mai dinainte. Dacă vei încerca să-l mai înveți și altceva, nu vei reuși decât să-l umilești și să-l superi.. Nu căuta să-l luminezi, că se va plânge că-l jignești în convingerile lui.” 

„Pinguinii aveau cea mai bună oștire din lume. Marsuinii , la fel. Celelalte popoare ale Europei, așijderea. Dacă ne gândim puțin, asta nu trebuie să ne surprindă. Căci toate armatele suntprimele din lume.” 

„[…] puțini sunt oamenii care au darul îndoielii. Un foarte mic număr de  oameni îi poartă într-înșii sămânța, care nu se dezvoltă fără cultură. Îndoiala e ciudată, gingașă, filozofică, imorală, transcendentă, monstruoasă, plină de răutate, dăunătoare persoanelor și bunurilor, potrivnică civilizației statelor și prosperității imperiilor, funestă pentru omenire, nimicitoare de zei, nesuferită precum în cer așa și  pe pământ.” 

Alte citate la

https://ovidiuivancu.wordpress.com/romanii-despre-romani-si-nu-numai/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s