Aureliu Busuioc, „Pactizând cu diavolul”, Chișinău, Editura Cartier 2016, 259 de pagini


 

hyperliteratura-pactizand-cu-diavolulRomanul povestește drama unui basarabean care, la scurt timp după ce Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este creată, se repatriază din România, în speranța că își va revedea familia rămasă în Basarabia. Mihai Olteanu intră în conflict cu autoritățile sovietice iar cititorului i se descrie atmosfera lugubră, absurdă, kafkiană a comunismului. Lumea sovietică, dominată când de proști, când de ticăloși, reușește sa frângă definitiv destinul personajului. Romanul are o importantă doză de autobiografic. Ca document, e un memento perfect pentru nostalgici și amnezici. Ca text literar, surprind neplăcut două momente: undeva pe la începutul romanului, naratorul renunță la convențiile literare pentru a declara, într-o frază scurtă, că Mihai Olteanu este chiar el. Cu excepția acestei unice fraze, brutală și picată pe nepusă masă, nicio altă aluzie. Apoi, în final, Valeriu Busuioc alege o rezolvare narativă destul de puerilă, pretinzând că a intrat în posesia însemnărilor lui Mihai Olteanu prin intermediul soției acestuia. Artificiul nu era deloc necesar.

Nota mea: 8

 

Cărţi şi opinii subiective despre cărţi la: 

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-re-citit-in-ultima-vreme-2016/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-recitit-in-ultima-vreme-ianuarie-2013/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-citit-in-ultima-vreme/

 

 

„[…] slăbănogul mi-a demonstrat cât de simplă este învățarea limbii „moldovenești”: să uiți (sau să nu folosești!) jumătate din vocabularul moștenit de la părinți!” 

„O, acest bilingvism!… Când acorzi toată atenția limbii pe care-o vorbesc șefii, ca aceștia să te poată înțelege, și te lepezi de limba maternă perfect conștient ca de ceva primitiv și rușinos… Ori o încarci cu atâtea împrumuturi la îndemână, că nu se mai pot înțelege frate cu frate…” 

„Ce te faci când vine turcul? Îți torni vecinul care a cochetat cu leșii… Vezi ce loial sunt? Ce te faci dacă vine rusul?… Tătarul?… Și ne târâm astfel dintr-un secol în altul, dintr-un mileniu în următorul… Nici tu sclav, nici tu libert (sic!): basarabean!” 

 

Alte citate, la

https://ovidiuivancu.wordpress.com/romanii-despre-romani-si-nu-numai/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s