Mark Twain, “What is Man and other Essays”, Akasha Classics, 2009, 182 de pagini


(English version below)

41a55Y10HvL._SX322_BO1,204,203,200_Eseul care dă titlul volumului este publicat de Mark Twain în 1906 și este conceput sub forma unui dialog socratic între un tânăr idealist și un bătrân cinic. Bătrânul să dovedească, cu argumente destul de facile, că omul nu este altceva decât o alcătuire mecanică, o mașinărie sofisticată care funcționează după principiul cauzalității. Nici celelalte eseuri nu impresionează prin argumentație ori prin prospețimea ideilor. Cititorul care are răbdare să parcurgă volumul până la capăt este, însă, pe deplin răsplătit. Ultimul eseu, „Is Shakespeare Dead?” este scris cu inteligență și vervă. Mark Twain trece pertinent în revistă motivele pentru care Shakespeare nu poate fi autorul pieselor cu care posteritatea îl creditează. Argumentația este, atât stilistic, cât și ideatic, savuroasă. Tonul echilibrat și desfășurarea logică a întregului raționament fac din eseul lui Twain o capodoperă. Din păcate, însă, niciun alt eseu al volumului nu se ridică la valoarea acestuia.

Eseul care dă titlul volumului este publicat de Mark Twain în 1906 și este conceput sub forma unui dialog socratic între un tânăr idealist și un bătrân cinic. Bătrânul să dovedească, cu argumente destul de facile, că omul nu este altceva decât o alcătuire mecanică, o mașinărie sofisticată care funcționează după principiul cauzalității. Nici celelalte eseuri nu impresionează prin argumentație ori prin prospețimea ideilor. Cititorul care are răbdare să parcurgă volumul până la capăt este, însă, pe deplin răsplătit. Ultimul eseu, „Is Shakespeare Dead?” este scris cu inteligență și vervă. Mark Twain trece pertinent în revistă motivele pentru care Shakespeare nu poate fi autorul pieselor cu care posteritatea îl creditează. Argumentația este, atât stilistic, cât și ideatic, savuroasă. Tonul echilibrat și desfășurarea logică a întregului raționament fac din eseul lui Twain o capodoperă. Din păcate, însă, niciun alt eseu al volumului nu se ridică la valoarea acestuia.

Nota mea: 8

Mark Twain published the essay that gives the title of the book in 1906. It unfolds as a Socratic dialogue between an idealistic Young Man and a cynic Old Man. The old man tries to prove, somewhat unconvincingly, that man is nothing else than a mechanism, a piece of sophisticated externally-conditioned machinery. The other essays are equally uninteresting and placid. The reader who is patient enough to continue reading gets his/her reward at the end of the volume. The last essay „Is Shakespeare Dead?” is brilliantly written. Mark Twain competently discusses the implausible hypothesis that Shakespeare is the author of the plays posterity attributes to him. Twain`s reasoning is stylistically eloquent and logically persuasive. A masterpiece in terms of language and content. Unfortunately, no other essay in the volume has the qualities of this one.

Cărţi şi opinii subiective despre cărţi la:

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-re-citit-in-ultima-vreme-2016/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-recitit-in-ultima-vreme-ianuarie-2013/

https://ovidiuivancu.wordpress.com/ce-am-mai-citit-in-ultima-vreme/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s