Stefan Zweig, “Jucătorul de șah”, Iași, Editura Polirom, 2018, traducere din limb germane de Mariana Bărbulescu, 136 de pagini


(English version below)

 

downloadPovestea lui Zweig începe cu îmbarcarea naratorului pe un vas care avea să-l ducă de la New York la Buenos Aires. Acolo, îl întâlnește pe Czentovic, un geniu șahist, campion mondial. În afară de șah, sport pe care îl stăpânește la perfecție, Czentovic este complet ignorant. Provocat la o partidă de șah, campionul îl înfruntă pe domnul B., cel care, prizonier al naziștilor, învățase șah în captivitate, în anii anexării Austriei de către Germania nazistă. Pasajele cele mai izbutite ale cărții sunt cele în care domnul B. descrie condițiile prizonieratului său și efortul intelectual colosal de a învăța și juca șah în condiții improprii, ajutat de nimic altceva decât de propria sa minte. Zweig reușește să condenseze în foarte puține pagini drama unui personaj bizar, cu o existență aproape efemeră, al cărei punct culminant se reduce la o singură partidă de șah. Nu e un text monumental sau producător de cine știe ce revelații intelectuale, dar rămâne o lectură captivantă. „Jucătorul de șah” a fost scris în 1941; Stefan Zweig și soția sa se vor sinucide împreună, în 1942.

Nota mea: 8

Zweig`s story starts on a boat that transports the narrator alongside with other passengers, from New York to Buenos Aires. The narrator meets Czentovic on board; he is a chess genius, Champion of the World. Besides chess, a sport that he mastered under strange circumstances, Czentovic is entirely ignorant. The champion is challenged by other passengers and plays against mister B., a man who had learnt how to play in captivity when Austria had been annexed by Germany. The most powerful passages of the book depict the colossal mental effort mister B had to put into playing chess without a chessboard, using his own mind solely. Zweig succeeds in articulating in just a few pages the drama of a bizarre character, with an existence that riches its climax during a single and unique chess match against Czentovic. “The Royal Game” was written in 1941. Stefan Zweig and his wife committed suicide in February 1942.        

Cărţi şi opinii subiective despre cărţi la: 

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-re-citit-in-ultima-vreme-2016/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-recitit-in-ultima-vreme-ianuarie-2013/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-citit-in-ultima-vreme/

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s